söndag 24 februari 2013

Venus bland aklejorna

Trodde kanske att Venus Flugfälla (Dionaea muscipula) skulle tugga i sig några utav sorgmyggorna som kretsar kring frösådderna. Men hon lät de små insekterna spankulera omkring utan att ens nafsa efter dem.Till slut tröttnade jag och började mata henne med egenhändigt fångade flugor. 
Jösses!! Jag hann knappt få undan pennan så snabbt slök hon de små liken..... 
Venus Asätare är mer passande tycker jag!


Frampå eftermiddagen var alla munnar mätta och Venus sov sött bland spirande aklejor.

 Inte trodde jag det skulle vara så slitsamt att ha en Venus bland frösådderna.


söndag 17 februari 2013

Februarifavoriten - Trollhasseln Diane

Mitt bidrag till Anna Vattenkannas roliga uppmaning att utse våra månadsfavoriter.

Nu är det mest knopp- och skottstudier jag ägnar mig åt på mina trädgårdsrundor. Ligger snön, som i år, envist kvar och döljer marken så blir det buskar och träd jag tar i närsynt beaktande och ingen granskas med större spänning än17 feb-13
 Trollhasseln 'Diane'
(Hamamelis x intermedia)  z.III


Har hon vecklat ut någon blomma idag eller....?Nehe, inte idag heller så jag gräver i arkivet för att få fram en riktigt läcker blomsterbild.


19 feb-12

Hon är planterad på den norra sidan längs med entrégången så hon får den uppmärksamhet hon förtjänar vid denna årstid. Jorden är fuktighetshållande och granar och thujahäck håller vinden borta. Runt fötterna har hon sockblomma. Oreangeblommande den också men aldrig mötas de två i blomning. Senare på säsongen blir 'Diane' totalt utkonkurrerad av andra växter och har aldrig kommit med på en enda sommarbild.


 Men så småningom kommer hon igen med små häftiga nötter och vacker höstfärg.


Varje år vid den här tiden tänker jag att 'i år måste jag köpa en gulblommande trollhassel'. Den ska stå på lite avstånd från entrétrappan och fresta mig att pulsa/klafsa iväg ut i trädgården. I år SKA det ske - nu har jag ju min 'minns året' och kan skriva in en liten påminnelse.


onsdag 6 februari 2013

Lövsalen - en beskrivning med många bilder


Detta är nog min plats på jorden. Har jag en stund över så släpar jag hit min mest bekväma stol för att bara sitta och njuta. Den här platsen har inga måsten, inga ömtåliga växter som absolut måste pysslas om och ogräsrensning är ett minimum.

Det är också en plats i ständig förändring eftersom jag hela tiden testar nya plantor här nere. Det är inte alla växter som klarar skuggan och den tunga jorden som blir till en svampig gegga när det regnar och får en stenhård skorpa i torktider.
Så hur beskriver man en sådan plats? Kanske bäst med bilder som kan förmedla känslan av den lite vilda, rufsiga platsen som vi kallar lövsalen.

Trädskiktet består av rönn och sälg vid tomtgränsen, en kaukasisk vingnöt, ett körsbärsträd, ett gråpäronträd och en frösådd blodhassel som har vuxit till ett rejält buskträd genom åren. Bland buskarna som stått här en längre tid hittar man en gulbrokig kornell och två guldazaleor. På försök är en narrbuske och en konvaljbuske planterade. Den första får blommor men inga bär medan den andra inte ens blommar. Det börjar luta åt att ersätta dem med något annat.
Perennerna växlar ofta, förutom funkiorna som trivs och frodas. Olika gräs, klippstånds och parasollblad är planterade men ibland torkar de bort tidigt på säsongen eller blir uppätna av sniglar, så det är inte de säkraste korten.


Vår

mitten av april
slutet av april
Bland vitsipporna skymtar julrosens blad (Helleborus niger)
 

början av maj
I lövsalen återfinns ockå en av trädgårdens egna kompostitioner. En planterad gullviva har med åren blivit både flera och mer färgglada vivor. Från ingenstans dök det sen upp några gammeldags narcisser mitt i härligheten 
- tänk så bra det blir om jag lämnar något ifred!

slutet av maj
 Försommartid och det är grönt som gäller med några få undantag:
t.ex. ramslök och smörblommor. I kornellen klänger en alpklematis och guldazalenans blommor sprider sin fantastiska doft över hela trädgården. Utav alla kandelaber-, jord- och bollvivor jag grävt ner här är det endast en som trivts: Primula 'Franscesca' - en gröngul variant som många tycker är lite för vulgär, jag gillar den! 
Den kaukasiska vingnöten blommar med långa hängen.... 

Sommar


...högt uppe i trädkronan, ovanför både inköpta och självsådda funkior samt ett namnlöst gräs. Narrbuskens vackra blommor som här tyvärr inte vill övergå i de spännande blå frukterna, de så kallade 'död mans fingrar'. 


 
Hosta 'Shade Fanfare', en relativt nyinköpt funkia som blivit en favorit, Geranium phaeum 'Album' som själv hittat hit, och Vancouveria hexandra som jag aldrig lyckats göra rättvisa på en bild.

Älgräs, hässleklocka och smultron har också vandrat hit själva och får absolut stanna.


 En utav lövsalens större förtjänster är ju faktiskt bakgrunden - det hade inte varit detsamma med en tegelvilla på andra sidan stengränsen.

 

Höst En liten renovering fick göras hösten -12 då sork och mullvad underminerade hela planteringen.Alpklematisens andra blomning och ett nyköpt kermesbär Phytolacca americana.

 

Guldazalean i höstfärg och julrosens blommor får både avsluta 
och påbörja den nya säsongen i lövsalen.

Som ni förstår är det inte så noga här nere. Lite experiment och självsådder om vartannat. Jag är alltid på jakt efter något som kan passa in här nere i skuggan, både vad gäller utseendet och tålighet. Föslag mottages som alltid tacksamt.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...