fredag 31 december 2010

Fröbeställning kräver matematiskt snille

Det har varit några lata eftermiddagar i TV-soffan. Själv sitter jag med inspirationsböcker och studerar frökatalogerna noga. Jag har kryssat för, ringat in, strukit, lagt till och till slut skickat iväg beställningar ur två kataloger på totalt 60 fröpåsar......och jag har tre spännande kataloger kvar!Men sen minns jag hur trångt det blev förra året eftersom vi bor i ett hus utan fönsterbänkar.

(Det är nu jag flippar ut och försöker ta fram min matematiska begåvning.)

I mitt arbetsrum finns två små fönster. Skruvar jag upp konsolskenor vid sidorna så kan jag sätta upp glashyllor framför. Om jag räknar med att varje frösort behöver i snitt 4 st 10x10 krukor så blir det 240 krukor hittills. Varje hylla rymmer 21 krukor och varje fönster 5 hyllor. Det blir 105 krukor per fönster vilket betyder att min kvot redan är full och jag saknar plats till 30 krukor.

Om jag kan förhandla mig till yngste sonens fönster så kan jag beställa 19 fröpåsar till.

Eftersom sonen under hösten försökt få kläm på ekvationer och nu ligger bredvid och slötitttar på TV får jag den pedagogiska idén att plåga honom med lite vardagsmatematik genom att fixa till en ekvation av ovanstående problem!  Jag döper om fröpåsarna till x och ställer upp allting väldigt snyggt runt ett =-tecken.
Den ekvationen visar att jag kan beställa 139 påsar till  (??!!),  jag räknar lite till, döper om faktorer och behöver plötsligt 5,3 fönster.
Sonen fnyser åt mig och påstår att jag 'fattar ju inte heller någonting' innan han försvinner till lugnare områden.
Kvar sitter jag helt förvirrad;   19 st , 139... eller kanske en tillbyggnad?

- eller så beställer jag hur många sorter jag vill och sätter krukorna på golvet!!


I remember when, I remember, I remember when I lost my mind...
(Gnarls Barkley's Crazy)
Jag känner mig som min nya älskling, den tyska gargoylen Gnarls som sitter och hänger över trädgårdsböckerna med djupa rynkor i pannan.


(....och till våren ska de börja med andragradsekvationer!!)
Ha ett riktigt festligt slut på det gamla året

och ett Gott Nytt År!


onsdag 22 december 2010

Utmanad

Jag har blivit utmanad av Charlotte med den helt underbara bloggen Trädgårdsflow.
Utmaningen består i att besvara 4 frågor.

Så idag, årets hittills kallaste dag hos oss, sittar jag med en mugg rykande glögg och skriver:

Fyra saker jag gjort idag:

-Tidigt i morse klämde jag på alla julklappar det står 'God Jul Lotta' på. Hade jag hittat ett som rimligen kunnat innehålla ett par Muckboots (som enligt uppgift ska klara ner till -17 grader) hade jag slitit upp paketet utan att tveka eller skämmas det minsta.

-Inhandlat och fraktat hem en julgran. Anser nu att 'nätmaskinen' till julgranar är en av de mest geniala uppfinningar någonsin, samt hoppas att K. frivilligt ska dammsuga bilen efter mig.

-Lusläst Konnässörsklubbens frökatalog nr 24, där man bl.a. kan läsa att Silybum marianum, mariatistel, är 'given i den vegetabiliska tortyrkammaren och en bra medicin vid leverskador'. En katalog som verkligen lockar till inköp.

-Gjort en aningens ekivoka, peppriga hallonänglar. Fick städat kökslådorna på jakt efter tårtpapper till vingarna. Hittade bara silvriga muffinsformar vilket jag nu lärt mig är betydligt svårare att klistra fast på pepparkakor.

Fyra TV-program jag tittar på:

-Doctor House för han är så förbluffande lik K, tycker ALLA. Själv ser han sig fortfarande som en ung Clint Eastwood, vilket någon gammal flamma lurade i honom för sådär en 50 år sedan.

-Engelska filmer, serier, dramer, deckare...Ju mer Christie, Austen eller Dickens desto bättre. T.ex. har jag sett första avsnittet av 'Emma' idag. Precis lagom lättsamt för mig.

-Allt där man får se på Johnny Depp - jag behöver kanske inte förklara varför....

-Ibland, helt ofrivilligt, Sportspegeln, Sportkanalen, Sportnytt .....(herregud, det är ju som en flod som sköljer över en), eftersom någon annan i familjen gärna vill titta på dessa program.

Fyra saker jag längtar efter:

-Julmiddagen på fredag då mina närmaste samlas runt ett alldeles för litet bord och fnissar, gapskrattar, småretas och berättar historier. Nästan lika roligt som på midsommarafton då samma sällskap sitter på en äng vid havet och gör samma sak. Längtar till det också.

-Den första dagen på året, ni vet, då man helt förundrad utbrister 'Känner ni, det luktar vår!!!'

-Nästa långresa med familjen.

-Sovmorgnar, det längtar jag efter alltid!!

Fyra saker på önskelistan:

-Ett par varma Muckboots som klarar ner till -17 grader.

-En weekend i Enköping för att bara njuta av parkerna. (Läser just nu Växtkomposition av Ann-Christin och Dan Rosenholm där jag hittar mycket inspiration.)

-Att få se Cirque de Soleil's föreställning 'Allegria' live.

-En städad och rensad källare.
Sådär, nu vill jag skicka denna utmaning vidare till Anneli med bloggen Nature as I see it, och hoppas hon har tid såhär mitt i julruschen att bekräfta en del fördomar jag har om hur amerikanarna firar jul.


