Blommig fredag - Därför älskar jag....

Japanska lönnar!
Sirligheten, färgerna, skiftningar över årstiderna, spänningen då de inte alltid är riktigt härdiga...

Orsakerna till att jag älskar japanska lönnar är många. Hittills har de flesta besökare jag haft i alla fall stannat vid någon av lönnarna och beundrat dem, så jag tror min svaghet för de små träden delas av de flesta.

Acer shirasawanum är planterad som fröplanta. Egentligen stod den gula varianten på önskelistan men jag nöjer mig så gärna med denna även om jag numera får titta upp i himlen för att se de vackra solfjädersformade bladen. 
Acer atropurpureum och Acer 'Orange dream'
Acer 'Oridono-nishiki' trivs inte riktigt och det är lika nervöst varje vår. Även detta året har den flera döda grenar än vad jag tycker känns betryggande, men jag pysslar lite extra med den över säsongen och hoppas på det bästa. Visst är de vridna bladspetsarna är helt fantastiska!

Acer dissectum 'Garnet' som stod i reahörnet för en 50-lapp. Ingen ville ha den lille böjda kraken men här lutar han sig fint över parabolbadet och fåglarna älskar att sitta och gunga på den enda 90-gradiga grenen. Jag önskar den kunde släppa en gren rakt upp så jag kunde bygga lite balans i plantan men den gillar tydligen att bara stå och hänga...
Acer 'Deshojo' och Acer 'Tsuma Beni'
Jag avslutar med den som hjärtat klappar aningens extra för: Acer 'Katsura'. Lysande orange blad på vårkanten som så småningom övergår till denna färg. Anledningen till att jag tycker lite mer om denna är nog placeringen - den sitter som en smäck nere i ormbunkshörnet!

I morgon tar jag plånboken och ger mig ut på jakt efter ytterligare en liten japansk lönn. Önska mig lycka till!

Fler 'därför älskar jag...' hittar ni hos Bland rosor och bladlöss.

Kommentarer

 1. Här har du en till som gillar Japanska lönnar.Dom är verkligen värda vår beundran.
  Trevlig helg.

  SvaraRadera
 2. Å helt underbara bilder. Jag hade tre i kruka som dog, men det var länge sedan nu. Tack för att du påminde mig om hur vackra de är. Minst en ny måste inhandlas:)
  Lycka till:)
  Kram Maria

  SvaraRadera
 3. En gång besökte jag en trädgård full med olika japanska lönnar. Helt fantastiskt fina.
  Du har en fin samling att njuta av.
  Här finns två.
  Trevlig helg.
  Anette

  SvaraRadera
 4. En hel lista med bilder på vackra lönnar att kika efter. För här älskas också lönnar allt ifrån de stora till de små. I vintras sådde jag frön av lite blandade sorter och nu går jag där och spanar i krukorna. Det finns så många vackra att det är svårt att välja :)

  Lycka till med jakten! Carina

  SvaraRadera
 5. Så många Japanska lönnar du har! WOW! De är så sirliga och vackra.
  Lycka till på jakten efter nya!
  /Kitty

  SvaraRadera
 6. Att det fanns så många fina såna lönnar det visste jag inte vackra bilder på dom blir lite nyfiken kanske nåt för min lilla koloni
  Ha det gott och njut dagen
  kram Meta

  SvaraRadera
 7. Hittade till dej genom Blommig Fredag!
  Vilka vackra lönnar du har och så många. Underbara foton!
  Ha en skön söndag önskar Lena från Wales

  SvaraRadera
 8. Ja, de er fantastiske - og spennende!
  ha det godt!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är klart jag blir glad för en kommentar men känn inget tvång. Själv läser och följer jag många bloggar utan att kommentera. Detta då jag för det mesta läser bloggar på mobiltelefonen och det blir ofta så konstiga ord då jag försöker skriva på min lilla skärm. :)

Populära inlägg i den här bloggen

Trist rabatt men trevliga träd

Rabattbeskrivning: Fjärilsrabatt utan fjärilar

Trädgårdströtthet - finns det?