tisdag 30 december 2014

Årskrönika

Det är helt galet att ett år redan har passerat... och vad har hänt? Ingenting stort och livsomvälvande, vilket jag måste erkänna är ganska så skönt. Livet har levts i det lilla formatet och fast det kan låta tråkigt så här när man tittar tillbaka så uppskattas det väldigt mycket i vardagen. Det blir fokus på de små detaljerna och när det gäller trädgården så är det precis som det ska vara, tycker jag.

Trädgårdsåret 2014 började med yrsnö utanför fönstret, men inne i kallhallen stortrivdes julens överblivna hyacintlökar och i köket slog häggens kvistar ut tillsammans med de läckert lysande köpetulpanerna. 
Doften är underbar och detta är precis vad man behöver de här dryga, grå vintermånaderna.

 När våren väl kom så utsågs samlingen med röda primulor till bästa nykomlingar. Himla fint nere i den gröna skogsdelen, och så småningom hoppas jag att vitsippor ska sprida sig mellan plantorna vilket kommer att bli fantastiskt fint.
En utav de mer lyckade frösådderna blev leopardfibblan med sina underbart vackra nya blad. De knallgula blommorna som kommer en bit in på sommaren tillhör inte mina favoriter, men de kan nog döljas bra med lite prydnadsgräs som jag planterat runt fibblorna. Då har de spräckliga bladen blivit mer kamouflagefärgade och syns inte heller så tydligt.
Alpklematisen blommade för sista gången i resterna av den sjuka korallen. Nu är kornellen död och kapad och till våren ska jag ha tänkt ut en ny lösning för klematisen. En ny klätterställning, eller kanske en nyplanterad buske, men då måste gången försvinna... kanske den helt enkelt ska få krypa runt på marken ett tag.Den renoverade björkängen som nu fått några år på nacken visade sig från sin hittills bästa sida. Vita pingstliljor, självspridd lila nunneört och grå klocklilja blandade sig med geraniumblad och vitstrimmigt gräs. På väg upp är vita allium i olika storlekar och gråbladig hosta. Fint, men vi hade inte tid att njuta för vi grävde upp gräsmattan!


Den japanska magnolian blommade, fritillaria 'Ivory Bells' (en present från Weibulls) blommade och spännande salladsplantor från Åbergs växte sig höga i det nyinvigda solhörnet ... vi grävde vidare...
 Samtidigt som semestern startade slog värmeböljan till. Vi hade grävt klart och vårt stora projekt 'dammanläggning med liten bäck' ansågs i stort sett färdig, men nu hade vi husmålning på dagordningen och det blev Sune och grodorna som gladde sig mest åt den nygrävda dammen. 
 Sensommaren blev lugn och projektlös och för ovanlighetens skull gick jag mest runt och funderade på nya växtkombinationer. Sirliga thalictrum-sorter kan jag inte få nog av och en stor planta frodas bredvid dammen och i år slog den nytt rekord. Den vita hässleklockan frodas också i den halvmåneformade rabatten - så till den grad att den nu har blivit ett ogräs och jag hade framme spaden för att rensa bort en hel del. Det var i den vevan som en ung rödhake fattade tycke för mina aktiviteter och följde mig vart jag gick. Under flera veckor hade jag den lilla gynnaren studsande runt fötterna och nästan sittandes på spaden... samtidigt som jag grävde om matsalen.

Äntligen så tror jag att min lilla problemplanta, bananhostan, har hittat hem. Här slår den inte ihjäl några andra växter med sina färger utan förhöjer miljön. Perfekt! Det är ju varken första eller andra gången som jag tycker den äntligen står på sin rätta plats, men nu är den i alla fall planterad så jag hoppas verkligen att det inte dyker upp några glömda växter till våren som skär sig med den besvärliga bananhostan så jag måste gräva upp den - igen.
 Ett tag kändes det som om hösten var evighetslång men enligt meteorologerna hade den inte ens börjat utan det var sommaren som envist höll sig kvar långt in i oktober/november.  Jag bakade dock fågelkakor och virkade holkar i förebyggande syfte och på juldagen kunde jag och yngsta sonen gå ut i -11 grader och hänga ut dem. Det känns som vinter men kanske är det fortfarande höst och vi får börja 2015 med höstsäsong. Då borde jag kunna köpa reahyacinter och plantera direkt i backen nästa vecka...  Vilken kanonstart på det nya trädgårdsåret!Det har varit ett mycket fint trädgårdsår och jag hoppas och tror att 2015 kommer att bli minst lika bra.

