Blommig fredag - sommarens vackraste!

Denna sommar var ingen fjärilssommar hos mig. I vanliga fall brukar man se en och annan fladdra omkring på försommaren bland tulpaner och lite senare i kryddlandet. Denna sommar var det inte förrän buddlejorna började blomma som fjärilarna dök upp - men då äntligen kom de och förgyllde trädgården. 

Sommarens vackraste!

I år tänkte jag pröva att locka till mig fler fjärilar. Ett tips jag fått var att blanda råsocker med vatten och lite apelsinsaft och mätta en bit svamp med lösningen. På loppis fyndade jag små vågskålar som blev helt perfekta fjärilsmatskålar, upphängda i silverpäronet. Sen släpade jag dit en solstol och slog mig ner med kameran och en drink. Här skulle fotograferas fjärilar!
Det dröjde inte länge förrän jag fick fly därifrån med helt ogjort arbete. Fjärilarna fladdrade bara förbi med kurs på dahliorna medan mina skålar med omgivning fylldes av flugor och getingar. Fiasko!
En annan källa gav mig intrycket att om jag hängde upp apelsinskivor i träd och buskar så fick jag i stort sett slå mig fram bland fladdrande fjärilar. Ja, vad kan jag säga.... bzzz som alla flugor och getingar som jag återigen bjöd på fin supé. Fjärilarna höll sig bland blommorna... så nästa år ska jag plantera fler fjärilsblommor och strunta i både socker och apelsiner!


Sommarens vackraste kan ni se mer av hos Hélena Bland rosor och bladlöss.

Kommentarer

 1. Så vackra fjärilsbilder! Saknar mina buddlejor som inte klarade vintern 2011.
  Ha en fin fredag
  Kram Maria

  SvaraRadera
 2. Ok, tack för tipsen, då är det bara att fortsätta med växterna alltså. Det var nog den kalla juni som satte stopp för fjärilarna här.
  /Anette

  SvaraRadera
 3. Skrattar då jag läser ditt inlägg, kan se hur du sitter där och fäktar bort flugor och getingar. Hursomhelst: Bra kämpat!
  Ja, och hoppas att den enkla vägen fungerar bättre...
  Underbara bilder!
  kram
  Katarina

  SvaraRadera
 4. Vakre sommerfugler og flotte bilder! Ha en fin helg :-)

  SvaraRadera
 5. Fina och fantastiska är de! Och somliga flugor är rätt snygga de också, men...Klart fjärilarna hellre tog riktig mat när det fanns! Kanske kan knepen fungera innan och efter deras favoritväxter? Biodlare stödmatar ju sina djur :)

  SvaraRadera
 6. Många fjärilar har du ju ändå haft på besök och att fånga dem på bild är inte det lättaste.

  På blomstervandring i vår by i somras lärde jag mig hur viktigt det är att det finns värdväxter för fjärilarnas larver. Varje larv har sin favorit och de verkar ganska kräsna. Många värdväxter som fjärilslarverna behöver verkar finnas bland ängens blommor, i diken och dungar.
  Sönderätna plantor och trasiga bladverk i trädgården gör oss ledsna men kanske är det en blivande fjäril som ätit sig stor.
  Vad jag vill säga är att det är lika viktigt att ha en god miljö för larverna som för själva fjärilarna för att få många besök hela säsongen och vad som växer utanför trädgården är minst lika viktigt.
  Blomflugor gör förresten mycket nytta i trädgården så jag tycker du ska fortsätta mata dem : )
  Här är en länk som kan vara till hjälp http://www.lepidoptera.se/vardvaxter.aspx
  Ha det så gott i helgen
  Kram Anette

  SvaraRadera
 7. Sommerfugler gir vakre opplevelser :-)

  SvaraRadera
 8. Fjärilarna kom sent i år även hos mig, fantastiska bilder. Trevlig helg!

  SvaraRadera
 9. Så fine sommerfugler!! Jeg hadde nettopp et innlegg for å opplyse mer om admiral sommerfuglen på min blogg!! Jeg følger deg videre! Velkommen innom meg!!

  SvaraRadera
 10. Nej det blir inte alltid som man tänkte sig
  Bättre lycka nästa år.
  Ha en fin fredag
  Kram Meta

  SvaraRadera
 11. Vilka underbara bilder....så vackra......=)
  Trevlig helg !

  Kram Ninni

  SvaraRadera
 12. Tänk att det aldrig som man tänker sig. Fjärilsväxter är nog det säkraste kortet :)
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
 13. Blommor är bäst. Här är det olika Ligularia som drar mest fjärilar. Fina bilder!
  Ha en fin helg!
  Ulrika

  SvaraRadera
 14. Haha! Så himla typiskt att det blir nåt annat som kommer istället! Men du har verkligen fångat vackra bilder på fjärilar!
  Den översta till höger har jag aldrig sett!? Vet du vad den heter?

  //Veronica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det typiskt - och lite pinsamt för jag hade väl kunnat begripa att det var flugor och getingar jag skulle locka till mig med allt socker. Jag kan absolut ingenting om fjärilar men tror att det kan vara en pärlemorfjäril - med väldigt trasiga vingar! Tack för din snälla kommentar och ha en bra vecka. //Lotta

   Radera
 15. De är fina inslag i trädgården, vilka fina bilder du tagit!
  Trevlig helg, hälsningar Ewa :)

  SvaraRadera
 16. :-D Kan riktigt se mig dig framför mig när du flyr från flugor och getingar med drinken i högsta hugg :-)
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 17. Vackra bilder fick du trots allt! I sommar har jag till min glädje sett långt fler fjärilar än förra sommaren. De älskar bland annat en Agastache. Tanken att sitta bland fladdrande fjärilar slog rot hos mig och en fjärilshörna för solstolen, naturligtvis med ett litet drinkbord. ska skissas på :)

  Ha en fin söndag! Kram, Carina

  SvaraRadera
 18. Väldigt vackra fjärilar. Kram

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är klart jag blir glad för en kommentar men känn inget tvång. Själv läser och följer jag många bloggar utan att kommentera. Detta då jag för det mesta läser bloggar på mobiltelefonen och det blir ofta så konstiga ord då jag försöker skriva på min lilla skärm. :)

Populära inlägg i den här bloggen

Trist rabatt men trevliga träd

Trädgårdströtthet - finns det?

Åhhh, såå bra!