När allt ställs på ända

K och jag står under den stora boken vid garaget och diskuterar något då det plötsligt trillar ner en valnöt framför våra fötter. En rejält stor nöt... ingen fågel och ingen ekorre uppe i trädet vad vi kan se... förbryllande! Men så har det varit under många år. Valnötter dyker upp lite överallt och aldrig har jag hittat detta mystiska träd som producerar dem.

Men plötsligt slår det mig : tänk om min kaukasiska vingnöt faktiskt är en valnöt!
Jag fick den av min mamma för kanske 15 år sedan. Hon i sin tur hade varit i Alnarps-parken och plockat upp en nöt från marken och sått. Efter några år blev den för stor för hennes trädgård och den kom till mig. Planterades och sköt i höjden direkt. Stora fina blad, långa hängen högt däruppe i kronan och vacker grå bark. Jag har ju läst hur viktig källgranskning är, men har aldrig haft någon anledning att tvivla på min källa, trodde jag. Nu gick vi ner till trädet och hittade mängder med mer eller mindre angripna nötter under det.
Men - jämfört med den som kom ner från bokträdet är det väldigt ynkliga nötter inuti höljet. Man ser 'boknöten' till vänster på sista bilden och de små, svarta kommer från 'vingnöten'. 
Kan det kanske vara en manchurisk valnöt jag fått av mamma och någonstans i skogen står en äkta valnöt och slungar sina nötter in till oss? 
Jag känner mig ytterligt förvirrad men det sägs ju att små mysterier håller hjärnan igång. Någon gång ska jag gräva ner mig i fakta, besöka parker och studera blad och knoppar och verkligen engagera mig.... om inte någon trillar in här och kan ge mig ett 100% säkert svar på gåtan.

Lotta, som nu troligen får klara sig utan en kaukasisk vingnöt.

Kommentarer

 1. Det där måste du utreda. Det bör inte vara så svårt. Vi har just sågat ner en kaukasisk vingnöt som hade blivit väldigt stor. Dom blir det, och dessutom kan de skjuta rotskott så man kan få en hel skog. Några nötter hann den dock aldrig få hos oss. Kanske behöver man en pollinerare? Ja det blev fler frågor än svar. Hoppas du får en lösning på din gåta.
  Ha det fint
  Helene

  SvaraRadera
 2. Av og til kan man lure på hva som har skjedd. Kanskje nøtten som ble plukket ikke var det man trodde:-)
  Vi plukket valnøtter i Oslo for et par år siden, og ser nå at det er en annen type valnøtt enn det vi trodde det var... enda den ble plukket under et tre med "navnelapp"
  Lykke til med med å finne ut av det.
  Ha det godt/Eirin

  SvaraRadera
 3. Går bet men ser fram emot om du en dag gräver ner dig och kommer upp igen... ..med ett bra svar :) Men visst undrar man ibland. Jag sådde en viburnum helt säker på bladen på busken jag tog bär i från. Rätt märkt kruka och allt men det kommer upp något jag inte ens vet om jag sett förut...

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är klart jag blir glad för en kommentar men känn inget tvång.

Populära inlägg i den här bloggen

Fembladig akebia (eller chokladvin?)

Man kan väl ändra sig...

Trädgårdströtthet - finns det?