söndag 27 januari 2013

Vårtecken inne och månadsbilder


Vad lagar du för något Lotta? Det luktar jättegott ... det luktar suddisar!!

Jaha, så det var inte min kyklingwok som luktade jättegott utan en doft från den drivna häggen som bröt igenom vitlöksdoften och svävade förbi K.
Driven tycker jag häggen är en fantastisk vårblomma men ute i trädgården försvinner blomningen lätt i maj månads konkurrens. Våra är vilda och står både som stora träddungar och mindre buskar längs gränsen. Eftersom jag ofta glömmer bort att driva häggkvistar (fortsythia, sälg, blåbärs- och björkris är mina måsten) så tänkte jag göra en liten kom-ihåg-lista här på bloggen. Under rubriken 'Minns Året' kombinerar jag årsbilder med mina kom-ihåg allterftersom jag kommer på dem. Först ut är häggkvistar!


 Min julklapp är på plats i fönsterkarmen och de små kronärtskockorna lever lyxliv. Tilläggsbelysning i form av en justerbar lysrörsarmatur och värmematta. Visst ser de små skockorna pigga ut?


Pigg blir jag också av nästa vårtecken här inne hos mig. Gula krokus i köksfönstret får mig på bättre humör när jag jobbar vid diskmaskinen. I skålen bakom ligger en egen liten citronskörd. Jag trodde inte att citroner kunde bli så små men jodå, och många blev det dessutom! Det var väl det som knäckte den lilla citrusplantan för allt eftersom citronerna gulnade så slängde den bladen och efter att jag plockat den sista lilla frukten somnade plantan in, lyckligt vetande att hon gjort sitt bästa för att föra sina gener vidare.
Minns året Driv kvistar av hägg för att få njuta
av den söta doftensöndag 20 januari 2013

Den gula rabatten


Det är dags att presentera ännu en av mina rabatter - den gula ....fula.
Fult - inte för att gult är fult, definitivt inte, utan för att jag har misskött rabatten på det viset jag gjort. Här rensas inget bort utan här planteras impulsköp och annat som jag helt enkelt inte vet vad jag ska göra av. Rabatten har blivit en riktig rälighet med åren... och inte är den speciellt gul heller!

Stommen är de stora träden; en ädelcypress, ett sjukt Transparant Blanch-äppelträd, Rhus typhina och Aralia elata. Därefter är utbudet så enormt rörigt att jag bara räknar upp de som syns mest. Jag tänker faktiskt ta tag i denna rabatt och rensa upp, flytta, dela och få lite ordning på det hela ... någon gång.


Vår

Heuchera 'Lime Rickey' och 'Stoplight', en tuva Luzula 'Aurea' och bladutspringet hos Spirea 'Goldflame' startar upp våren. Sen går det i en rasande fart. Guldhumlen sätter fart upp i Rhus typhina och uppstickande blad från dagliljor, funkior, tremastarblomma och lupiner bildar en grönskande fond. 


 
 Kopparfärgade nya spireablad och häftigt orange kungsnejlikrot (Geum coccineum 'Borisii')
Hostor i olika former och färger med heuchera och dagliljeblad.

Sommar
Nu  börjar kladdet med alla färger och former på en och samma gång. Jag har inte ens fotograferat det utan fokuserar på det vackra och blundar för resten.
 En anledning till att spirean står kvar är att jag tycker den är grymt läcker bakom eldtöreln (Euphorbia griffithii 'Fireglow').
 Självsådd rosablommande blära höll jag på att rensa väck men nej, jag gillar kombinationen.

 Iris och daglilja
 Smörboll (Trollius) och självsådd kungsljus. Clematisen skulle vara gul (frösådd som Love Child)
 Blågull och lilablå lupiner. Den brokiga forsythian 'Kumson'

Clematisen tvekar jag över om den ska få vara kvar eller ej, men över dagliljorna hyser jag ingen tvekan. Alla utom den tidiga gula ska BORT!


Hur tigerliljorna och den andra vitrosa liljan kommit hit vete fåglarna -bokstavligen misstänker jag!
Jag har aldrig planterat en tigerlilja i hela mitt liv och de liljor jag köpt har jag grävt ner i japanrabatten - utan undantag! Det är det som är så spännande med lite ädre trädgårdar - det börjar dyka upp saker helt spontant. Ofta lyckat men den vitrosa - tyvärr - den åker direkt.