Ett riktigt Gott Nytt År
önskar jag Eder Alla


lördag 27 december 2014

MellandagslugnHärliga långsamma mellandagar, då vi bara gör precis vad vi känner för: slappar i soffan, bläddrar i julklappsböckerna, smaskar i oss resten av julgodiset eller som jag, går på promenad med min nya leksak.

Dessutom har jag roat mig med årets sista frösådd. Det kom nämligen ett brev till mig på lilla julafton, från Ulrika med den fina bloggen Spett o spade. Hon frågade i ett inlägg om någon var intresserad av fröer av Thalictrum 'Kina' och jag högg som en kobra. Brevet innehöll mängder med fröer och jag fick dessutom utförliga såråd via mailen. Vilka underbara trädgårdsmänniskor det finns!  Jag är mycket svag för thalictrum och denna sorten är ovanligt vacker och jag vet precis var den ska stå!! Åh, vad fint det kommer att bli!Strax före jul åkte min kamera i backen och gick i många små skramlande delar. Jag svor men K tyckte olyckan kom som en skänk från ovan. Han hade inte lyckats fundera ut någon julklapp till mig och nu fick han ju den i stort sett serverad. Han valde en för mig väldigt avancerad modell så jag har varit ute med instruktionsboken och testat den. Det gäller att det inte dyker upp något snabbspringande djur som jag vill fånga på bild för det är ett väldigt bläddrande i boken, letande efter knappar och fumlande med fingervantar och linsskydd innan jag kan trycka på knappen. Jag har försökt parkera både Sune och sönerna framför objektivet men de tröttnar, fryser eller blir hungriga och går sin väg innan jag kommit till skott. Tacka vet jag frusna växter, stenar och isrosor i fågelbad, de väntar tålmodigt på mig. 


Jag hoppas att alla har haft en riktigt fin jul och önskar alla en härlig fortsättning
- med en naturens alldeles egna prinsesstårta.


söndag 14 december 2014

Gröna, sköna 3:e advent

Tredje advent och trädgården är fortfarande grön med höstkrukor i perfekt skick. Stormen Alexander som drog förbi häromdan lämnade knappt några spår alls. Träden gjorde sig av med lite gamla grenar och överflödiga kvistar som jag samlat ihop till vårens första brasa om några månader. Det är härligt att kunna gå ut och bara njuta av kylan och riktigt känna hur mossan stortrivs i den fuktiga luften. Jag kan inte förstå hur man kan lägga massor med arbete på att bli av med den, än mindre hur man kan ösa ut diverse kemikalier för att döda den. Själv bär jag runt små tussar och försöker starta nya mosskolonier där jag kommer åt. Jag har tryckt fast några på de gamla slipersen runt dammen och hoppas att fåglarna kan lämna dem ifred. Det tycks mig som om dammen har lockat en mängd fåglar till trädgården. Bara på min lilla runda idag lyckades jag skrämma bort både hackspett, en massa stjärtmesar och till och med en liten flock domherrar. De sistnämnda brukar jag vanligen bara se vid fågelbordet lite senare inpå vintern och sen på vårkanten när de skördar körsbärs- och syrenknoppar, till min stora förtret. Jag får kanske laga till ännu mer fågelkakor så de lämnar mina knoppar ifred.  


Inne dukas det fram med hembakade lussebullar och nyköpta julrosor. Det är inte länge som julrosorna får stå på köksbordet. Deras huvudsakliga uppgift är att förgylla lövsalen så småningom och fortsätter detta vädret så kan de kanske planteras ut redan till jul. Trevlig 3:e advent


lördag 13 december 2014

De är här...

... årets marsipanfigurer. 


 Ett gäng tomtar som är en repris på förra årets nissar...


ett litet luciafölje,


 och av misstag (de skulle egentligen bli något annat), de små julfåren!

Trevlig lucia!


söndag 7 december 2014

Baka liten fågelkaka

En av vinterhalvårets roligaste matlagning är när det är dags att utöka fågelmatsmenyn.

Efter 'man tager vad man haver-principen' så fyller jag en skål med vad jag hittar i skafferiet och drygar ut med lite köpt vildfågelmat. Denna omgång innehåller torkade tranbär och aprikoser, russin, havregryn, linfrö, hampfrö, skalade solrosfrön och hackade nötter (ej saltade!). Ner med blandningen i kakformarna och sen på med smält kokosfett och rör runt så allt blir täckt av fett. Sen gäller det att det blir en natt med frostgrader (-2,5 här i natt!) så att allt stelnar. 

För mitt eget höga nöjes skull så har jag bundit små buketter från trädgårdens buskar och fäst vid kakorna, fåglarna tycker nog bara det är onödigt krafs som hänger i vägen, men visst blev det fint?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...