Blommig fredag - En vacker vy.

En vy som jag verkligen älskar i min trädgård är denna lilla gång som löper längst ner i trädgården. Jag brukar släpa runt min bekväma brassestol och slå mig ner där det känns rätt för tillfället. Ofta hamnar jag här nere där jag inte behöver sitta och titta på projekt, måsten typ ogräs eller andra distraherande saker utan kan slappna av och låta tankarna fara och flyga hit och dit.

Trädet till vänster i bild är mitt frösådda sibiriska korkträd, Phellodendron amurense, med sin fantastiska dekorativa stam som står emot Sunes envisa klovässande alldeles förträffligt.  I april, innan lövsprickningen, når ljuset ner till vitsipporna som frodas. Även gulsippa och nunneört har hittat hit men än så länge i små mängder.


Maj är den ljusa, späda grönskans tid. Jätteramsen blommar på höga stänglar till höger medan spetsmössan sprider sig lite mer försynt i den vänstra rabatten. Andra perenner som växer här är bl.a. rhodgersia, nysrot, fotblad och trolldruva. Jag letar konstant efter perenner som klarar de tuffa förhållanden som råder här nere. Kompakt lerjord som vid torka blir absolut stenhård och nästan ren gyttja vid regn. Dessutom har alla mina planterade träd bildat ett kraftigt rotsystem och mellan rötterna trivs och frodas både sork och mullvad. Som grädde på moset är det ett snigelparadis och då och då lyckas rådjuren ta sig in för en festmåltid. Det är många plantor som dukat under här nere!!!


 I juni är det rhododendronblomning som gäller. En vacker men kanske en smula vulgär syn.


I augusti är mörket som tätast. Vårblommornas bladverk har vissnat och sniglarna har gått hårt åt övriga marktäckare så det är i stort sett barmark här vid denna årstiden. Det är nu jag börjar längta efter att löven ska trilla lägga sitt mosaikmönster på marken. Det brukar bli en väldigt vacker blandning av korkträdets, ullungrönnarnas och olika häggsorters bladverk, men av någon anledning så har jag inte fotograferat detta i år.  Eller rättare sagt, det sparade jag till nästa år ;).Fler vackra vyer hittar ni hos Bland rosor och bladlöss.


Kommentarer

 1. En fantastisk vy i olika skepnader. Härligt att se hur växtligheten förändrar bilden.
  Ha en fin helg!
  Marika

  SvaraRadera
 2. Där skulle jag vilja vandra och verkligen ta in allt det vackra.

  Trevlig Helg

  SvaraRadera
 3. En härlig vy att sitta och titta mot!
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
 4. Underbar vacker vy.
  Trevlig helg
  Kram Maria

  SvaraRadera
 5. Så underbart vackert i alla årstider! En sådan lund skulle jag vilja ha, fullt av vitsippor på våren! Och rhododendronblomningen är så läcker och får gärna vara vulgära i sina färger ett tag. Tacksamma buskar som är gröna hela året!
  Ha en fortsatt fin helg! Här har solen visat sig idag, hoppas den gjort det hos dig också!
  Annika

  SvaraRadera
 6. Så fint att få se din vy i flera olika tappningar våren längtar jag verkligen till nu när ingen julkänsla har smugit sig hit
  Ha en fin lucia dag
  kram Meta

  SvaraRadera
 7. Jätte vacker vy! Önskar så att jag hade en sådan lund i vår trädgård men man kan ju inte ha allt. Måste vara underbart att sitta där i skuggan en varm sommar dag :)

  SvaraRadera
 8. Så fint å se samme utsikt gjennom hele året. Det er utrolig hvordan det forandrer seg, og det er vakkert alle årsider. Særlig når hvitveisen blomstrer!

  SvaraRadera
 9. Vilken härlig plats. Känns lite som när man är i botaniska trädgårdar och områdena med lund får breda ut sig.
  Kram

  SvaraRadera
 10. Fina vyer och kul att se samma plats vid olika årstider. Sibiriskt korkträd låter ju jättespännande, frösådd dessutom, wow! Känner igen det där med att asa runt däcksstolen :-)
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är klart jag blir glad för en kommentar men känn inget tvång. Själv läser och följer jag många bloggar utan att kommentera. Detta då jag för det mesta läser bloggar på mobiltelefonen och det blir ofta så konstiga ord då jag försöker skriva på min lilla skärm. :)

Populära inlägg i den här bloggen

Trist rabatt men trevliga träd

Trädgårdströtthet - finns det?

Åhhh, såå bra!