måndag 24 september 2012

Jag lyfter blicken från leran...

Hösten är och fingrar lite på mina trädgårdsväxter.

Har sommaren verkligen redan kommit och gått? Det verkar helt otroligt!! Jag spände ju precis upp hängmattan, och listan på saker jag vill fixa i trädgården är absolut inte avbockad. Dammgrävning, plattläggning, måla trädgårdsstolarna.... allt är fortfarande ogjort....
....å andra sidan kommer jag att ha väldigt mycket roligt att ha att pyssla med nästa år!!!

Jag tillbringar fortfarande all ledig tid med att försöka plantera ner vad mullvadarna gräver upp men ibland lyfter jag faktiskt blicken från leran och får syn på något vackert. Får jag lov att bjuda på några karameller från trädgården:


Baksidan på clematis 'Julia Correvon' och katsura

Blodormrot (Persicaria amplexicaulis 'Firetail') och gulbarkig hägg (Prunus maackii)
 
 Amiralsfjäril på buddleja och vit trolldruva (Actaea pachypoda)


Mindre vackert är det i krigszonen men jag är säker på att mullvadsinvasionen också har ett slut, och då ska jag åter igen sitta på min lilla blå stol och njuta av lugnet....
söndag 9 september 2012

Nätverk


Ahh, hösten... jag gillar den. Jag ser alltid framför mig hur jag strosar runt och andas in den där lite friska, krispiga luften. Jord- och lövdoft hänger tung i trädgården och solen värmer så där lite lagom. Jag knipsar av en ros här och arrangerar en fin kruka där.... ljuvligt!!

Men jag har ta mig fan aldrig fått någon vision där jag gräver upp halva trädgården, kryper runt i leran och letar små fröplantor och baxar stenbumlingar upp och ner ur jorden..... men det är just precis vad jag sysslar med nu, varje ledig stund, för jag har nämligen fått en idé!
För att hindra mullvadar från att fräsa upp resten av mina små plantor gräver jag ner nät 30-50 cm ner längs med kanterna vid de mest besökta rabatterna. Sen på med jord och tillbaks med bumlingarna.....
Trettio meter har jag hittills avverkat och jag märker faktiskt att jag driver de små krabaterna som boskap runt trädgården. Förhoppningsvis tröttnar de före mig och försvinner ut i skogen.

Det som syns till vänster är den breda stengränsen, nyrensad, vilket satte hela den underjordiska populationen i rörelse. De har flyttat in i raritetsrabatten man ser framme till höger och rakt ner mot lövsalen.

(Himmel vad mycket sten jag baxat runt!!)

Uppgrävning av rabattkanten, ner med nätet och tillbaks med stenarna....


 ...lite flis på gångarna döljer eventuella uppstickande nätkanter och gör det mindre lerigt att gå där efter att mullvadarna har fräst runt.


Den värst drabbade rabatten...

 

...har fått en ny gång längs med stengärdet. Här stod skogskörvel ,vitt löjtnantshjärta och några utav vårens lyckade frösådder planterade. Jag hoppas något överlever. Häxalen, vaxklockan och svepehortensian tycks däremot återhämta sig fint och har fått sällskap av några starr, Carex morrowi och C.pendula.


...och sen fick jag äntligen fixat den slarvigt uppslängda senmuren. Nu ligger i alla fall stenarna någorlunda stilla om man skulle råka stöta till dem.


Skogsaster - Aster divaricatus
Vaxklocka - Kirengeshoma palmata
Svepehortensia - Hydrangea involucrata


 Nu har jag två 10-meters rullar kvar. 
 
Mot den tyska gränsen!
(ja, jag menar då min tyska sommarstugegranne)
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...