Årskrönika

Årets början var ju en nagelbitare med massor av snö, ingen tjäle och rådjur som kröp och klättrade in från alla håll och kanter. Dessutom hade sorkarna ett paradis under snötäcket. Men trots att de höjde marknivån och underminerade en hel del plantor så överlevde det mesta. Så när allt var tilltrampat, upprätat och räfsat började jag fotografera 'kommande projekt'. Den slarvigt ditslängda lilla stenmuren var ett sorknäste som skulle grävas om och snyggas till.

 
I kampen mot rådjuren skärmade vi av gränsen mot den tyska sommargästens tomt med armeringsnät. Jag blev mycket nöjd och vi beslöt att försöka göra likadant mot skogen.... lite senare.     (Det vill säga kanske nästa år!)
Mina krukor med drivna smålökar började blomma för fullt, och ute i trädgården visade så småningom tulpanerna färg. Det blev årets första överraskning - inte var det väl orange tulpaner som jag hade planterat?


Den andra överaskningen stod familjens män för då de byggde mig ett planteringsbord som en liten påskpresent. Under tiden stod mitt stenmursprojekt väldigt stilla, men med vitsippor och luktvioler i full blom så var det så vackert att jag inte nändes förstöra idyllen.

 
 I stället gav jag mig på att göra om mitt förväxta kryddland. Med nedgrävda plastbaljor där myntorna hölls på plats, och små gångar så jag kunde komma åt att rensa blev det nästan precis som jag ville ha det. ...och från altanens matplats såg det nästan ännu finare ut. Dessutom blev kryddskörden väldigt bra.

 

Den hinkodlade potatisen var också ett lyckat projekt. När blasten sköt iväg och snabbt blev frodig trodde jag faktiskt att det skulle vara miniknölar i hinkarna, men det blev både en tidig och god skörd. Som en liten bonus kanske det var lite svårare för vinbärssnäckorna som invaderar trädgården varje år att ta sig upp i krukorna.


Bland årets bästa inköp måste porsen räknas. För rätt många år sedan beställde jag en Myrica gale på en plantskola, (svindyr) och den lilla 20 cm plantan som jag fick dog första året. Sen dess har jag saknat den lilla väldoftande busken - och så står ett praktexemplar och väntar på mig hos Åbergs i Ystad!
På en annan inköpsrunda snubblade jag över ytterligare en läckerbit:  Euonymus fort. 'Wolong Ghost'. Den är inte stor, men kan den klara vintern och få lite fart i tillväxten kan den bli ljuvlig nere vid min ormbunkshörna....


...där jag förresten grävde ut ytterligare en bit av mossmattan bakom. Ormbunkar kan jag ju inte få nog av och det finns även en del surjordsbuskar som jag skulle vilja se växa här nere.
I traktordäcket som jag desperat försöker få inklätt med mossa dök årets tredje överaskning upp. Jag vet att jag sått lundvivor, skuggliljor och nysrot där, men vad som började växa i stora sjok var ödleblad, Houttuynia cordata. Det var mycket länge sen jag såg den i trädgården men tydligen har den vilat i någon jordhög och nu väcktes den till liv. Välkommen tillbaka!


Medan jag njöt av trädgårdens skuggigare delar smög sig ett rådjur med sitt kid in och tuggade i sig broccolin och salladen, slet upp löken och morötterna samt de små mangoldplantorna som tittat upp.
Samtidigt, på andra sidan växthuset fullkomligt lös det lilla buskkörsbäret 'Nordica' för första gången av bär som varken rådjur eller fåglar brydde sig om. Märkligt men mycket gott.
En annan premiär blev krusvinbäret 'Josta'. Efter många år blev det äntligen två bär att avsmaka. Inte mycket till smak blev domen - ett ljummet jaha!


