Panik i min trädgård!


Vår skogsgräns är väldigt svår att hängna in. Vi har dock gjort vad vi kunnat för att stänga ute viltet - tyvärr på bekostnad av det estetiska- men det har fungerat i snart två år.


Men i morse tog K och jag ett rådjur på bar gärning i trädgården där det stackars djuret i panik rusade fram och tillbaka för att hitta en utväg.

Det sprang längs gränsen, stannade till och försökte gräva sig ut, för att till sist slänga sig över nätet som slets sönder helt. Väl över på andra sidan började det helt lugnt beta, så otäckare än så var det tydligen inte.

Det enda stället vi kan hitta där det kan hoppa över är via vår trädgårdsgrind.
I lätt panik har jag kört en Kajsa Warg och skramlat ihop lite armeringsnät, blingbling-hjärta på rörlig pinne och järnring som ska kläs med glitter och glans så fort jag hunnit till affären för att köpa det skrikigaste jag kan hitta. Ser jag ytterligare spår av rådjur lovar K att dra ut el så jag kan klä ringen med en kraftigt orange-lysande slinga, gärna blinkande - The ring of fire.


Lite panik får jag också av att se dessa högar överallt. Sork och mullvad väller in över gränsen och framför allt sorken är grym på att förstöra. Jag tror den har levt gott på de 75 tulpanlökarna  som jag grävde ner under gullregnen tidigare i höstas.

Enligt experterna är katter suveräna sorkjägare.
Jag önskar Sune visste det. Han sitter bara och gnäller vid dörren, så nu får jag gå och klippa lite hål i viltnätet så rävarna kan komma in och jaga.

Lite panik fick jag också när jag såg vad som låg bredvid sorkhögen.


Inte valnötsspöket igen!!!


Kommentarer

 1. Ojojoj! Vilket djurliv du har i trädgården! :) Du får skicka hit Sune så får han gå i träningsläger hos våra kissar. Speciellt Hedvig släpar hem nya möss, sorkar, ormar, grodor, ödlor... ja, vad som helst som hon kan hitta... :)

  SvaraRadera
 2. De där fördömda rådjuren kan ju reta gallfeber på en!!! Typiskt, att bara gå så där som om ingenting hänt och beta vidare!!!
  Men vad är detta med valnötterna? Verkar minst sagt mysko!
  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 3. Rådjur kan man ju hägna in mot och det verkar som om du är bra på det, även om ett förirrat sig in på fel sida om staketet. Sorkar är tusenfalt värre, de kommer vad man än gör...jo katter är bra, men bäst på att ta sorkar här är vår hund, hon gör som räven, står och lyssnar, helt stilla och PANG hopp ner och tar sorken. Hoppas dina lökar inte blivit sorkgodis och tack för din omtänksamma kommentar hos mig!

  SvaraRadera
 4. Verkar riktigt farligt att hoppa över grinden nu iallafall.
  Svårare att skrämma bort sorkar och spöken ;))

  SvaraRadera
 5. Oj, verkar vara high life i din trädgård! De där valnöttrna är ju bara för märkliga på att dyka upp över allt!
  Kram,
  Stina

  SvaraRadera
 6. ...valnötsspöke... jo, det är inte utan att man längtar till nästa sommar, då jag gärna hälsar på frun och gluttar efter detta själv:-)
  KRam H

  SvaraRadera
 7. Vilken show du uppvisar i din trädgård.... Nästan som en cirkusföreställning...... Gu, vad jag skrattade när jag läste '..... önskar Sune visste det...'.... Lotta..... du är verkligen bra på att formulera dig fyndigt... Men usch vad tråkigt om sorkar och mullvadar har ätit upp dina lökar..... Sork och rådjur finns förstås upp hos mig också, men inte mullvad... Tror på din idé med blinkande ljusslinga för att skrämma råddjuren.... Själv håller jag på att fundera över hur jag ska inhägna mina rabatter fram emot våren.... För första gången fick besök av rådjur i våras... Så nu lär dom säkerligen återkomma nästa år.... (eller jag hoppas förstås att dom inte gör det....). Dom hann med att käka upp sisådär 50 tulpaner (dom första som visar sig) innan mina försvarsinstinkter vaknade... I övrigt har jag glädjande nog dagligen besök av gatans alla katter (ca 5 st) som håller efter möss och annat....

  Håller tummar och tår för att ni inte får för många skador...

  Kram Charlotte

  SvaraRadera
 8. Usch vad många hot det finns mot våra stackars trädgårdar! Kanske valnötsspöket i alla fall är den som ställer till minst förtret?! Rådjur hoppas jag slippa här, mitt inne i stan! Men däremot är jag orolig att en gigantisk hare (stor som en ponny!) som jag ibland ser skutta förbi ute på gatan ska förirra sig in i trädgården. Vågar inte tänka på vad han skulle kunna ställa till med... Katterna kanske kan jaga en och annan mus men jag har en känsla av att de annars är ungefär som din Sune.
  Hoppas din trädgård får vara i fred framöver!
  Kram,
  Katarina

  SvaraRadera
 9. Din Sune borde gå på jaktkurs ;-)
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 10. Usch! Det gör dubblet ont i mig när jag läser om dina problem. Och tydligen är inte en katt svaret på sorkproblemen. Men för egen del hade det varit trevligt med en katt ändå. Eftersom jag är sugen på en lite långhårig katt undrar jag om det kan vara så, att de vanliga bondkatterna trots allt är bättre jägare. Vad tror du och vad är Sune för ras? Och ni som är avundsvärda nog att ha jagande katter, vad för slags katter har ni? Och i samma stund jag börjar tänka på jagande katter så får jag magknip. Vill ju inte, att katten ska jaga fåglar....
  Apropå valnötterna undrar jag om det kan vara sorkar eller ev. möss som tagit dem. Jag har vid flera tillfällen hittat hasselnötter i jorden och i gångarna när jag grävt och om jag inte tagit upp nerfallna valnötter har de ofta små hål i skalen. Jag tänker mig, att ev. ekorrar nog hade transporterat bort nötterna helt och hållet. Och i alla fall inte grävt ner dem i rabatterna. Annars var ekorre det första jag tänkte på.
  Kram
  Eva

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är klart jag blir glad för en kommentar men känn inget tvång.

Populära inlägg i den här bloggen

Trädgårdströtthet - finns det?

Spaljéer, pergolor, klätterstöd

Man kan väl ändra sig...