God Jul!!

måndag 20 december 2010

Polkadans och polkagris

Julklappsshopping i Malmö.

Deadline för återförening är satt och jag jäktar för att hinna med några affärer till.
Stortorget i Malmö har ju fått en fin, välbesökt skridskobana. Jag passade på att göra en egen liten isdans (polka?) strax utanför banan. (Förlåt igen du snälle man som jag lappade till med en påse). Med alla påsar i ett krampaktigt grepp klarade jag julklapparna från att spridas över torget.
Men visst är det väl underligt. När man drattat på ändan så kravlar man sig upp så snabbt man kan och försöker låtsas som att det aldrig hände och sen skyndar man sig iväg till ett hörn för att borsta av sig och plåstra om eventuella sår. Jag reagerar i alla fall så varenda gång fast jag efteråt inser hur dumt det är.

Lite senare, medan jag satt och väntade in resten av julshopparna använde jag mitt nyinköpta skissblock.

Det börjar bli dags för broddar!

 

Resten av 4: e advent förflöt smärtfritt - den var till och med riktigt god!

     

 


fredag 17 december 2010

En vinnare - jag!!!

Jag vinner aldrig! Den frasen har man väl hört till leda, men jag kan faktiskt inte minnas när jag vann något senast. K. påstår naturligtvis att det är på grund av honom, ni vet 'otur i spel, tur i kärlek'. Kanske måste vi jobba på vår relation nu då jag faktiskt är en vinnare  - dessutom till en fantastisk vinst i julkalendern hos Blomsterverkstad.

Idag var det inplanerat en tur till Helsingborg och senare var det dags för vinsten: en kurs på Hedentorps plantskola med dekoration på agendan. Jag skulle äntligen få lära mig göra vackra arrangemang med blommor, kransar, bollar .... åh, så roligt det låter!  Kan man tänka sig en mysigare kväll?

Vad har jag gjort i stället? Skottat snö!!! I mängder!!! För att överhuvud taget komma utanför vårt stugområde och nå asfalterade, plogade vägar. Det har sina nackdelar att bo ensam längst bort på en liten grusväg, och när jag muttrande plogar mig fram önskar jag verkligen att jag bodde någon annanstans.

När jag ändå hade ångan uppe beslöt jag mig för att skotta en liten gång runt huset och minsann, hittade jag inte mina älskade trädgårdsskor, kvarglömda precis som förra året. Fast denna gång isfyllda.
Våren känns väldigt långt borta. 

        
            
När jag äntligen kan slänga snöskyffeln och gå in ligger det ett mail och väntar från Liv på Hedentorps plantskola:  en vinst väntar mig till våren när solen och värmen kommer tillbaka.
Jag blir alldeles varm om hjärtat och nu längtar jag ännu mer till våren.
fredag 10 december 2010

Ciselerar ni, madame?

Mais oui, bien sûr!

Jag måste ju erkänna att nu när jag vet att jag inte bara strimlar - jag ciselerar - så har det blivit mycket roligare.
Nu är det ju inte metall jag ger mig på, vilket är det rätta och riktiga när det gäller ciselering, utan citrusfrukter.
Varje år väljer jag ut några tjockskaliga frukter och gör mönster i dem med mitt lilla specialverktyg.

Att jag sen får - inte skalstrimlor - utan apelsinzest är ju bara sååå trevligt. De får torka och sen piffar jag till glöggbrickan med dem.


 
Kvällens saffranskaka är bakad. Några julkusar ligger i frysen till måndag morgon.
Är luciamorgonen årets mysigaste eller...? 


söndag 5 december 2010

Mysig morgon men rustar för strid

Adventsmys!!
Sovmorgon och pepparkakor till morgonkaffet. Ljus lite varstans.
Tittar man ut genom fönstret förstår man varför fågelmaten har en strykande åtgång.
 

Men det är klart,
hade mitt hus sett ut så här
hade jag nog också tröstätitEn annan akrobatisk storätare har hittat hit. Han är ju inte direkt välkommen att ta för sig av fågelmaten...

                          

...men är man så söt kommer man undan med mycket.

Glad och harmonisk byltar jag på mig, stoppar kameran i fickan och ger mig ut för att forcera trädgårdsgrinden. Rådjuren har hittat en genväg genom syrenbersån, den häcken som jag trodde var alldeles för tät för dem, men ett litet nät och sen kan de stå där med lång näsa.

Värre är det med högarna jag upptäcker under snötäcket. Det är ingen tjäle i marken och sorkarna / mullvadarna har ett paradis under det halvmeter tjocka snötäcket. Ett utav plommonträdet gungar betänkligt när jag skakar stammen, ett litet ullvide på stam likaså. En etikett till en nyplanterad hosta och en geranium ligger mitt i en uppgrävd jordhög.
Jag har väldigt kort stubin och trädgården förvandlas på ett ögonblick till en krigszon! Det är jag med kängor och spade mot en miljon små otäcka grävare.
 
krigszon

Hur ser oddsen ut tycker ni? 
  


idyll

Men visst har jag en jägare i huset, eller...? Stormar in i huset för att leta upp den luviga saken.     

                         

Men han är upptagen med att ligga och sprattla i yngsta sonens knä, och piper när jag försöker lyfta bort honom.
Är man så söt kommer man undan med detta också!

Han får ut i snön och jaga med mig en annan dag - när inte sonen är hemma och försvarar honom.torsdag 2 december 2010

Hjälp - en yeti!


Jag vågar inte se efter, men tänk om det ligger en valnöt bredvid honom!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...