När lavendelgången var som vackrast packade vi väskorna och reste bort. Tydligen började det regna dagen efter och sen slutade det inte förrän några månader senare.
De flesta krukorna blev fullständigt vattenmättade. Luktärter och frilandstomater var bara att kasta, medan rosenskäran och en ny favorit hos mig, äppelsolbruden, var väldigt frodiga. Den lilla gula bollformade blomman var inte speciellt vacker men ananasdoften var bedövande god. Den kommer definitivt att odlas fler gånger. En annan jag måste pröva igen är gurkmelonen 'Carosello'. Det var inget gurkår hos mig i år men de få frukterna vi åt var mycket, mycket goda.


I värsta regnet gav jag mig på att gräva om den romantiska rabatten. En enorm sten dök upp en bit under jordytan och hålet fylldes snabbt med vatten. Något som fick mig att börja fundera på en liten damm kanske.... Hålet finns fortfarande kvar, sådana beslut måste få ta sin tid eller hur?


Det var med lättnad jag äntligen rensade bort en gammal ros som jag fått i present för många år sedan. Jag har aldrig tyckt om den men det har känts fel att bara slänga bort en gåva sådär. Men nu skulle den väck och jag slängde den tillsammans med andra skräpväxter nedanför slänten så länge. Lite senare när jag kom med skottkärran och skulle samla ihop skräpet så såg jag den 'fula' rosen tillsammans med en stor rugge Persicaria som växte där. Oj så vacker den blev helt plötsligt.  Hoppas den överlever!! Jag gav den extra kogödsel....


Medan säsongen sakta gick mot sitt slut så började jag titta runt efter nästa års projekt. Något måste ju planeras under den långa vintern.
Det här hörnet blir väl något att bita i: en liten björkbacke med massor av sten, berberis och spansk körvel....


...för jag kan ju inte bara hålla på med den evinnerliga stenmuren, eller hur?
Årets höst blev efter allt regnande trots allt väldigt vacker. Först sprakande show i rött och orange, som så småningom landade i lite mer dämpade nyanser....


 ...och dessa dämpade nyanser håller i sig än så länge. Just idag är trädgården mest lerfärgad med vissa glänsande inslag i markytan och det är ingen som vill gå utanför stenplattorna.


Till och med Sune tillbringar helst sin tid på en upphöjd plats och allra helst inomhus. Från altanräcket har han full koll på husets mest centrala plats - köket, och ser han någon så för han så mycket liv att han alltid blir insläppt med detsamma! (Synd att han är för tjock för en kattlucka.)

Gott Nytt År ...och hoppas vi ses nästa år!


Kommentarer

 1. Wow, tack för den trevliga läsningen! :o)

  SvaraRadera
 2. Vi ses a b s o l u t nästa år ;). Såå himla fint du har! Får massor med ideer... Gott nytt år! //Kram Marie

  SvaraRadera
 3. Vad roligt att läsa din årskrönika. Du har det så fint i din trädgård och jag imponeras över din trädgårds mångfald. Jag vill minnas att jag har läst hos dig att du inte har planerat trädgården utan att den har fått växa fram efter hand. Blandar jag kanske ihop dig med någon annan? Det låter i alla fall som ett sätt att anlägga trädgård som just nu passar mig :-D
  Har också hittat rosen Poppius hos dig, vilken jag ska göra lite mer efterforskning om.
  Ha det fint!

  /Anna

  SvaraRadera
 4. Vilken fin årskrönika! Underbar trädgård du har, och roligt att läsa om dina tankar och funderingar.
  Klart vi ses nästa år!
  Kram

  SvaraRadera
 5. Tack för genomgången av året. Ser fram emot att följa livet hemma hos dig och din trädgård även nästa år.

