onsdag 30 juni 2010

Hemslöjdarna är i farten igen

Oj oj oj!!
Nu lyser flitens lampa i nästan alla mina buskar och träd. Det spinns, vävs och knypplas i ett vansinnigt tempo och jag som lovat mig själv att aldrig giftbekämpa får arbeta intensivt med sekatören.
Efter år av erfarenhet vet jag att jag aldrig hinner med i hemslöjdarnas tempo utan får ge upp och titta på något annat i stället. Nävor brukar vara ett säkert kort.

  (G.phaeum, 'Purple Haze', 'Johnsons Blue', namnlös, 'Splish Splash', 'Patricia')

Så även i år, inte en larv så långt ögat kan se. Det är nästan så jag kan glömma hur dom små käkarna mal på ovanför mitt huvud.
lördag 26 juni 2010

Ängar att drömma om...

Vår midsommarvärd har en äng som får en i rätt stämning direkt. Det var inga problem att hitta blommorna till både kransen och kudden här.


Trädgården innehåller en otrolig mängd rosor. Bland annat en Rosa moyesii som är helt fantastisk. Hundra fåglar fladdrar i den på vintern och 100 humlor och bin på sommaren - utom denna sommar. Vi hittade en ensam stackare. Vad är det för underlig sommar vi har?


Nöjda och glada efter dans, havsbad, god mat och sällskapslekar på gräsmattan kommer vi hem och tar en runda i den ljusa natten.

En annan sorts äng - fuktängen utanför vår trädgård - ger en helt annan stämning. Som en midsommarnattsdröm.


tisdag 22 juni 2010

Tänk så galet det kan bli...

Vi hade bara bott här några månader då vi en tidig söndagsmorgon såg grannen i vår trädgård. Han smög runt i det midjehöga gräset, för att plötsligt slänga sig ner på alla fyra och krypa och åla sig fram. Detta upprepades några gånger på olika ställen på vår tomt. Allt medan K och jag kikade fram mellan persiennerna och funderade på hur vi skulle tackla denna uppenbart helt skogstokiga och troligen farliga granne.

När vi väl lärde känna grannarna bättre upptäckte vi att de är underbara människor, otroligt snälla, hjälpsamma och på intet sätt tokiga.

Jag kom dock att tänka på episoden då jag gick ut idag för att vattna mina frösådder.
När jag gick förbi det nyplanterade äppelträdet upptäckte jag löss på en del grenar och tänkte att de spolar jag av lite lätt och snabbt med slangen. Så jag klämmer fast vattenpistolen med långt skaft mellan knäna, böjer ner grenen med ena handen och skrapar löss med den andra. För att rikta vattenstrålen rätt får jag niga och vrida lite på knäna samtidigt. Dessutom blir jag anfallen av mygg och knott.
När jag håller på som bäst börjar det regna, och det är inte det lilla droppandet utan en rejäl skur. Men eftersom jag vill bli klar fortsätter jag trots att jag snabbt blir genomblöt. Till slut känner jag mig nöjd och slänger ifrån mig slangen och tittar upp.
Ja, ni kan väl gissa. Nya grannen sen ca en månad tillbaka har tydligen sett mig i ösregnet, nigande med vattenpistolen mellan knäna, hysteriskt dragande i trädgrenarna samtidigt som jag örfilar upp mig själv!!

Nu är det inte närmsta grannen utan en tomt emellan och regnet gör ju att man ser lite suddigt, så förhoppningsvis syntes inte några detaljer. Eller så kanske det är en trädgårdsmänniska som direkt tänker . 'Aha, det har gått löss på trädet'.  Ja ja, det lär väl visa sig så småningom.

En vacker regnbåge visade sig i alla fall och jag fortsatte kvällen med att klippa buxbomshäcken runt mitt kryddland. Den kommer från ett gammalt hus i Lund som skulle byggas till. En fantastiskt vacker häck skulle väck och jag fick lov att gräva upp och forsla hem vad jag kunde. Tyvärr visade det sig vara hopplöst att få den jämn igen men jag tycker mycket om den ändå.

