Blommig fredag - Bästa vänner!


Jag var på Malmömässan tidigare i vår och handlade en dahlia. Efter att ha stått på tillväxt i garaget skulle den nu bäras ut i trädgården. Upptäcker då att alla nya skott är uppätna och arg som ett bi ger jag mig tusan på att leta upp den förb...de snigeln som lyckats överleva i garaget. Efter att vält alla krukor upp och ner så hittar jag den.....  den stackars lilla raringen som jag stängt in i garaget, utan mat, en hel lång vinter. Pantersnigeln - mördarsnigelns fiende och därmed min bästa vän. Ett tag överväger jag faktiskt att låta honom bo kvar i dahliakrukan men nej, det får finnas gränser.... Men vad ska jag nu göra av min bästa kompis när jag precis vräkt ut snigelgift i nästan hela trädgården. Springer runt lite planlöst med honom ett tag och är även på väg ut i skogen med honom, men till slut får han landa i entrérabatten. Där finns inga gifter men krukor och stenar han kan bo under och jaga bort den kommande anstormningen av de äckliga slemmiga typerna. Det är skillnad på folk och fä vet ni...

I entrérabatten blommar just nu skenhasseln - Corylopsis pauciflora. Denna lilla buske är en zonknäckare eftersom den enligt uppgift är en zon 1-växt. Busken i sig ser ut som ett risigt fågelbo men blommorna är helt ljuvliga. Små blekgula klockor blommar i mängder på bar kvist. Rabatten är nästan uppbyggd till skenhasselns ära. Jag har under åren försökt hitta passande kompisar och nu står här julrosor, skimmia, woodstockhyacinter och idag även en nyplanterad lila vintergröna bland de städsegröna barrväxterna. 
Hoppas de allesammans ska bli de allra bästa vänner om något år eller två.

Fler bästa vänner hittar ni hos Bland rosor och bladlöss.

Kommentarer

 1. Ikke enkelt med disse snilene. Vi har også et par av denne typen et sted vi ikke gifter, blir det flere legger vi dem over til en nabo som ikke gifter.
  Vakre blomster på Corylopsis pauciflora !
  Ha en fin helg :-)

  SvaraRadera
 2. Intressant läsning om pantersnigeln! Jag hade inte en aning om att den tar hand om mördarsniglar.... Det ska jag komma ihåg!
  Önskar dig en fin helg!
  Eva

  SvaraRadera
 3. Pantersniglarna värnar vi också om. De och vinbergsnäckorna är de ända sniglar som är välkomna i min trädgård! Svårigheten kommer när jag hittar ett gäng snigelägg... då vet jag ju inte om det är "vän eller fiende"... Vilka söta små blommor den har skenhasseln :) Jag har klockbusken enbart för blommornas skull, efter blomningen blir den bara en ganska menlös växt som ingen lägger märke till.
  Trevlig helg / Kram gittan

  SvaraRadera
 4. Åh, så fin skenhasseln är!
  Visst inte om att pantersniglar är så vänliga typer... Intressant och värdefull läsning!
  Ha det gott!
  /Katarina

  SvaraRadera
 5. Hej Lotta! Jag har fortfarande inte hittat några mördare i min trädgård (en tidsfråga så klart). Blir därför lika glad varje gång det är en snäll panter som kommer hasandes. Så håller med dig. Det är skillnad på folk o fä...
  Trevlig helg
  Milla

  SvaraRadera
 6. Haha! jag verkligen kunde se dig framför mig och känna frustrationen efter att ha lagt snigelgift lite överallt..... Skönt att du hittade en plats för vännen!

  Ha en bra vecka!

  //Veronica

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är klart jag blir glad för en kommentar men känn inget tvång. Själv läser och följer jag många bloggar utan att kommentera. Detta då jag för det mesta läser bloggar på mobiltelefonen och det blir ofta så konstiga ord då jag försöker skriva på min lilla skärm. :)

Populära inlägg i den här bloggen

Trädgårdströtthet - finns det?

Överblick

Vy Tre