Problemområde 1 fixat

Är man av naturen ganska bekväm av sig och kanske till och med en aning lat, så får man se till att minimera de arbetskrävande momenten. Ett sådant har varit bänken som står vid 'japanhörnan'.
Den står vid gränsen till vår tyska sommargranne och hennes måbär/kirskål/forsythia och rosa multiflora-häck. I den häcken har också sorkarna sitt högkvarter så när man sätter sig för en paus händer det ibland att något av bänkens ben försvinner ner i ett hål i marken och man skickas direkt bakåt in i häcken eller framstupa ner i gräset. Ingen trevlig upplevelse alls! Dessutom är det väldigt besvärligt att flytta bänken, stampa ner och jämna till markytan och släpa väck stora krukor (som gärna hamnar här) varje gång gräset skall klippas. Därför blir gräset sällan klippt just under bänken, varpå sorkarna trivs ännu bättre, bänken sjunker djupare ner i underjorden och den onda cirkeln är ett faktum.... men ..... detta är nu ett minne blott!!!
Ta da:

Problemlösning: Vi (läs K) gräver ner ojämna trästolpar (som används som mellanlägg vid trävarutransporter) och skruvar ihop dem efterhand. Resultatet blir ett tjockt och jämnt golv varunder sorkarna kan härja bäst dom vill. Förhoppningsvis ligger det någorlunda stabilt i minst en eller två säsonger, gräsklipparen rullar fint längs kanten och varken soffa eller krukor behöver flyttas. Nu börjar K:s arbete bli färdigt och det är upp till mig att fixa de öppna jordytorna vi lämnat på ett litet parti bakom golvet samt vid sidorna. Här kommer nog ingen att orka rensa kirskål så plantorna som ska växa här måste vara konkurrenskraftiga. I den lilla rundeln är en balja med randgräs nergrävt.
Till höger utanför bild finns den plantering som nu ska fixas till. Sen tidigare har jag planterat snöbär, Rosa rugosa och R.multiflora, schersmin och en stor, nedklippt gammal Exochorda racemosa. Nu är det perenner jag ska fylla upp med. Sockblomma, hosta och daggkåpa känns som tillräckligt höga och aggresiva med rejäla rotsystem som kan stå emot både kirsen och sorkarna. Fler förslag mottages tacksamt.


 På andra sidan, längs med Rosa helenea -spaljén, har jag planterat en mörkbladig paradisbuske som tidigare stått gömd och glömd under en stor ros i den romantiska rabatten. Kanske kommer den bättre till sin rätt här. Vidare har jag satt löjtnantshjärtan och tänker så småningom fylla upp med enfärgade hostor.


Sen, i sommar, ska jag sitta stabilt på bänken dold av den provisoriska skärmväggen och kanske få lyssna till och begrunda det tyska sch-ljudet. Jag längtar.....

Kommentarer

 1. Så schnyggt golv ni fixat :-) Förutom alla praktiska funktioner med det tycker jag att det blir mer rumskänsla men golvet och den vackra skärmen.

  Vet inte om ni tycker om höstanemon men några i bakgrunden skulle kunna vara fint. Min erfarenhet är att de har kraftigt växtsätt under jord - alltså helt vanlig höstanemon, ingen namnsort.

  Kram

  SvaraRadera
 2. Så mysigt!! Golvet blev jättebra och det ser så vilsamt ut med skärmen. Det lugnar ner intrycken från grannen. Skulle jag också behöva:).
  Jag har kirskålsinvasion i alla häckar mot grannen, tänkte plantera daggkåpa i en av dem. Hur är det med vanlig ormbunke? Mina sprider sig rätt bra:).
  Ha en fin vecka.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 3. Det blev riktigt snyggt med golvet och skärmen!
  Problemen känner jag väl igen...alltså sorkar och svårt med gräsklippningen!
  Tänker försöka prioritera litet stenläggning i sommar, så vi får underlag till sittgruppen.

  SvaraRadera
 4. Så fint..höstanemon tror jag också på...den sprider sig lika minst lika mycket som kirskålen:))

  Ha det bra ;)

  SvaraRadera
 5. Ett ord, bara: urläckert! Och de där tulpanerna på första bilden är hur vackra som helst där. Liljeblommande? Får du verkligen ha dem ifred för sorken? Hos mig vandrar han, nåja, i jorden, lång väg för att förse sig med mina tulpanlökar som han släpar iväg till något förråd nån´stans.
  Mina pioner får alltid vara ifred för sorkarna, även floxen. Och flox kan sprida sig bra.
  Hej från Törnrosa

  SvaraRadera
 6. Det blev urläckert! Vilken otroligt vacker blickfång. Den 'provisoriska' skärmen hoppas jag verkligen blir permanent!

  /Anja

  SvaraRadera
 7. Så himla bra det blev!!! Riktig rumskänsla!
  Och vilka underbara bilder i förra inlägget! Bara gapar och njuter! :)
  Kram, vännen!

  SvaraRadera
 8. Mycket snyggt med det mjukt rundade golvet. En kombination av höstanemon och funkia är väl oslagbart vackert. Hos oss klarar i alla fall båda växterna av mullvadens framfart, det är bara att trampa till jorden mellan plantorna så växer de snäll vidare. Eller om det är sork som far fram under jorden, vet inte riktigt säkert faktiskt...
  Kram från Eva

  SvaraRadera
 9. Smart lösning och mycket snyggt :) Kram Suss

  SvaraRadera
 10. Oh, vilket tjusigt golv!

  Ha en finfin långhelg,
  Rebecca

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är klart jag blir glad för en kommentar men känn inget tvång. Själv läser och följer jag många bloggar utan att kommentera. Detta då jag för det mesta läser bloggar på mobiltelefonen och det blir ofta så konstiga ord då jag försöker skriva på min lilla skärm. :)

Populära inlägg i den här bloggen

Trädgårdströtthet - finns det?

Vy Tre

Överblick