Blommig fredag - att minnas

Så perfekt att Blommig fredag startade upp idag, just som jag sitter vid köksbordet och skissar. 

Ledig dag och dagens plikter är utförda. Jag tillhör den kategorin människor som inte njuter av tillbakablickar utan ständigt planerar framåt. Listor och planskisser är något jag är väl förtrogen med. Just idag stod jag med kaffekoppen och stirrade ut över trädgården i vanlig ordning. Då började jag fundera på vår altan, gången nedanför (den så kallade lavendelgången) och rabatterna däremellan. Ärligt talat har de nog passerat bäst-före-datum i sin nuvarande form och kräver en eller annan åtgärd. När jag sen såg temat för den Blommiga fredagen så roade jag mig med att plocka fram några gamla bilder från 2002.... 14 år minsann!!


Jag minns hur glad jag var när vi äntligen lagt plattgången. Dessförinnan hade vi i några år gått på trampstenar utlagda i en gräsgång. Det var inte roligt att rensa rabatterna då! Sork och mullvad har sett till att lutningen blivit lite mer riskabel på slutet, innan trappan tar vid - som i och för sig också har satt sig rejält. Ormhasseln som jag då tyckte hade blivit jättestor har jag i år i stort sett halverat bara för att vi ska kunna komma fram oskadade.


Jag minns hur stolt jag var över den enormt blommande pärlbusken, och över rosbuskarna som äntligen började ta sig, och hur jag varje morgon sprang ut med andan i halsen för att se så inget rådjur hade lyckats ta sig in och få sig ett skrovmål. Både rosorna och pärlbusken har numera växt oss över huvudet och lavendeln blir allt glesare i skuggan. Till höger kan man kan skymta blodhäggens brunröda blad. Idag är det ett 6-7 meter högt flerstämmigt träd.  


Jag minns hur jag kämpade för att få till det där virrvarret av gammeldags rosor, digitalis, malvor, prästkragar och salvia... och hur glad jag var när man faktiskt, från ett visst perspektiv, kunde se ett riktigt lyckat virrvarr.
Drömmen om en engelsk cottage garden har idag ersatts av kryddlandet inramat av buxbom och ett jättestort blåregn. På den gamla bilden kan man faktiskt se stammen på Prunus accolade till höger - med stödpinne och allt. Idag kan man inte undvika att se stammen och kronan breder ut sig över hela den före detta soliga slänten och växthuset man ser i bakgrunden har fått flytta till en soligare plats.

Så vad kan man nu göra med denna plats? Mina funderingar omfattar en bila, spiraltrappa, 2 ton grus, 30 kvm plattläggning och en arborist.... och nej, jag har inte spetsat kaffet.

Jag tror jag får lägga denna idé till alla de andra minnesvärda planer som kan vara bra att ha vid en eventuell lottovinst.


Fler minnen hittar ni hos Bland rosor och bladlöss.


Kommentarer

 1. Kul med bilder från olika tider och år, då kan man verkligen se förändringarna. Man kommer inte ihåg att allt växer en över huvudet så småningom och man får börja gallra och göra om. Ha en fin helg. Carita

  SvaraRadera
 2. Fina inspirerande bilder, hoppas du får den där lottovinsten! Trevlig helg!

  SvaraRadera
 3. De ser, det var inte så pjåkigt att se tillbaka. Det får en att se allt hur det har förändrats. Det är så lätt att glömma.
  Ha det bäst :)

  SvaraRadera
 4. Härligt inlägg! Jag är som du lever här och nu och ser framåt, men det är ändå väldigt trevligt att se jämförbilder. Så mysigt du har det!
  Trevlig helg
  /Anette

  SvaraRadera
 5. Hurra för projekt! Men en bila? För mig är det en halshuggningsmakapär och det känns som det är något att du syftar på. Tror det bor något positivt i att våga drömma, skissa, tänka och tro. Om sen kaffet är spetsat eller ej spelar mindre roll :)

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, nu fick jag också en bild av en bila i huvudet...kan kanske komma till användning, men vad jag tänkte mig var att jag vill bila bort vår cementtrappa med någonting som jag trodde hette en bila. Så går det när lekmannen ska ut och trampa i okänt område.

   Radera
 6. Kul med framtidsplaner - med eller utan lottovinst. Själv roar jag mig med att tänka på vart jag skulle sätta oväntade vinstpengar: Ute eller inne. Hoppas i så fall att vinna så mycket att det skulle räcka till både och ;-))!
  Men, jag klagar inte. Att vara "lagom fattig" är befrämjande för kreativiteten.

  Håller tummarna för dig så att vinsten hamnar hos dig som kommer att använda pengarna på ett kreativt sätt :-)
  Ha en mysig helg!
  /Anja

  SvaraRadera
 7. Kanskje man må se litt bakover i blant, for å kunne se framover?
  Alt til sin tid...

  SvaraRadera
 8. Du har en vacker trädgård, och det är alltid kul att planera och förändra.
  Ha en trevlig helg/Marika

  SvaraRadera
 9. Härligt inlägg! Gillar före och efter bilder:) Hoppas du vinner:))
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 10. Drömmar är det som tar oss vidare eller hur man nu brukar säga. Något brukar de i alla fall leda till. Nog syns det att det hänt en hel del på bilderna och så här på håll ser alla fina ut.
  Ha en skön helg!

  SvaraRadera
 11. Superkul med nu och då bilder. Det blir alltid en aha-upplevelse om hur det växer och förändras och hur galet fort det går :)

  Ha det gott!

  //Veronica

  SvaraRadera
 12. Det var en nydelig hage å minnes. 14 år går så fort og ting har nok forandres seg siden den gang, men det er jo som du sier, alltid hyggelig å planlegge for fremtiden. Ha en fin søndag. Hilsen fra Liv

  SvaraRadera
 13. Före, efter, nu, nya planer ser och låter helt underbart.
  Härliga bilder!

  Håller tummarna för en stor lottovinst så drömmarna blir verkliga.

  Önskar dig en fin dag!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är klart jag blir glad för en kommentar men känn inget tvång. Själv läser och följer jag många bloggar utan att kommentera. Detta då jag för det mesta läser bloggar på mobiltelefonen och det blir ofta så konstiga ord då jag försöker skriva på min lilla skärm. :)

Populära inlägg i den här bloggen

Trist rabatt men trevliga träd

Rabattbeskrivning: Fjärilsrabatt utan fjärilar

Trädgårdströtthet - finns det?