Hösten

Rabatten med sina stora funkior, gräsruggar och dagliljor är helt magnifik i sitt förfall. Allt blir gult och slafsigt nästan direkt och över slafset svävar gyllene blad från Acer shirasawanum, Rhus och de läckra blomställningarna från hortensian 'Lime Light'. Jag undrar förresten om inte hortensian ska flyttas också, den är lite för rosa och lite för spretig för rabatten.Rudbeckiorna får däremot stå kvar -  de är så härliga i höstträdgården.

Mina funderingar lutar åt att blanda in mer kopparfärgat (Digitalis ferruginea har jag fått på hjärnan)och ta bort det som inte klarar att samarbeta med detta.

Men denna rabatten är så mycket mer än vad jag visat här. Zebragräs, molinia, två kaprifoler, ytterligare en eller två clematis, gulbrokigt och vitbrokigt plister, akleja, tremastarblomma, aklejruta, dagöga, en blodlönn som börjar bli stor, en gulbladig schersmin, prydnadsrabarber och en jädrans massa udda och konstiga tulpaner ..... jag orkar inte rabbla mer, men ni förstår att här skyndar man långsamt.


lördag 12 januari 2013

Favorit i januari - coloradogranen

Januari och favoritväxt....... inte det lättaste men till slut föll mitt val på den största granen på trädgårdens norrsida. Den är planterad något av de första åren vi bodde här och rent spontant säger jag att det är en serbgran (Picea omorica) men vid närmare eftertanke börjar jag tveka.... var det inte en liten coloradogran (Abies concolor) jag släpade hem från plantskolan?

Picea eller Abies  -  hur skiljer man dem åt?
 
I mina gamla anteckningar hittar jag följande:
Picea har skrovlig bark, hängande kottar och korta, ofta fyrkantiga barr som sitter på en klack vilket lämnar ett oregelbundet ärr då man drar av ett barr.
Abies däremot har ofta slät bark även som äldre exemplar, barren är vanligen platta och sitter fästade vid grenen med en 'sugpropp'. När man drar av barret så blir det ett runt ärr. Dessutom är kottarna alltid upprättstående.

Ok! Min gran har platta barr, slät stam och inga kottar. Jag börjar slita av barren...


Favoriten till vänster och Picea pungens, blågran, till höger

...visst lutar det åt en coloradogran:
Abies concolor - 15-20 m hög, blågrå, 5 cm långa bågböjda barr på vågräta grenar. Viss citrusdoft. Zon 5.

Så varför januari månads favorit?
 
Tanken vid inköp var att den skulle bära upp julgransljus och det gjorde den i många år med den äran. Vid något tillfälle vägrade dock K klättra upp på stegen för att ta ner slingan och några år därefter så nådde vi inte att sätta kontakten i väggen. Ljusslingan slets ner för gott. Att dekorera den idag vore som att sätta ett litet hårspänne på en stor stark karl - kanske lite lustigt men övervägande fjantigt, så det låter vi bli.
Coloradogranen är inte speciellt vacker och trots dess ganska imponerande storlek står den ofta osedd. Skulle den däremot försvinna så vore det en mindre katastrof eftersom den gör ett utmärkt jobb med att bryta upp den långa entrégången och bidrar definitivt till att göra norrsidan lite mer ombonad. Dessutom passerar man under dess grenverk för att komma till ytterdörren. Är grenarna snö- is eller regntyngda blir det ibland en rent magisk effekt, som en glittrande portal till vårt rike.

Bakom tujahäcken bäddar granarna in huset i grönska
 Snötyngda bildar coloradogranen till vänster och koreagranen till höger en vacker portal in till trädgården 
I denna månad när resten av trädgården ofta är gråbrun och tråkig visar granarna sin styrka och coloradogranen mest av alla = favoriten!

Fler månadsfavoriter hittar ni hos Anna Vattenkanna - vilket bra initiativ!


lördag 5 januari 2013

Pressade penséer


 
 Nyplockade penséer från trädgården lades i somras
 in i den gamla pressen och glömdes bort.
 Upptäcktes häromdagen, arrangerades som bårder i dubbel plast och laminerades.
 Nu pryder pensé-bårderna mina ljuskoppar
 och insidan på odlingsklockorna.
Men framför allt ger de en förnimmelse om att ljusare tider är på väg.
 
I sommar ska jag försöka komma ihåg att pressa ormbunksblad,
 som sen ska slingra sig upp från botten av glasvaserna....

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...