Blommig fredag - Min största trädgårdsdröm

När jag började intressera mig för trädgården på allvar så var min dröm att skapa en förlängning av den lilla skogsdungen som ligger precis på andra sidan gränsen - och jag tycker att jag lyckats rätt så bra. Eftersom min tomt bara bestod av gräs så har jag planterat mängder med träd, buskar och örter. Nästan lika många har försvunnit genom åren.
Att skapa en trädgård kan ibland kännas som en enda lång kamp. Jag blev ägare till min trädgård för över tjugo år sedan och sen dess har jag kämpat mot älgar, rådjur, grannens tamgris, vilda svin, våtarv, kirskål, jättebjörnloka, sork, mullvad, grävling, kaniner, löss, vecklare, stritar, svampsjukdomar, grannens hundar, grannens katter, mina egna katter, mygg, knott, domherrar, barfrost, snötäcke, torka, stormar, skator, sniglar, snäckor, ännu fler rådjur.... Puh, snacka om krigsföring på alla fronter.

Till min hjälp har jag min man och mina söner som slår ner stolpar och spänner nät, diverse teknisk apparatur som piper, blinkar och vibrerar, illaluktande ting och framför allt andra varelser i vår herres hage.
För min nuvarande stora trädgårdsdröm är - att uppnå balans och samverkan mellan arter.
Visst låter det fantastiskt!... och ouppnåeligt, jag vet, men det är min dröm och det är vad mitt trädgårdsarbete går ut på först och främst.

Sen gapar jag över mycket och går emot min egen dröm genom att plantera tulpaner som jag vet att rådjuren alltid kommer att hitta eftersom de alltid hittar det där lilla kryphålet i mina stängsel. Jag planterar växter som inte är riktigt härdiga eller som kanske inte riktigt trivs på min mörka, fuktiga och leriga plats på jorden. Jag låter ogräs blomma bara för att det är så vackert och slarvar med att ta bort fröställningar. Jag envisas med att plantera riddarsporre och andra små vackra ting som sniglarna fullkomligt älskar.

Men jag har också gjort både små och stora dammar för att locka paddor och fåglar, och till min stora glädje fått ormbesök på köpet. Jag sätter upp mängder med fågelholkar och insektshotell. Jag försöker blunda när domherrarna knipsar av alla mina körsbärs- och syrenknoppar och istället se skönheten i dessa vackra vinterfåglar. Jag skjuter inte skarpt utan springer spänstigt över gräsmattan och tjoar och klappar händerna när rådjuren står med späd grönska i sina käftar och glor på mig. Jag förgiftar inte någon och jag samlar regnvatten och komposterar.Sen får jag väl helt enkelt inse att påsk- och pingstliljor är lika vackra som tulpaner - och får vara ifred. Tulpaner får jag driva i krukor. Bondsyrener brukar blomma även efter domherrarnas härjningar och är (nästan) lika vackra som 'Beauty of Moscow' som jag i och för sig aldrig har fått se i blom. Och tittar jag ut över trädgården så kan jag tycka att jag ligger lite före och är lite envisare än alla mina fiender. Förra helgen åt de upp nästan alla mina trädgårdshyacinter - nästa vecka ska jag plantera ut mina gamla sparade julhyacinter.... Skam den som ger sig!

Fler drömmar hittar ni hos Bland rosor och bladlöss


Kommentarer

 1. Vilka tänkvärda ord, vilken uthållighet du har, genom orden syns glädjen. Heja dig!
  /Anette

  SvaraRadera
 2. Vilket jobb! Vilka drömmar! Underbar tolkning! Tack för titten och trevlig helg! :) Mia

  SvaraRadera
 3. Jaa, skam den som ger sig! Inte ska de få vinna :)

  Fast hur mycket jag intalar mig att pingstliljor är lika vackra som tulpaner så funkar det inte så jag testar varje år och håller tummarna :)

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 4. Heja på, trägen vinner! Glad vår. /Lotta

  SvaraRadera
 5. Vilken underbar beskrivning....det är inte alltid lätt att nå sina drömmar, men önskar dig lycka till.
  Det är otroligt vackert. Ha en skön helg!

  SvaraRadera
 6. Vilket härligt inlägg! Ja ibland undrar man hur klokt funtad man är som håller på med trädgård... ;) Men det är ju alldeles underbart!

  SvaraRadera
 7. Både bilderna av trädgården och texten - ren poesi! Helt ljuvligt beskrivet.

  Själv tröttnade jag på både Bambis och Hälges framfart i trädgården. Det gick ett snack bland skogsfolk att att Anja har en delikatesshörna...
  Numera är min trädgård en enklav...;-)))!
  Du MÅSTE skydda dina hyacinter med ett vackert formad hönsnät. Det kan bli riktigt dekorativt.

  /Anja

  SvaraRadera
 8. Fint du skriver, trevlig läsning. Lycka till med din fina trädgård.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 9. Att trädgårdera är verkligen ett sjå! Man ska inte bara klippa gräset utan man ska dessutom kriga mot allehanda djur för att försvara sin mark. Du har helt rätt i allt du skriver och jag ler igenkännande. Men trots allt jobb fortsätter vi. Trädgårdsgrönska har den effekten på folk som vi,
  Tack för ett oerhört trevligt inlägg.
  Ha det fint!

  SvaraRadera
 10. Utan drömmar stannar allt....känns som om det är en otroligt viktig ingrediens till ett njutbart liv.
  Vilket jobb du lagt ner på din dröm......=)

  Trevlig helg!

  Kram Ninni

  SvaraRadera
 11. Du är verkligen en kämpe. Vilket fantastiskt jobb med dammar, träd och allt annat. Jag är förskonad från de värsta skademarodörerna som rådjur, kaniner och mördarsniglar.
  Tack för fint inlägg och kämpa på!
  Milla

  SvaraRadera
 12. Drömmen om balans - vilken härlig dröm! Inser att jag drabbats lite av det jag också. Det skaffas mer och mer naturliga svampar och microrrhiza för att stötta jorden. Rådjur och harar tycker inte om mina små burkar med, ja förlåt men det är effektivt, urin. I januari var iris, dagliljor, heuchera och en hel del annat betat under jord och sparkat på för att få upp lite till. Men nu får det vara ifred. Insektshotell ska fixas i sommar och fler fjärilsväxter på g.

  Ha en fin helg! Carina

  SvaraRadera
 13. Visst är det en kamp, men så vackert beskrivet! På något sätt verkar det finnas fler och värre fiender i söder ;)
  Ha en skön söndag!

  SvaraRadera
 14. Så fint du har gjort i förlängningen på skogsdungen ser så mysigt ut.Du måste även ha ordentligt med tålamod så mycket som du måste tänka på då det verkar vara många objudna gäster som vill vara där.Önskar Dig en fin Söndag/Margareta

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är klart jag blir glad för en kommentar men känn inget tvång. Själv läser och följer jag många bloggar utan att kommentera. Detta då jag för det mesta läser bloggar på mobiltelefonen och det blir ofta så konstiga ord då jag försöker skriva på min lilla skärm. :)

Populära inlägg i den här bloggen

Trädgårdströtthet - finns det?

Vy Tre

Överblick