Skenhassel- en vårblommande skönhet

Storblommig skenhassel, Corylopsis pauciflora förtjänar verkligen en närmare titt.


Härdig i zon I-II och blommar på bar kvist nu i april. Bladen är lika hasselns men de är inte släkt utan Corylopsis tillhör familjen trollhassel. 
C.pauciflora kommer från Japan, blir en ca 1,5 m hög, utbredd buske med många, tunna grenar. Det är bra att plantera den där den inte riskerar att drivas i blom alltför tidigt då sen nattfrost kan skada blomningen. Skyddat läge i halvskugga i humusrik jord är bästa platsen enligt litteraturen. 


Min är planterad i entré-rabatten på norra sidan. Skyddad av thujahäck och omgärdad av klottuja, gran, sockertoppsgran, buxbom och lagerhägg. Den är nu inne på sitt tionde år på platsen och har aldrig frusit tillbaka. Växer väldigt långsamt och blommar något helt fantastiskt. 
I dagarna har temperaturen varit nere på -3 grader och även ett snö- och islager har legat på blommorna - utan några synliga skador alls!


En riktig 10-poängare då det under kalla vårar behövs blommande buskar som dessutom är vackra och, på rätt plats, tåliga.Kommentarer

 1. Va fin den är och den pryder verkligen sin plats!

  SvaraRadera
 2. Tack för tips. Verkar vara en riktig tuffing. Skir och fin.
  //Helen

  SvaraRadera
 3. Har sett Corylopsis blomma i GBGs botan flera gånger och sen ett par år har jag en C glabrescens i lunden. Älskar de ljuvliga blommorna. Så nu väntar jag spänt på att min buske ska blomma. Ska kika efter arten du har hos dig också. Tack för tipset.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 4. Du verkar ha hittat den perfekta platsen och så snyggt den står och lyser upp. Såna växter man bara kan njuta av hos andra när man bor i zon 4.
  Ha det så gott
  /Anette

  SvaraRadera
 5. Denne fikk jeg lyst på ! Fint at du også skriver om hvor den trives:-)
  Ha en fin uke.
  Eirin

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är klart jag blir glad för en kommentar men känn inget tvång.

Populära inlägg i den här bloggen

Trädgårdströtthet - finns det?

Man kan väl ändra sig...

Fembladig akebia (eller chokladvin?)