  
 Den lilla hönan fick också en omgång med saxen.
 

Vad gjorde då den krypande grannen kanske ni undrar? Jo, han letade helt enkelt efter deras katt som  hade fått källingar och gömt undan någonstans i vår trädgård. Eftersom vi hade tagit taxi hem från en fest kvällen innan och lämnat bilen borta trodde han ingen var hemma. Så enkelt var det!

söndag 13 juni 2010

Ny entré - del 1

Regnmätaren är full, hängmattan är blöt och det är för kallt för att sitta i solstolarna.
Då passar det bra att ta itu med det dåliga samvetet.

Entrén, som ju ska visa husets själ utåt och vara mysig, vacker och inbjudande, är hos oss rent bedrövlig!!!

Man kommer in på garageuppfarten som består av hårdpackad grus full av ogräs. På håll ser det, på sina ställen, rent av ut som en gräsmatta. En stor skräphög ligger i ena hörnet och verkar aldrig komma till återvinningen, för när ett lass är väck fylls det på med nytt. Visar att vi arbetar mycket, påstår K. Inte tillräckligt mycket, vidhåller jag. 
Längs en lång, ojämn stenmur väller en kaprifol bland hallon, rallarrosor och en ett enormt oxbär. Ovanför hänger björkgrenar från klena, skadade träd och skrapar mot biltaken.

Är man uppmärksam hittar man den lilla trappan som leder upp till entrégången. Under vandringen mot ytterdörren får man huka sig under granar, sparka undan ormbunksblad och tränga sig mellan en uppstammad syren och en aronia. Alltmedan kirskålen anfaller från höger.
Stenmuren, ogräset och den hårdpackade garageuppfarten är jag oskyldig till, allt annat är mitt verk, tyvärr.

Idag började jag med den minsta biten. En vedervärdig kinesisk en, en hiskelig kornell och en lika hemsk silverbuske skulle väck och ersättas med buxbomklot. Det enda som får stå kvar är en Carmencita-rönn.

Det gick förvånansvärt lätt att få upp buskarna. Orsaken var att rötterna låg strax under markytan pga den stora stenen/berget man skymtar till höger. Planteringsdjupet är här mellan 25-30 cm och ytan är genomkorsad av tjocka rötter från rönnen som klamrar sig fast för glatta livet. Ingenting att plantera i med andra ord.
Det är mycket sällan K engagerar sig i trädgården men nu ryckte han in. En gammal plog jag tänkt till ett annat ställe släpades fram. Stenar baxades upp från gränsen och stödstolpe slogs ner. Efter att ha lyft och vridit den förbannade plogen 20 gånger fick vi den äntligen på plats någorlunda som vi tänkt oss.

Endast två utav de fem kloten kom i marken, men å andra sidan kom berget fram vilket jag tycker är vackert. Stödstolpen ska ersättas med något mer diskret om vi kommer på något stabilt nog och kullerstenar och sjösten ska fylla upp under plogbladet. Hasselört ska planteras som marktäckare och solcellslamporna ska sprida ett vackert sken när man kommer hem sent.

 


Jag älskar rosten.

torsdag 10 juni 2010

Enkel humör-höjare

Usch, det har varit en sån dag då inget går riktigt som det ska.

Sover lite för länge så det blir stressigt på väg till jobbet. Upptäcker halvvägs en ny (ubåtsformad??!!) lampa som lyser på instrumentpanelen. Ringer K och förväntar mig vägassistens men han tycker jag ska "kolla så bromsarna tar, och gör dom det så är det ingen fara"!  Med radion av (så jag kan höra om motorn börjar låta konstigt) och med fönstret nere (så jag kan känna eventuell brandrök från motorn) så fortsätter jag de sista milen till jobbet. Väl där upptäcker jag att jag glömt ett möte och får hoppa in mitt i med tusen ursäkter, rinnande näsa och en fuktig vänsterärm (det var kallt och regnade in i bilen). Sen dyker små förtretliga saker upp hela dagen, så när jag väl kommer hem är jag kanske inte på mitt allra soligaste humör.

