torsdag 26 februari 2015

Blommig fredag - Favoritsyssla i trädgården

Favoritsyssla i trädgården ändrar sig hela tiden. Genomföra projekt och plantera nytt är det jag spontant kommer att tänka på. Men just nu, kanske beroende av de senaste månadernas instängdhet , så känner jag att det absolut roligaste att göra i trädgården vore att städa. Tänk att en solig vårdag få öppna förrådsdörren på vid gavel och släpa ut krukor och redskap. Fixa och dona vid arbetsbänken, övervakad av Sune naturligtvis. 
Fylla skottkärran och putta runt den i den nyvakna trädgården. Beskära, binda upp, räfsa och gödsla. Tömma växthuset och fylla hinkar och lådor med jord. Sätta förgrodda potatisknölar och rada upp hinkarna i en prydlig rad i matsalen. Hänga upp korgar nysådda med sallat och spenat. Plantera vårkrukor, skörda späd rabarber och kanske till och med ligga en stund i hängmattan och njuta av körsbärsblomningen. Det sistnämnda är väl en trädgårdssyssla det också, eller hur?  ... kanske till och med favoriten om jag tänker efter! 

Ja, så får det bli: 
Favoritsysslan i trädgården är att ligga i hängmattan och må gott.

Fler favoritsysslor hittar ni hos Bland rosor och bladlöss.

måndag 23 februari 2015

Man ska bli glad när man kommer hemVid den här årstiden är en upplivande entré av största vikt. Här hemma möts vi just nu av en blommande trollhassel och en skimmia full med blomknoppar.

Trollhasseln, Hamamelis x intermedia 'Diane', är en korsning som klarar en något högre zon än min favorit H.mollis. Varje år står H.mollis på min shoppinglista men än så länge har jag inte lyckats med inköpet, antingen har jag hittat mer intressanta buskar eller så har de varit slut. Men även detta år hamnar den på listan och jag har den perfekta platsen för den: runt hörnet under körsbärskornellen - trädgårdens tristaste hörn som jag planerar att förvandla till en vårlig vidunderlighet. Jag kan nöja mig med ytterligare en hybridtrollhassel också om det skulle knipa, bara den har gula blommor och doftar gott som t.ex 'Allgold' eller 'Arnold Promise'.

Skimmian eller vinterbär som den också kallas lever här på gränsen till sin härdighetszon enligt all litteratur, men har mått alldeles utmärkt och har växt till sig så sakteliga i min rabatt i snart 10 år. När den dör så kommer den att lämna ett stort hål efter sig - både i rabatten och i mitt trädgårdshjärta. Hoppas det dröjer länge än!

Det står fler vårblommare på tur i denna rabatt och jag måste erkänna att det är svårt ibland att komma i tid till jobbet för med jämna mellanrum känner jag tvånget att klättra in och inspektera hur långt julrosknopparna, skenhasseln och tibasten har kommit ...
... men jag blir alltid glad när jag kommer hem!

fredag 20 februari 2015

Blommig fredag - 4 nyanser av grönt

Gröna nyanser - ja, här känner jag mig som på mammas gata. Problem uppstår då jag försöker hitta bara 4 nyanser.... 40 ligger väl närmare sanningen. Min trädgård är inte speciellt blommande, men grön, ja det kan man nog säga att den är. Det är en liten utmaning att försöka varva ljusgröna, mörka och brokiga växter så att det ger ett harmoniskt intryck. Helst ska bladformer inte heller bli ett enda gytter eller övertrumfa varandra. Mycket enklare än att försöka få ihop blomfärger men minst lika roligt i mitt tycke.

Jag har valt ut två av mina gröna favoritvyer  och förlåt, jag vet att jag har visat dem förr - många gånger, men tja, tjat-tant har jag kallats för förr. ;)

Den ena är vyn från gräsmattan (numera dammen) mot lövsalen. Olika funkior, bambu, klematis och azaleor utgör stommen i denna gröna plantering. Här är det så grönt att det viktigaste blir att bryta av med andra färger. Stammar, fågelholkar, bambukäppar och sten.. och en liten, liten blå stol.


 En ny buske i denna plantering är Physocarpus 'Amber Jubilee'.  Det ska bli intressant att se hur färgen blir i halvskuggan här nere. Den ska skifta i brons och guld och var egentligen tänkt att planteras på ett annat ställe i trädgården. Det var när jag såg färgerna på bladen nedan som den grävdes ner här. 4 nyanser av grönt och brunlila skiftningar. Åh, vad jag gillar den kombinationen!


Den andra planteringen är i japanska rabatten. Här är växterna fortfarande rätt så unga och ger ett litet rörigt intryck, men färgskalan gillar jag.


Favoriten är den tvåfärgade Hosta 'Samuraj' och de matt brungröna bladen hos mitsuban. Dessa blir allt grönare ju längre fram på säsongen men behåller en olivgrön ton som jag tycker är helt underbar. Den fjärde gröna tonen får bladverket hos de själsådda växterna runt omkring stå för: förgät-mig-ej och akleja.


Det var min tolkning av (4) nyanser av grönt - fler hittar ni hos Bland rosor och bladlöss.fredag 13 februari 2015

Blommig fredag - Kärlek!

Jag älskar min familj! De står ut med detta på matbordet, i vardagsrummet, arbetsrummet och  i alla fönsterkarmar - vår efter vår!
I morgon ska jag flytta på alla krukor och bjuda dem på våffelfrukost.


Ps! De lila små krukorna ska inte vara tomma länge till - såjorden tog slut - inte fröerna.....Fler kärlekstecken hittar ni Bland rosor och bladlöss.
.... och ha en fin Alla Hjärtans Dag!söndag 8 februari 2015

Vinterljus

-2 grader och sol. Jag hinner precis hem för en snabb tur i trädgården.


Sen in i värmen och snurra ihop några pappkrukor till stockrosfröerna:
The Watchman... mörkt ska det va´ i sommarens rabatter!

fredag 6 februari 2015

Blommig fredag - Vårlängtan!


Här längtas det!
Arbetsbordet fylls med orange tulpaner och lärkkvistar i blå glasvas, lila primulor i limegul skål, nya små pelargonsticklingar i de finaste lerkrukor, nya och gamla trädgårdstidningar och massor av små fröpåsar som sorteras och studeras inför den stundande sådden. I fönsterkarmen bakom håller blå och lila vårlökar på att slå ut i mina egenmålade turkosa små krukor. Min vårlängtan är inte pastellfärgad, den som en liten färgexplosion.Och vad längtar jag efter?
Ljuset!  ... solens värme, krokusar längs lavendelgången, späd grönska, kvittrande fåglar... ja ni vet... våren!


Fler som längtar efter våren hittar ni hos Bland rosor och bladlöss.
måndag 2 februari 2015

En optimistisk liten mask!

Till slut har ett tunt snötäcke lagt sig över min skånska trädgård. Genast är jag ute och skannar marken eftersom rådjuren återigen har överlistat mig och mina nät och funnit en väg in till de stackars buskarna. Men deras in- och utgång har jag ännu inte lyckats hitta och trampar därför runt i trädgården för att finna spår. Det är med stor förvåning jag upptäcker något som slingrar runt i snön! En liten optimistisk daggmask med vårkänslor?


Hur i hela fridens dar har en daggmask hamnat där? Det måste väl ändå vara någon fågel som lyckats dra upp och sen råkat tappa den, för inte kryper de väl upp under vintern för att kolla läget?
Jag krafsade upp lite löv under en buske och lade ner den där. Hoppas den överlever och kommer igen till våren. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...