Man kan väl ändra sig...

Kombinationen gult & rött har aldrig tilltalat mig men plötsligt finner jag att den dyker upp mer och mer i trädgården. Sen länge har vi den helt underbara Corylopsis pauciflora blommande mot vår röda husfasad. Den busken är en riktig pärla! Zonangiven till en 3:a inom parantes men är man en zonknäckare och snubblar över en planta tycker jag man ska slå till direkt. När blomknopparna på vår buske precis började slå ut så kom det några frostnätter med 6 minusgrader och jag trodde denna säsongen var förstörd, men den tog inte någon som helst skada utan vräker nu fram sina blommor på bar kvist i mängder. Framför den står en Skimmia japonica med minst 10 skadefria år på nacken så kanske även den kan vara något för zonknäckaren. Penséer är ju alltid ett säkert kort och jag brukar fastna för de orange och vinröda sorterna av minipenséer. I år förvånade jag mig själv med att inhandla röd/gula och fylla 3 amplar med dem. I ärlighetens namn blev det några ljusblå också för himalajabjörkens ampel måste ju ha den färgen!
Nere på marknivån har jag letat hela våren efter crocus 'Advance' som jag inhandlade i höstas. Den ska enligt beskrivning vara lila med gul insida. I vanlig ordning tror jag mig minnas var jag gräver ner lökarna och om inte så känner jag ju igen blomman när den kommer.... eller hur!!? Den gula med vinröda ränder är den närmaste jag kan komma beskrivningen och den står inte där jag trodde jag grävt ner Advance. 
Den gula dårörten, Scopolia carniolica var. brevifolia, känner jag däremot väl igen. Den blir bara kraftigare för varje år och motstår de små mördarsniglarnas framfart väl. Någon meter ifrån har den första primulan slagit ut och lyser på lång väg med sina små rödgula blommor. Hur har jag någonsin kunnat tycka att den kombinationen var fel?Våren väller fram och snart är hela trädgården fylld med härliga färger. Ha en fantastisk dag!

Lotta

Kommentarer

 1. Jag gillar inte heller det röd-gula men inser att på våren är man så otroligt glad för alla blommor som kommer så färgen inte spelar någon roll! Och så har jag gjort en total u-sväng när jag fick Linnétagetes - en färg som aldrig borde fått finnas hos mig men en växt som är helt underbar ...
  Nog är det tur att vi kan ändra oss? :-)

  SvaraRadera
 2. Visst är det konstigt vad smaken kan ändra sig, men vem skulle annat än kunna instämma i att det rödgula collage känns alldeles självklart, vårligt och helt underbart!

  SvaraRadera
 3. Hej Lotta!
  Det finns en mängd växter som aldrig skulle hamna i min trädgård, men de står där nu. En kruka med tigerrandiga minipenséer blev det i år, som sällskap till påskliljorna. Men de andra krukorna har en mer dämpad färgskala. Härligt att man kan ändra sig. Ditt collage är fint, och crocusen har en härlig färg.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är klart jag blir glad för en kommentar men känn inget tvång.

Populära inlägg i den här bloggen

Trädgårdströtthet - finns det?

Fembladig akebia (eller chokladvin?)