Glaspärlor - en liten växtbeskrivning


Titta!    Nej.... titta inte på fågelbordet.... eller på ljungen jag planterat i mina höstkrukor. Det är pinnen till vänster om fågelbordet ni ska se närmare på.
Visst är den fin..... i alla fall om man tittar lite närmare.Glaspärlebuske - Callicarpa bodinieri
Enligt min 'växtbibel' Havens planteleksikon så kräver den, för en säker utveckling av blommor och bär, en ljus och öppen placering. (!!!)
Hupp, där hade jag visst tur.... planterad för tre år sedan på den mörkaste norrsidan bakom thujan, under granen och bredvid den enorma korallkornellen - och ändå vräker den på med massor av bär. Förra året hade den inte ett enda men om jag tänker efter så stammade jag nog upp granen ett grenvarv till förra hösten.Jag har en till glaspärlebuske som min alldeles egna 'plantjägare' gav mig i present för rätt så många år sedan.
Den var helt bladfri när jag fick den men översållad med bär. Det var nog den vackraste present jag fått!
Sen frös den ner till marken, men kom igen och står nu inklämd mellan stora buskar under ett stort träd och har aldrig mer haft några vackra bär. Nu ska den flyttas till en ljus och öppen plats. Det måste nog ändå vara ett någorlunda skyddat ställe då glaspärlebusken endast är härdig till zon 2.
Höjden ska landa någonstans runt 1,5-2 m och den behöver sällan beskäras eller glesas ut. Skulle man vilja klippa en gren till vasen är de (fortfarande enligt Haven) mycket hållbara men man kan räkna med att tilltaget går ut över bärsättningen nästa år.

Etiketterna är sen länge borta men jag hoppas det är sorten 'Profusion' som står här, då den enligt Haven ska vara särskilt rikbärande och den mest iögonfallande.

 Jo, det är nog den...
Kommentarer

 1. Vacker den är din glaspärlebuske! kram Sophia

  SvaraRadera
 2. Verkligen dekorativ med sina lila pärlor av glas! Du vårdar den ömt förstår jag.
  Såg den, eller om det var någon liknande buske, i Karl Foersters trädgård i Potsdam. Men, zon 2, är nog lite i lägsta laget för min del.

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 3. Vacker buske.Och vackert namn.Färgen på bären super.
  MVH

  SvaraRadera
 4. Den är ju så snygg! Att klippa en gren att ta in måste vara frestande...
  Ha det bra!
  Kram
  Katarina

  SvaraRadera
 5. Jag satte en i våras, efter att ha förälskat mig i just bären i fjol. Hoppas nu den hunnit rota sig och att det skyddade stället är tillräckligt skyddat så den klarar vintern...

  SvaraRadera
 6. En sån bedårande vacker liten sak. Zon II, säger du, men om jag inte berättar det för busken? Kanske den kan klara sig lite kallare då.
  Hej från Törnrosa

  SvaraRadera
 7. Åh så fantastiskt fin din glaspärlebuske är! Det får nog bli en rad på önskelistan igen!
  Vilken ljuvlig färg på bären!

  SvaraRadera
 8. Meeen... Vilket häftigt träd! Svär lite tyst för mig själv att man ska bo i en sån dålig trädgårdszon. Hmpf... Jaja. Får njuta av dina bilder istället. Coolt med ett sådant exotiskt träd.
  Kramar!

  SvaraRadera
 9. Har aldrig hört talas om den lilla skönheten förut, men eftersom den verkar vara lite kinkig och kräver både ljus och värme behöver jag nog inte lägga namnet på minnet. Får väl nöja mig med att titta på dina bilder...
  Kram från Eva

  SvaraRadera
 10. Verkligen en fin liten sak! Och så vackra lila bär!/Lila-Christina

  SvaraRadera
 11. De var söta små "pärlor" med fin färg Kram Suss

  SvaraRadera
 12. Får mig att skratta som vanligt.
  Jo, pinnen till vänster e fin och helsöta pärlor med läcker färg.
  Gör ett litet surprise visit och kommentar.
  Hoppas allt är bra.

  Kram

  SvaraRadera
 13. Åh så snygg den är. Den bleka bladfärgen med lila nerver tillsammans med bären, uj uj !
  Får nog skriva upp den på önskelistan, även om jag bor i zon 3...fast det behöver jag ju inte tala om för den ;-)
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är klart jag blir glad för en kommentar men känn inget tvång. Själv läser och följer jag många bloggar utan att kommentera. Detta då jag för det mesta läser bloggar på mobiltelefonen och det blir ofta så konstiga ord då jag försöker skriva på min lilla skärm. :)

Populära inlägg i den här bloggen

Trädgårdströtthet - finns det?

Överblick

Vy Tre