Det var en gång...

Jag har nog nämnt någon gång att min trädgård är inte planerad, den har till största delen växt fram runt gångar som anlades för att mina barn skulle ha spännande ställen att leka på. Nya gångar dyker upp lite då och då, men nu är det jag som leker.
Vill ni följa med på en tur?

Nedanför trädgårdstrappan står man under en uppstammad gulbladig smällspirea. Kryddgårdens buxbomshäck skymtar i vänstra hörnet och rakt fram har vi romantikrabatten. Går vi till ner till vänster och rundar det döende ullvidet kommer vi till ingången till den upphöjda avsatsen.


Här kan man gå in och sätta sig under linden. Denna avsats är det framskridna planer på att stensätta men det kommer nog inte att bli av i år. Bakom stolarna finns ett trappsteg som leder vidare ner i trädgården.


I romantikrabatten blommar just nu bondpionen, aklejor i alla färger och en röd stjärnflocka. I sista stund kom jag ihåg att stjälpa en gles järnkorg över pionen vilket är ett fantastiskt bra stöd.


Men vi går tillbaka och tar gången längs med den nya muren. Vrider jag kameran lite åt höger syns komposten vilket är anledningen till att en bokhäck så småningom ska planteras uppe längs murkanten.
Rosen som blommar för fullt är Poppius. En ytterst taggig men åh, vilken bra ros. Inga blad som hänger och inga grenar som torkar bort och tillräckligt hög för att rådjuren inte ska nå upp.
Längst bort till höger skymtar gullregnet som börjar blomma så smått nu. Nedanför finns samlingen med blandade tulpaner men nu börjar nävorna och daggkåpan växa till sig och döljer de fula tulpanbladen. Vi svänger till vänster och går längs med tomtgränsen.Den här vägen går vi inte så ofta i vanliga fall men snart kommer den att bli upptrampad eftersom en jättestor doftschersmin står beredd att slå ut massor av knoppar. Vi kommer fram till linden och med ryggen mot det lilla trappsteget kan vi välja att gå rakt fram till en liten bänk i det vi kallar japanhörnet.


Men vi går till vänster i stället för att kolla hur långt aklejrutorna har kommit vid min älskade harv.


Inte speciellt långt visar det sig och vi fortsätter ner mot skogen i stället. Innan vi går in under Prunus mackii, 'Kungen' kallad, slänger vi ett öga längs med halvmånerabatten. Grönt och frodigt men inget direkt uppseendeväckande än.


Nere på plan mark hamnar vi framför ormbunksrabatten med mossmattan bakom. Alldeles nyklippt ser den väldigt skräpig ut av alla vitsippsrester men snart nog blir den helt mjuk och len igen.
Går man ut på den och sen slår sig fram genom en samling med vilda ormbunkar till vänster så har man en liten öppning ut till skogen och fuktängen.


Men vi följer ormbunksrabatten åt vänster i stället och går längs med rhododendronrabatten.


Den slutar vid korkträdet (Phellodendron amurense) och vänder vi oss om och tittar har vi bland annat passerat en ullungrönn (Sorbus doodong), en strimlönn (Acer pensylvanicum) och Magnolia kobus.


Nu har vi kommit ungefär halvvägs genom trädgården. Fåglarna kvittrar som galningar och det prasslar lite här och där av smådjur men framför allt viner det i luften av en miljon mygg. Härifrån kan vi fortsätta in i grönskan men då behövs nog en rejäl röjning först så vi tar genvägen genom halvmånen och kommer tillbaka till stolarna och kaffekoppen under linden i stället. 


Tack för att ni ville följa med på turen.


Kommentarer

 1. (Så trött jag blir! Nu gör jag om kommentaren igen, strular som vanligt med kommentarerna!)
  Vilken vacker rundtur du tog oss med på! du har verkligen en variationsrik, finurlig trädgård!
  Och nu fick jag se din harv igen! Vi har faktiskt lokaliserat en rostig sak i skogen, den ska hem och monteras snart! Maken ska bara fixa till harvbågarna först...heter det så?! Så vill jag ha den monterad på två järnrör vid sidorna, blir det bra, tror du?
  tack för titten!
  Lenas trädgård

  SvaraRadera
 2. Nämen åh vad mysigt!Tack för rundturen:-)
  Du har så fint så många fiffiga lösningar o harven är jättefin på sin plats!
  KRAM från mig!
  ps.blir jättefint med stenläggningen!

  SvaraRadera
 3. Vilken fantastisk trädgård! Ibland tror jag att det är bra att inte planera för mycket utan att trädgården får växa fram efter hand. Tack för lyckönskningar! :-)

  SvaraRadera
 4. åå vilken helt underbar trädgård du har!!
  Ha en underbar dag!

  SvaraRadera
 5. Så kul att få följa med.....så många spännande träd du har.
  Min trädgård är skrattretande liten....undrar om jag vågar mig på en rundvandring...;))
  Ha det bra :)

  SvaraRadera
 6. Tack för turen genom din trädgård.Så lummigt och vackert och mjuka slingrande gångar.

  SvaraRadera
 7. Vilken härlig vandring i din fina trädgård!
  du undrade om rosenrot, jag har faktiskt stulit den från en öde tomt(hemlis!)i vår närhet, vill du ha en planta så fixar jag en åt dig om du har vägarna på detta hållet i sommar. hör av dig i så fall!
  kram Mia

  SvaraRadera
 8. Vad skoj att få gå en runda i din trädgård, så mysigt och fint Du har det.

  Den roda löjtnantshjärtat heter Valentine :)

  Må gott.

  SvaraRadera
 9. Hej Lotta.

  1000 tak for en dejlig rundvisning i din fine "legeplads".

  Kh Lone

  SvaraRadera
 10. Så intressant med lite helhetsbilder ;-) Gillar att se de större dragen i trädgårdar så dagens tur var jättetrevlig! Vilken lummig och fin trädgård du har!

  Ha det gott
  Åsa

  SvaraRadera
 11. Wow, vilken trädgårdsdröm!!! Önskar det såg ut så här!!! Dags att anmäla sig till Trädgårdstoppen???

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 12. tack för turen, så vackert!! Förstår på tidigare inägg att du haft en jobbig tid, hoppas att allt blir bra och att det är slut på hemskheter och olyckor.
  kram Sophia

  SvaraRadera
 13. Lotta, vill du maila mig, jags kulle vilja fråga dig om en sak, min mail står på hemsidan www.sophiacallmer.se, kram igen, Sophia

  SvaraRadera
 14. Himmel så mysigt och fint det ser ut! När det gäller trädgården finns det absolut ingen anledning att tycka synd om dig!
  Kram
  Katarina
  PS Jag tycker det var längesen vi hörde något om dina spöken?!DS

  SvaraRadera
 15. Hej goa du! Vilken fantastisk trädgårdsupplevelse. :) Och så mycket vackert och spännande du har att visa! Nu ska jag läsa ikapp dina tidigare inlägg. Massa varma kramar!

  SvaraRadera
 16. Härlig rundrur i din skönt lummiga trädgård! Ska också kolla in vad jag missat...

  Kram!
  Stina

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är klart jag blir glad för en kommentar men känn inget tvång. Själv läser och följer jag många bloggar utan att kommentera. Detta då jag för det mesta läser bloggar på mobiltelefonen och det blir ofta så konstiga ord då jag försöker skriva på min lilla skärm. :)

Populära inlägg i den här bloggen

Trädgårdströtthet - finns det?

Överblick

Vy Tre