Ny entré - del 3 - det blev en fågelrabatt

På väg mot vår ytterdörr ser det numera ut så här. Bilden till höger visar samma rabatt förra året.


Från början skulle den här rabatten avgränsa trädgården mot bilinfarten som då låg rakt fram, idag kallad badmintonplanen. Den dåvarande grannen hade två utav de största hundar som finns att uppbringa, lösspringande och nödiga så fort de kom in på vår tomt. Därför planterade vi det största, tåligaste och mest snabbväxande vi kunde hitta i plantskolan. Tuja, kornell, berberis, häggmispel och en gran blev det.
Så smånigom flyttade både grannarna och infarten, och rabatten blev ensam kvar och växte långsamt igen.

Nu har jag fixat mig en fågelrabatt.

En båge av överblivet armeringsnät har spännts upp mellan trästolpar. Här ska talgbollarna och fågelmatarna hänga. Till jul kanske jag t.o.m. spetsar några äpplen på järnet.


Under bågen är det tänkt att bli två behållare med lock för fågelmaten. På sommaren lägger vi ribbor tvärs över och får en sittbänk. Problemet är bara att hitta rätt behållare. Grå krukor, zinklådor och trälådor har vi förkastat hittills.

Ett prydnadskörsbär (Kanzan) planterade vi i våras och nu ska 50 stycken blandade narcisser grävas ner för ytterligare vårglädje. Buxbum, aronia och min älskade glaspärlebuske (Callicarpa bodinieri) har också planterats tillsammans med massor av gula sockblommor.  Utekrukorna har fått trärundlar att stå på så de inte ska bli så smutsiga och har fyllts med diverse höstblommor. Nu ska jag bara införskaffa lite fina fågelmatare och försöka hålla Sune borta.


 

Kommentarer

 1. Hi, your pictures are so beautiful ! Nature is great. Unfortunately, I do not understand your language... :)
  viola

  SvaraRadera
 2. hej!
  va fint det blev! :)

  sandra

  SvaraRadera
 3. Snyggt! Fina färger, och glaspärlebusken ser intressant ut, sitter bären kvar över vintern? Lycka till med fåglarna och att hålla reda på Sune :)Vet hur svårt det är, vi har två katter som ibland kommer hem med "bidrag till hushållet"... /Katarina

  SvaraRadera
 4. Ahh... så fint det blev..... Smart med fågelmaten... Den där glaspärlbusken är ju bara så snygg.... (vill ha...) och vilka tjusiga höstkrukor som står där..... Vitt och fräscht som lyser upp i mörkret också... Vad fint det kommer bli till våren också med alla narcisser..... Ska ut i morgon em och försöka börja få ner några lökar och annat.....

  Vilken underbar ny header du har.... Hösten när den är som finast!

  Kram Charlotte

  SvaraRadera
 5. Jag blir också nyfiken på glaspärlebusken..hur härdig är den?
  Ser ut som om det blir fint med fågelrabatten, och vilka vackra höstfärger du har i din trädgård!

  SvaraRadera
 6. Vilken härligt trolsk plats! Fåglarna kommer att älska det! Underbarra höstfärger (och bilder) - och va kul med en sån tålig busk/trädrabatt. Nåt sånt hade passat hos oss med för att stoppa vinde lite....

  Kram,
  Stina

  SvaraRadera
 7. Så fint med en fågelrabatt. Vi har två katter så jag undviker faktiskt att mata fåglar i trädgården...känns lite taskigt men jag vill inte severa katterna jaktbyten precis utanför dörren. Så dom får gå till grannarna istället...och de gör de nog...både fåglarna och katterna ;)))

  SvaraRadera
 8. Shit, Lotta, jag skippade texten. Tittade på bilderna först och blev helt betagen av bilden med krukorna längst ner. De var de bästa krukorna jag sätt på länge. ÄLSKAR dom, helt min stil.
  Vi har samma problem med hund, och katt, här. Inte så kul, vet precis hur det är. Skönt att de flyttade.

  Kram från ett regnit ( i flera dagar till) Boston.

  SvaraRadera
 9. Så uppstammat och fint det blev! Du fick ju en egen skog på det här viset:) För att inte tala om alla glada fåglar som ska få bo där i vinter!
  Ha det gott,
  Charlotta

  SvaraRadera
 10. Tack för alla snälla kommentarer, de värmer i kylan. Glaspärlebusken räknas som härdig till zon 2, så den är ett gränsfall hos mig. Tydligen smakar bären så illa så djuren ratar dem och de sittande kvar långt in på vintern. Jättehäftig färg i vintermörkret.

  SvaraRadera
 11. Tack för fina ord hos mej, det gör mej så glad.

  Vilka fina bilder du visar, gillar dina fina planeringar i de stora härliga krukorna/faten.

  Hösten är underbar med alla sina färger....

  SvaraRadera
 12. Så bra att du tänker på fåglarna! :) och fint blev det också! Ha en trevlig helg :)

  SvaraRadera
 13. Åhh...så vackert hos dig och underbara färger i din höstträdgård :)
  Jo, fåglarna skall få ngn form av skydd och matningsanordning hos mig också, ett väldigt trevligt vinternöje att få sitta vid morgonfikat och betrakta de små liven.
  Kram /Bea

  SvaraRadera
 14. Vilken vacker restaurang! Måste få högt betyg av matgästerna:)

  Ha det fitn bland höstlöven,

  Rebecca

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är klart jag blir glad för en kommentar men känn inget tvång.

Populära inlägg i den här bloggen

Trädgårdströtthet - finns det?

Man kan väl ändra sig...

Blommande träd