Då är det väl tur att jag kan gå en sväng i trädgården medan K lagar maten.

Kommer ihåg en färjetur till Köpenhamn då vi satt på soldäck och plötsligt var det nyckelpigor överallt. Miljontals!! Då var de inte så roliga. Men så här är ju jättefina och tacksamma foto-objekt. 

Dagliljan har slagit ut sina första knoppar. Den 'vanliga gula' från min mormors trädgård.  
 
Viola jooi - en utav mina frösådder i våras blommar redan.
Ett nyförvärv som jag hoppas mycket på är Papaver miyabeanum, japansk vallmo. Den ska blomma länge och enligt uppgift sprida sig med frö relativt lätt. Precis vad jag letat efter under den vita björken.
För många år sedan var vi på besök i en trädgård där jag fick syn på en stor rufsig tuva som ägaren uppgav var dillpion, och jovisst kunde jag få ett hörn av plantan. Lycklig bar jag hem den och planterade den bredvid en liten Acer ginnala. Sen har det inte hänt mycket mer än att ginnalalönnen blivit stor och dillpionen fått lite fler stänglar. Och nu äntligen en blomma!!  

Så nu är mitt humör på topp igen!söndag 6 juni 2010

Ett projekt i hamn!

Under våren förra året påbörjades projekt 'Japanhörnet'. Här skulle stå några få buskar, ett litet träd och endast vitblommande perenner. Någon form av fågelbad skulle också finnas. Runt detta skulle sen läggas grus. Stopp - inget mer! Det var tanken alltså.

Miscanthusgräset stod redan på plats så med den som utgångspunkt grävde jag upp en bit av gräsmattan och flyttade dit en Maackia amurense, perukbuske och vitbrokig kornell. Vår gamla parabol fick agera fågelbad med en luddig idé om att klä in den i mosaik eller gjuta ner den i betong i framtiden.
(bild från juli förra året)

Sen behövde en mörkbladig fläder flyttas akut, nya inköp behövde tillfälliga platser, jag fick ett gäng torvblock utan kostnad och allt hamnade i det än så länge luftiga japanhörnet.
Man kan ju bara gissa hur det gick till när hösten kom och alla reaväxter skulle i jorden. Ja, ja  nästan allt går ju att flytta utan några större problem.


Idag har jag rensat i japanhörnet och inser att inget kommer att flytta förrän det har vuxit ur sin plats eller blir undanträngd av andra. Det kommer aldrig att bli några vackra, stilrena, strikta rabatter hos mig. Om det här är sillsallad så gillar jag sillsallad. Jag har till och med hittat en självsådd (??) liten brunfärgad salladsplanta i denna rabatt. Samt en liten lönnplanta som är helt kycklinggul. Växtlistan i denna rabatt än så länge: 1 maackia amurense, 1 mörk fläder, 1 perukbuske, 1 katsura, 1 azalea, 2 olika miscanthusgräs, 7 olika heuchera. 2 olika pioner, ett antal iris av olika sorter, 1 flikbladig lönn, 1 akebia, 1 clematis integrifolia, 1 olvon, campanula, bollviva, hosta ......
Det finns fortfarande tomma ytor men nu ska jag verkligen försöka att låta bli nyplanteringar och låta de som står få växa till sig och ta större ytor. (Men, vem lurar jag egentligen, snart står jag väl med en liten nyinköpt planta och gräver ett hål.)


 Det blev absolut inte som jag tänkt mig men det är väl tur att man kan ändra sig!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...