Favorit i januari - coloradogranen

Januari och favoritväxt....... inte det lättaste men till slut föll mitt val på den största granen på trädgårdens norrsida. Den är planterad något av de första åren vi bodde här och rent spontant säger jag att det är en serbgran (Picea omorica) men vid närmare eftertanke börjar jag tveka.... var det inte en liten coloradogran (Abies concolor) jag släpade hem från plantskolan?

Picea eller Abies  -  hur skiljer man dem åt?
 
I mina gamla anteckningar hittar jag följande:
Picea har skrovlig bark, hängande kottar och korta, ofta fyrkantiga barr som sitter på en klack vilket lämnar ett oregelbundet ärr då man drar av ett barr.
Abies däremot har ofta slät bark även som äldre exemplar, barren är vanligen platta och sitter fästade vid grenen med en 'sugpropp'. När man drar av barret så blir det ett runt ärr. Dessutom är kottarna alltid upprättstående.

Ok! Min gran har platta barr, slät stam och inga kottar. Jag börjar slita av barren...


Favoriten till vänster och Picea pungens, blågran, till höger

...visst lutar det åt en coloradogran:
Abies concolor - 15-20 m hög, blågrå, 5 cm långa bågböjda barr på vågräta grenar. Viss citrusdoft. Zon 5.

Så varför januari månads favorit?
 
Tanken vid inköp var att den skulle bära upp julgransljus och det gjorde den i många år med den äran. Vid något tillfälle vägrade dock K klättra upp på stegen för att ta ner slingan och några år därefter så nådde vi inte att sätta kontakten i väggen. Ljusslingan slets ner för gott. Att dekorera den idag vore som att sätta ett litet hårspänne på en stor stark karl - kanske lite lustigt men övervägande fjantigt, så det låter vi bli.
Coloradogranen är inte speciellt vacker och trots dess ganska imponerande storlek står den ofta osedd. Skulle den däremot försvinna så vore det en mindre katastrof eftersom den gör ett utmärkt jobb med att bryta upp den långa entrégången och bidrar definitivt till att göra norrsidan lite mer ombonad. Dessutom passerar man under dess grenverk för att komma till ytterdörren. Är grenarna snö- is eller regntyngda blir det ibland en rent magisk effekt, som en glittrande portal till vårt rike.

Bakom tujahäcken bäddar granarna in huset i grönska
 Snötyngda bildar coloradogranen till vänster och koreagranen till höger en vacker portal in till trädgården 
I denna månad när resten av trädgården ofta är gråbrun och tråkig visar granarna sin styrka och coloradogranen mest av alla = favoriten!

Fler månadsfavoriter hittar ni hos Anna Vattenkanna - vilket bra initiativ!


Kommentarer

 1. Härligt att du lyfter fram en större barrväxt! De är ju inte så poppis numera. De mindre barrväxterna tycker jag verkar vara på väg in igen i våra trädgårdar men om man har plats är någon/några större barrväxter verkligen bra stomväxter som ger karaktär året om. Fint med portalen...

  Kram

  SvaraRadera
 2. Gillar ditt inlägg och val av favoritträd. Barrisarna är ibland bättre att ha än vad man tror.

  SvaraRadera
 3. ...dessutom grönt är skönt...även på vintern :)

  SvaraRadera
 4. vad fint med en portal av granar
  när jag flyttade till min trädgård fanns det inga stora träd men nu har jag planterat några fruktträd och några barrträd
  ha det så bra
  maggan

  SvaraRadera
 5. Hm, det där måste jag försöka memorera - vilken gran som är vilken. A eller P. Får bli en fusklapp.
  Vackert med all snö hos dig.
  hej från Törnrosa

  SvaraRadera
 6. Vilken jättefin portal in i er trädgård! Det ser så inbjudande och spännande ut.
  Ha det fint,
  Carina

  SvaraRadera
 7. Vilket magnifikt träd! Har inte ens läst om det innan och skulle nog inte passa i vår trädgård på grund av storleken men granen är verkligen vacker. Och vilken portal!

  SvaraRadera
 8. Maffig! Och säg den växt som man inte har lite tudelade känslor inför. Jag tycker den är fin, vad det nu är. :-)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är klart jag blir glad för en kommentar men känn inget tvång. Själv läser och följer jag många bloggar utan att kommentera. Detta då jag för det mesta läser bloggar på mobiltelefonen och det blir ofta så konstiga ord då jag försöker skriva på min lilla skärm. :)

Populära inlägg i den här bloggen

Trädgårdströtthet - finns det?

Vy Tre

Överblick