torsdag 25 oktober 2012

Det brinner i knutarna.... en språngmarch genom trädgården

I år är jag helt hopplöst efter med allt trädgårdsarbete!

Det mesta som jag planerat sen tidigare är nu lagt på is och det är bara det allra mest nödvändiga som står på 'ska göra-listan'. Som att flytta in alla känsliga krukor inför de kommande frostnätterna....

Fort ska det gå för ljuset försvinner snabbt om kvällarna. Är det någon som springer med mig?

En stärkande kopp kaffe på stående fot först... samtidigt som vi njuter av
utsikten från vardagsrummet (eller försöker ignorera de smutsiga fönsterna).

Man måste ju bara slänga ett öga ut genom sovrumsfönstret också där den
lilla carmencitarönnen och silveroxeln flörtar med skogens björkar.
Så, ut i trädgården.....
Den romantiska rabatten håller sig rätt länge om hösten. Mycket tack vare miscanthusgräs som lyser upp och perenner som Calamintha nepeta och geranium. Ska kaveldunet få stå kvar i baljan eller...? Ja, det klarar nog en skånsk vinter till....
 
Vidare genom bågen mot det japanska hörnet där frukterna från Malus eleyii bildar en naturlig girland. Jag är så glad att jag inte slängde trädet då det stod på husets norra sida och blev sjukare och fulare för varje år. Det fick en ny chans här och blev hur fint och friskt som helst.
Vi tar en tvär kurva och sätter full fart längs med rhododendronrabatten. Här finns inga krukor, men det är ju här nere de riktiga höstträden står så vi slänger en snabb blick bakåt för att se på fägringen....
...men distraheras av frökapslarna hos Magnolia sieboldii.
Vi får rusa ut på gräsmattan för att se hur höstträden radar upp sig. Ullungrönn, perukbuske, sommarmagnolia, korkträdet med det limegröna bladverket, kopparlönn, den smörgula amerikanska lönnen, en ullungrönn till och så längst till höger den bladlösa gulbarkiga häggen. Men stammen.... åhhhh.
Men nu börjar det skymma så vi får sprinta vidare.
Den japanska lönnen som sorkarna ville ta död på tidigare i höst mår alldeles ypperligt. Den här lilla rabatten hägnade jag in helt med nät en bra bit under jord och jag tror det hjälpte något.
Raritetsrabatten blev helt uppfräst av mullvadar men de verkar tack och lov ha börjat leva på lite djupare nivå, så nu slipper jag plantera om perenner varenda morgon....  
...och min älskade stenträdgård tycks ha överlevt den värsta sork-
och mullvadsinvasionen sen trädgårdens begynnelse.
 Men krukan med ginkon ska in..... slutspurten nu.....
...förbi björkrabatten där blodgräs sticker upp bakom stephanandran.
De brukar tyna bort för mig..... grävas upp eller vara kvar??
Äsch, de klarar väl en natt eller två med minus, sen får jag bädda in dem med löv. 
Sådär ja, nu är växthuset fullt..... snyggt jobbat!

Om någon vecka eller två ska allt flyttas från växthuset till förrådet men innan dess bara måste jag sätta alla lökar jag spontanköpt, och plantera de två träden jag fyndade i veckan, och spaljéträden jag fick av mamma, och gräva ner klematisen jag äntligen lyckats komma över och plantera ut alla fröplantor som stått på tillväxt, och.... .
Puh, ska inte hösten vara en lugn och stillsam årstid?

söndag 7 oktober 2012

Glaspärlor - en liten växtbeskrivning


Titta!    Nej.... titta inte på fågelbordet.... eller på ljungen jag planterat i mina höstkrukor. Det är pinnen till vänster om fågelbordet ni ska se närmare på.
Visst är den fin..... i alla fall om man tittar lite närmare.Glaspärlebuske - Callicarpa bodinieri
Enligt min 'växtbibel' Havens planteleksikon så kräver den, för en säker utveckling av blommor och bär, en ljus och öppen placering. (!!!)
Hupp, där hade jag visst tur.... planterad för tre år sedan på den mörkaste norrsidan bakom thujan, under granen och bredvid den enorma korallkornellen - och ändå vräker den på med massor av bär. Förra året hade den inte ett enda men om jag tänker efter så stammade jag nog upp granen ett grenvarv till förra hösten.Jag har en till glaspärlebuske som min alldeles egna 'plantjägare' gav mig i present för rätt så många år sedan.
Den var helt bladfri när jag fick den men översållad med bär. Det var nog den vackraste present jag fått!
Sen frös den ner till marken, men kom igen och står nu inklämd mellan stora buskar under ett stort träd och har aldrig mer haft några vackra bär. Nu ska den flyttas till en ljus och öppen plats. Det måste nog ändå vara ett någorlunda skyddat ställe då glaspärlebusken endast är härdig till zon 2.
Höjden ska landa någonstans runt 1,5-2 m och den behöver sällan beskäras eller glesas ut. Skulle man vilja klippa en gren till vasen är de (fortfarande enligt Haven) mycket hållbara men man kan räkna med att tilltaget går ut över bärsättningen nästa år.

Etiketterna är sen länge borta men jag hoppas det är sorten 'Profusion' som står här, då den enligt Haven ska vara särskilt rikbärande och den mest iögonfallande.

 Jo, det är nog den...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...