Japanhörnet

Nu är det dags att börja kika lite på rabatterna igen. I år tänkte jag faktiskt vara någorlunda förberedd innan det är dags för plantskolerundorna.  Det är rätt bra att ha ett hum om vad man kanske vill byta ut eller plantera nytt. 


Japanska rabatten är inte så gammal. Den påbörjades sommaren -09 och skulle (som namnet kanske antyder) vara strikt, stilenlig och innehålla några få exklusiva växter med tyngdpunkt på bladens utseende. Det gick inte enligt planerna men namnet har fastnat ändå.
En liten 'gränsplantering' till höger får också räknas till japanhörnet eftersom den innehåller en del buskar som bidrar till stämningen, t.ex. purpurapel, schersmin och Rosa multiflora.
Nedanför rabatten är ett stort armeringsnät förankrat och här försöker vi spaljera upp en gammal motsträvig Rosa helenea.
JapanhörnetVår
Våren är till en början grå, blå och vinröd men övergår alltmer i ganska så starkt rosa färgerbalkansippa (Anemone blanda) // Maackia amurensis // olika Heuchera //
Tulipa 'Cayenne' // Malus purpurea 'Eleyi' // Paeonia 'Wind Chimes' (frösådd) //
liljetulpan 'Purple Dream' o berglilja (Ixiolirion tataricum) // hosta 'Samurai' // azalea

+ löjtnantshjärta, Akebia quinata, Viburnum hillieri 'Winton' (dålig invintring - fryser ner varje vinter)
ev. plantera in: vita aklejor

 Sommar
Sommren är tänkt att vara övervägande grön,
de vita blommande rosorna som omger platsen och några röda blommor avviker.


Sambucus nigra 'Black Beauty' // japansk akleja // elefantgräs (Miscanthus sinensis 'Giganteus') // omgivningen med Rosa multiflora, Rosa helenea o Schersmin // Acer palm. 'Dissectum' o Hosta 'Praying hands' // Carex riparia 'Aurea' o frösådd bronsstarr (osäker på om de lever!)

+ ljust rosa astilbe, Clematis recta, humleblomster, smultronschersmin, perukbuske, iris i lila,brunt o vitt
ev plantera in:  röd låg astilbe

 Höst
Hösten är lite rörig. Den ganska skarpa blå hortensiafärgen är jag egentligen inte så förtjust i, den blir bäst när den övergår i sin bleka höstfärg. Rosa bär och flammande katsura är bägge sig själva nog,
men allt blir faktiskt fint tillsammans när de syns i ett lite större sammanhang.


Malus purpurea 'Eleyi' // Symphoricarpus x doorenbosii 'Amethyst' (fantastisk nykomling!)  // Clematis 'Blue Angel' // Hydrangea 'Endless Summer'...  // ...med höstfärg  // katsura o vitbrokig kornell

ev. plantera in: glaspärlebuske (Callicarpa bodinieri var. giraldii) som står på helt gömd plats idag.Kommentarer

 1. Här fick man minsann lite tips, tack! ;o) Jag behöver också se över mina rabatter men jag får likosm aldrig tid...

  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 2. Så mycket det fick plats i den rabatten!! Underbart hur färgerna växlar från årstid till årstid...
  Kram!

  SvaraRadera
 3. Jag VET när jag tittar in till dig att jag kommer att bli inspirerad, jag VET att det kommer att klia i mina fingrar... önskar att jag hade hälften av den där magiska förmågan, eller att den kommer växa fram så småningom ;). Kram Marie

  SvaraRadera
 4. Så himla fiiint! Och så kul att se sommarbilder. Man är bra less på vinterbilder nu... I morgon kommer jag göra ett liknande inlägg om min silverrabatt.
  Kramar!

  SvaraRadera
 5. Vilken fantastisk rabatt! Många växter som var nyheter för mig, ska googla vidare på dem. Jag blir så lycklig över så mycket inspiration och härliga bilder.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 6. Vad fint ni har det :) kanske oxå borde planera lite Kram Suss

  SvaraRadera
 7. Oj, så fint du har i din trädgård! Ljuvliga växter som rör om i "vill ha" tarmen :)
  Ha en fin helg! /Bea

  SvaraRadera
 8. Vad fint du har det och vilka inspirerande beskrivningar.
  Har börjat ta lite sticklingar på utplanteringsväxter, särskilt en som jag inte vet namnet på men som jag kan tänka mig att ha i många krukor och så har jag sått aklejafröerna. En del storblommiga från vår egen trädgård men även några jag köpte på Chelsea förra våren.
  Trevlig helg
  Birgitta

  SvaraRadera
 9. Så fint! Hade jag en sån rabatt skulle jag längta extra mycket efter våren nu :) Ha d fint! :)

  SvaraRadera
 10. Vackert hela säsongen! kram Sophia

  SvaraRadera
 11. Inspiration till tusen! Jag gillar den organiska formen på rabatten, en form som jag själv använder mig mycket av i trädgården.
  Undrar lite över rosenbågen: är det bara en bit armeringsmatta, eller...
  Kram från Eva

  SvaraRadera
 12. Jättefin japanhörna! Blir alldeles kär i vattenkärlet/rundeln - betong? Hemmagjutet? Inspiration var precis vad jag behövde, nu kanske jag kan komma till skott med lite sådder! Tappade farten nu när vinter kom, men får nu lusten tillbaka :)
  Ha en bra vecka½

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är klart jag blir glad för en kommentar men känn inget tvång. Själv läser och följer jag många bloggar utan att kommentera. Detta då jag för det mesta läser bloggar på mobiltelefonen och det blir ofta så konstiga ord då jag försöker skriva på min lilla skärm. :)

Populära inlägg i den här bloggen

Trädgårdströtthet - finns det?

Vy Tre

Överblick