camo-katsura?

Jag hoppade till lite när jag gick förbi katsuran härom veckan. Dessa fantastiska mönster kan jag inte påminna mig ha sett tidigare. Tyvärr misstänker jag direkt någon svampsjukdom, men hur jag än söker kan jag inte finna uppgifter om något liknande. Överhuvudtaget verkar katsuran vara ett ovanligt friskt träd.

 

Just detta träd kommer från mina föräldrars trädgård och sågades ner till fotknölarna och transporterades hit på vinst och förlust när de sålde sitt hus. Det visade sig så småningom bli en högvinst och har varit en favorit i snart 10 år.

Katsuran grönskar tidigt, bladen är vackert hjärtformade och får en helt makalös höstfärg. Vad som gör att jag absolut inte vill vara utan min katsura är dock doften från de vissnande bladen. Nybakade pepparkakor är väl den beskrivning jag tycker kommer närmast.Därför hoppas jag nu, av hela mitt hjärta, att det bara är ett tufft kamouflagemönster eller en fräck ormskinnsdräkt som detta fantastiska träd visar upp helt naturligt. Kanske i sin sena ungdom, innan den grova, grå barken tar över stammen helt.


Kommentarer

 1. Vilket härligt träd, vill ha!!! Men var??? Suck... Men vilken konstig bark, hoppas det inte är någon sjukdom! Kanske det är dina spöken som varit i farten?!
  Ha det bra!
  Kram,
  Katarina

  SvaraRadera
 2. Så läckert mönster, Hoppas att trädet är friskt. kan kanske vara åldern som gör att det förändras, eller miljön.
  Ha det gott1
  Kram Pella

  SvaraRadera
 3. Katsura står på min önskelista också. :) Det tillsammans med en ullungrönn och ett glanskärsbär. Men säger som Katarina - var ska det stå..? Hur högt blir egentligen ett katsura? Kan man beskära det så att det håller en visst storlek eller vill det hellre växa fritt? Hoppas nu verkligen att det inte är någon sjukdom som har drabbat ditt vackra träd!
  Kram!

  SvaraRadera
 4. Oh, jisses, vilken snygg stam! Helfräsigt ormskinnsmönster alltså.
  Dina bilder och ord får mig att vilja ha ett sånt träd, Lotta.
  Mårten Gås??? Vad är det för trams? ;)

  Kram

  SvaraRadera
 5. Ser verkligen spännande och vackert ut.
  Hoppas bara inte, att det är tecken på att något är galet med det, för det är ett underbart träd också utan tatueringarna..
  Kramar
  Eva

  SvaraRadera
 6. Konstigt...hoppas det inte är något galet.
  Jag är imponerad av att det gick att flytta den och få den så fin som den är nu.

  SvaraRadera
 7. Wow! Vilket läckert mönster! Jag håller tummarna för dig att det inte är några allvarliga problem...
  Ha det gott,
  Charlotta

  SvaraRadera
 8. Läckert!!! Men som sagt - hoppas att trädet inte tar skada!

  Kram,
  Stina

  SvaraRadera
 9. Häftigt mönster.... Helt orginellt! Hoppas, hoppas, att det inte är något sjukt bara..... Vore ju inge kul alls. Under detta år har jag fått flera träd på min vill ha lista. Katsura är en av dom... Det verkar vara ett helt förtjusande och träd! Och den där doften vill man ju känna...... Jag håller verkligen tummarna för ditt träd och vill också tro att den bara 'poppat' till sig ungdomligt som du säger ;-)

  30 cm nysnö här i dag..... Inge kul....

  Kram Charlotte

  SvaraRadera
 10. Vackert mönster men nog ser det lite underligt ut. Hoppas det överlever och ger er glädje i minst 10 år till.
  Trevlig helg
  Birgitta

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är klart jag blir glad för en kommentar men känn inget tvång. Själv läser och följer jag många bloggar utan att kommentera. Detta då jag för det mesta läser bloggar på mobiltelefonen och det blir ofta så konstiga ord då jag försöker skriva på min lilla skärm. :)

Populära inlägg i den här bloggen

Trädgårdströtthet - finns det?

Vy Tre

Överblick