lördag 28 mars 2015

Blommig fredag - överraskning!

Vi har bekanta som bor bara en kort promenad genom skogen från oss. De har många barn och när mina söner var små så lekte de ofta hos varandra. En dag kom mamman för att hämta sin son och frågade mig om jag hade en buske som hon sett växa i en trädgård längs vägen och som blommade så fantastiskt vid den här tiden.
-Nej tyvärr, sa jag, det är en tibast och den ska du definitivt inte plantera när du har småbarn för den är otroligt giftig och får riktigt frestande bär på hösten. Själv skulle jag gärna vilja ha den men tänker absolut inte köpa den förrän jag är säker på att mina ungar kan låta den vara.
-Så synd, sa mamman lite besviket, den är otroligt fin och jag skulle gärna vilja ha något rosa, vårblommande.
-Men du kan ju få rosenginst av mig, sa jag, blommar lite senare och sprider sig rejält, men den är faktiskt väldigt fin och du har ju plats.

Vi bestämde att jag skulle gräva upp några skott och hon skulle hämta dem några dagar senare.

Två dagar senare står det en blommande tibast i min trädgård och mamman står och pekar på den.
-Men Lotta, var det inte den som jag inte skulle köpa. Har du köpt en sån nu?
Jag kommer fortfarande ihåg hur dum jag kände mig...
-Det var inte jag - det var en fågel!!

Perfekt timad förstagångsblomning av en riktig överraskning!


Tibasten står fortfarande kvar och årets blomning har precis börjat, mina söner överlevde fågelplanteringen och min väninna har nya små barn, men så fort de har växt till sig så ska hon få en tibast av mig - med varningstrianglar och dödskallar. Risken är att jag får rosenginst i retur - med ränta - och jag som äntligen lyckats utrota den!

Ibland, inte ofta, dyker det upp små överraskningar i min trädgård och oftast är det fåglarna som ligger bakom.
Fler överraskningar hittar du hos Bland rosor och bladlöss.fredag 20 mars 2015

Blommig fredag - Min största trädgårdsdröm

När jag började intressera mig för trädgården på allvar så var min dröm att skapa en förlängning av den lilla skogsdungen som ligger precis på andra sidan gränsen - och jag tycker att jag lyckats rätt så bra. Eftersom min tomt bara bestod av gräs så har jag planterat mängder med träd, buskar och örter. Nästan lika många har försvunnit genom åren.
Att skapa en trädgård kan ibland kännas som en enda lång kamp. Jag blev ägare till min trädgård för över tjugo år sedan och sen dess har jag kämpat mot älgar, rådjur, grannens tamgris, vilda svin, våtarv, kirskål, jättebjörnloka, sork, mullvad, grävling, kaniner, löss, vecklare, stritar, svampsjukdomar, grannens hundar, grannens katter, mina egna katter, mygg, knott, domherrar, barfrost, snötäcke, torka, stormar, skator, sniglar, snäckor, ännu fler rådjur.... Puh, snacka om krigsföring på alla fronter.

Till min hjälp har jag min man och mina söner som slår ner stolpar och spänner nät, diverse teknisk apparatur som piper, blinkar och vibrerar, illaluktande ting och framför allt andra varelser i vår herres hage.
För min nuvarande stora trädgårdsdröm är - att uppnå balans och samverkan mellan arter.
Visst låter det fantastiskt!... och ouppnåeligt, jag vet, men det är min dröm och det är vad mitt trädgårdsarbete går ut på först och främst.

Sen gapar jag över mycket och går emot min egen dröm genom att plantera tulpaner som jag vet att rådjuren alltid kommer att hitta eftersom de alltid hittar det där lilla kryphålet i mina stängsel. Jag planterar växter som inte är riktigt härdiga eller som kanske inte riktigt trivs på min mörka, fuktiga och leriga plats på jorden. Jag låter ogräs blomma bara för att det är så vackert och slarvar med att ta bort fröställningar. Jag envisas med att plantera riddarsporre och andra små vackra ting som sniglarna fullkomligt älskar.

Men jag har också gjort både små och stora dammar för att locka paddor och fåglar, och till min stora glädje fått ormbesök på köpet. Jag sätter upp mängder med fågelholkar och insektshotell. Jag försöker blunda när domherrarna knipsar av alla mina körsbärs- och syrenknoppar och istället se skönheten i dessa vackra vinterfåglar. Jag skjuter inte skarpt utan springer spänstigt över gräsmattan och tjoar och klappar händerna när rådjuren står med späd grönska i sina käftar och glor på mig. Jag förgiftar inte någon och jag samlar regnvatten och komposterar.Sen får jag väl helt enkelt inse att påsk- och pingstliljor är lika vackra som tulpaner - och får vara ifred. Tulpaner får jag driva i krukor. Bondsyrener brukar blomma även efter domherrarnas härjningar och är (nästan) lika vackra som 'Beauty of Moscow' som jag i och för sig aldrig har fått se i blom. Och tittar jag ut över trädgården så kan jag tycka att jag ligger lite före och är lite envisare än alla mina fiender. Förra helgen åt de upp nästan alla mina trädgårdshyacinter - nästa vecka ska jag plantera ut mina gamla sparade julhyacinter.... Skam den som ger sig!