  Gott nytt år!
  Önskar Åsa

  SvaraRadera
 6. Du har haft ett innehållsrikt 2011! Gott nytt 2012 till dig Lotta, kram Sophia

  SvaraRadera
 7. Så kul att läsa om ditt år....kul,ochså typiskt det därmed den slängda rosen....men den klarar sig säkert :))
  Vi ses nästa år...såklart :))
  Ha det bra :)

  SvaraRadera
 8. Vilken fin resumé av året och trevlig läsning. Urk.. för högen med sniglar :(
  Tack för trevligt år,hoppas verkligen vi får ny luft under trädgårdsvingarna till våren.
  GOTT NYTT ÅR /Bea

  SvaraRadera
 9. Så kul att vi fick en sammanfattning av året :) Önskar dej ett gott nytt år & trädgårdsår :) Ha det fint!

  SvaraRadera
 10. Så härligt det är att andra orkar göra krönikor över det gångna året. Det får mig att minnas både det ena och det andra - det eviga regnandet lär vi till exempel inte glömma i första taget.
  Jag väntar med spänning på vad du tänker hitta på med din grop, om det blir en liten damm eller något annat som man kan ta efter...
  Jag önskar dig ett gott nytt trädgårdsår!
  Kram från Eva

  SvaraRadera
 11. Vilken fin årskrönika. Jätteroligt att följa dina bilder och tankar under ett år.
  Och gissa om det är bara vingbärssnäckorna som kalasar på potatisblasten kommande sommar...om vinter'hettan' och regnandet fortsätter...

  På tal om blommor - i ditt fall rosen- så har jag haft en lilja med vidrig grisskär färg. Men, jag beslöt mig att innan jag bestämmer för att slänga den skall den få en chans i en rabatt med många mörka blad, bla. Och, voilà!,det grisskära blev till skimrande rosa....hehhee!

  Hälsa Sune att Wille och Maija betraktar världen utanför från ungefär samma position;)))!

  Go' slut!Anja

  SvaraRadera
 12. Oj så fint/bra sammanfattat och vad mycket du gjort. Du har en så härlig trädgård med skog sten och gräs. Har för mej att du hade små figurer som sitter på en mossbelagd sten som är fylld med mossa, Stämmer det? skulle vilja veta hur de är gjorda Kram Suss

  SvaraRadera
 13. Hej Lotta!
  Tack för visning av din trädgård och året som varit. Jag gillar din trädgård och det måste vara jätteskönt att bo intill en skog.
  Ha ett gott slut och ett Gott Nytt
  Annika
  Tack för din fina hälsning den värmde gott.

  SvaraRadera
 14. Trevlig läsning om ditt år! Kanske jag kan komma dithän ...att summera mitt trädgårdsår med ord o bild...nåt år?
  Gott nytt 2102!
  Kram lena

  SvaraRadera
 15. Trevligt att få läsa din krönika. Det händer ju mycket under ett år och det glöms ibland av i stressen.
  Gott Nytt År
  Kram
  Christina

  SvaraRadera
 16. Vilken trevlig och innehållsrik årskrönika! Önskar dig ett riktigt GOTT NYTT ÅR!
  Kram Margot

  SvaraRadera
 17. Tittar in för att önska dig ett Gott slut och ett Gott Nytt 2012!

  SvaraRadera
 18. Åh så roligt att följa med i din årskrönika. Du har en helt fantastiskt fin trädgård!!!!

  Önskar dig ett Gott Nytt Trädgårdsår!!
  /Nyårsdagskramar
  Charlotte

  SvaraRadera
 19. Hej Lotta. Kul att läsa om och följa din trädgård under 2011! Hoppas att du får ett riktigt, riktigt bra 2012.
  Många nyårshälsningar
  Kristina

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är klart jag blir glad för en kommentar men känn inget tvång. Själv läser och följer jag många bloggar utan att kommentera. Detta då jag för det mesta läser bloggar på mobiltelefonen och det blir ofta så konstiga ord då jag försöker skriva på min lilla skärm. :)

Populära inlägg i den här bloggen

Trädgårdströtthet - finns det?

Vy Tre

Överblick