Kompostera mera

Jag försöker verkligen bli självförsörjande med jord och till viss del gödning och är supernöjd med mina bokashi-behållare som får odlingskragarna att svämma över av egenodlade godsaker.


Trädgårdskomposten däremot är en helt annan sak. Genom åren har den byggts upp på olika sätt och med olika material men aldrig blivit riktigt funktionell. Dessutom ser den ofta ut som en skräphög eftersom trasiga fågelholkar, avbrutna redskap och liknande mellanlandar bredvid i väntan på att få köras till återvinningen. Sen samlar jag även ris och grenar som ska flisas så småningom, och även dessa tenderar att hamna här. 
De två pallplatserna jag avsatte till den senaste komposten har inte räckt dessa två torra somrar utan lite nya högar börjar dyka upp runt omkring. 
Det är inte alls roligt att gå hit och arbeta fram fin ny jord!


Nu har jag fått en snilleblixt... tycker jag själv.
Från början hade jag sex pallkragar staplade på varandra 3 och 3. Jag öppnade helt enkelt upp alla och byggde om dem till en enda stor låda med stolpar nedslagna som stöttor. Tanken är att jag ska fästa en bräda med krokar mellan stolparna och sen hänga mina redskap där. När pallkragarna börjar ramla ihop är det bara att lägga ut nya mellan stolparna. Kanske en och annan skruv behövs för att hålla dem på plats innan jorden trycker ut dem. Lådan har en stor öppning i hörnet där jag kan köra in skottkärran och till hösten, när alla höstlöven är inräfsade, sätter jag för en sida från en gallerkompost och lämnar hela härligheten åt maskarna.

Bygge är inte min starka sida och K hade många synpunkter på vinklar och höjder när han såg resultatet. Men han har lovat att nästa år ska han hjälpa mig och få till stolparna med överliggare, räta vinklar, krokar och allt som behövs för att det ska se prydligt ut. Sen är det bara att sätta dit nya pallkragar och börja rulla hit renset igen. Bakom hela härligheten har jag lämnat en halvmeter där jag kan samla flisgrenar och i garaget har jag ställt en stor back med etiketten 'till återvinning snarast'. Där ska holkarna och redskapen samlas.
Hittills är jag jättenöjd!


K tycker jag önskar mig de mest pinsamma födelsedagspresenter men även i år uppfyllde han min önskan och jag fick en stor vinterkompost där allt rens från mina 'enorma' skördar ska hamna. Vad ska jag göra av all fin jord jag kommer att få? 😊


Mer trädgård hittar ni hos Trädgårdsfägring.

Ha en härlig sensommarvecka

Lotta

Kommentarer

 1. Hm. Et rotehjørne i hagen har det lett for å bli. Et sted må man jo gjøre av alt sammen! En glimrende ide, synes jeg. Blir så ryddig og fint, at.

  Ha det fint!
  /Irene

  SvaraRadera
 2. Hej Lotta!
  Det blev riktigt fint i din komposthörna, det är inte lätt att hålla ordning där.
  Idén med pallkragarna är fiffig.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 3. Bra jobbat! Det blev ju genast mer funktionellt. Bra födelsedagspresent också. Jag önskade mig en flis senast, men har inte hunnit använda den så mycket som jag önskat. Varmkomposterna/vinterkomposterna , använder vi nästan uteslutande till köksavfallet (godkänt av vår kommun) och blandar med torrt material som löv och skrafs för att det ska bli bra funktion. Det blir fin jordförbättring men inte särskilt näringsrik eftersom det oftast blir för varmt i förbränningen så mikrolivet dör. Årets blast och nerklippt gräver jag ner för kompostering på plats i bäddarna.
  Kul att göra egen jord!
  Ha det gott
  /Anette

  SvaraRadera
 4. Mmm den fantastiska känslan av att skapa sin egna jord :) Och jag älskar också resultatet av bokashi. Men tyvärr har jag inte möjlighet till det just nu men snart så...

  Ditt bygge blev ju suveränt bra och skönt att kunna klara sig själv.

  Ha det gott! Carina

  PS grävde upp en magnolia och fick då med sjömanshjärtat. Har inte glömt. Det svåraste är att komma ihåg att skriva etiketter så jag inte blandar ihop dem LOL

  SvaraRadera
 5. Själv använder jag ju pallkragar till att odla enbart perenner i, förutom lite gräslök som ju är både vackert och gott. Vår kompost är ett långt igenlagt dike på c:a 75 m mot "kohagen" (som är en liten skog) bakom oss i det vi kallar "parken". Den fyller vi med allt från trädgården, men inget från köket. Tar inte heller rätt på jorden som blir utan låter skräpet/jorden fylla upp diket. Nu när vi gjort det några år kommer det upp både det ena och andra där, både vackra buskar, små träd och massor med perenner och lökväxter - och så ogräs förstås. Men det senare gör inget, det är en vildväxande plats.....
  KRAM/Susie

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är klart jag blir glad för en kommentar men känn inget tvång.

Populära inlägg i den här bloggen

Fembladig akebia (eller chokladvin?)

Man kan väl ändra sig...

Trädgårdströtthet - finns det?