Fler drömmar hittar ni hos Bland rosor och bladlöss


måndag 16 mars 2015

Har ni fest eller...?

Vi har varit på weekendresa till Köpenhamn inklusive en rolig festkväll och hotellövernattning. Upptäckte när vi kom hem att det varit fest här också. 
Tjocka humlor surrar förgäves runt på jakt efter en enda ynklig liten krokusblomma. De ligger allesammans - och jag menar verkligen allesammans - i magen på något djur. Rådjur??? Av förödelsen och spillningen skulle jag snarare tro att vi haft besök av vildsvin. Alla tulpan- och hyacintlökar är också uppätna eller uppdragna. Små rhododendronbuskar är nedbetade och små frösådda träd som stått på tillväxt kan jag inte hitta längre. Det är inte första gången vi haft besök av bestarna men man blir lika chockad varenda gång. De hinner verkligen med mycket på en enda natt!För att inte bli helt deprimerad fick jag försöka leta upp något positivt och jag hittade faktiskt en liten blåsippa som hukat sig bakom en sten, och dessutom en ljungplanta som stack upp ur ett hav av nerbetad murgröna. Jag hade mått lite bättre om jag inte på jakt efter guldkorn dessutom hade hittat tolv mördarsniglar.....

Ibland vill man bara gå in och dra täcket över huvudet.. men som K säger när jag beklagar mig: du kan ju snart åka och tröstköpa lite nytt så blir du lite gladare sen.
Vi får väl se....


fredag 13 mars 2015

Blommig fredag - Mitt första vårtecken!

Visserligen 3 minusgrader i morse, men vem bryr sig: 

DET ÄR VÅR
(och jag har bevis:)

... och rådjuren har redan hunnit reducerat antalet tulpaner och krokusar rejält, men vem bryr sig:

DET ÄR ÄNDÅ VÅR!

Fler vårtecken hittar du hos Bland rosor och bladlöss.
fredag 6 mars 2015

Blommig fredag - rosa (med en fråga)

Min första tanke var att den här utmaningen fixar jag inte - jag har ju ingenting rosa i trädgården och väldigt få och klena rosor. Sen började jag leta bland bilder och upptäckte att jag har ju planterat hur mycket rosa som helst! Aklejor, pioner, stjärnflocka, astilbe, julrosor..... listan blev jättelång men jag fastnade för tre miljöbilder från min trädgård där den rosa färgen dominerar - med den äran.

I den ljuvaste av tider slår Prunus 'Accolade' ut över lavendelgången och jag kan stå i vardagsrumsfönstret och studera blommorna i närbild - och riskera att få in en och annan rusig humla. Trädet lever ett farligt liv eftersom den skymmer parabolen när det blåser och det händer allt som oftast när det visas något spännande sportevenemang. K får ett smärre sammanbrott när texten 'signal saknas' dyker upp på TV-skärmen precis innan matchens mål görs, men hittills har jag lyckats hejda honom från att dra igång motorsågen.


Lite senare på säsongen tar en liten prydnadsapel över den så vanligtvis gröna entrérabatten. På andra sidan gången står numera ett nyplanterat Prunus 'Kanzan'. Tanken är att det ska ligga ett rosa skimmer över huset under några veckor, allt medan småfåglarna matar sina ungar, igelkottarna tultar runt i rabatterna och rådjuren skuttar på ängen utanför. (Själv går jag väl runt och klipper sniglar men drömmen är ju fin.)


Så kommer sommaren och favoriten av alla rosor jag någonsin sett slår ut: Valdemar! Jag kommer fortfarande ihåg första gången jag stod inför denna buske. Det var på en trädgårdsvisning och hänförelsen var total. Jag tiggde sticklingar av ägarna och de snälla människorna klippte och log förstående åt min fascination. Ingen av sticklingarna tog sig men en lite senare så fick jag en planta i födelsedagspresent. När denna planta väl blommade så var det med mörk röda blommor och jag blev otroligt besviken. Men, den var inköpt på en mycket välrenommerad rosenplantskola och ägaren kom själv ut och inspekterade vad jag fått för något och bytte sen ut växten. Sen dess har en äkta Valdemar glatt mig varje år. Just nu står jag och tittar på 4-5 meter långa grenar som väver in sig i ormhasseln bakom och syrenbersån till höger. Ska jag eller ska jag inte ta bort dem? ... det är frågan.Fler rosa tolkningar hittar ni på Bland rosor och bladlöss.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...