Fembladig akebia (eller chokladvin?)
Akebia quinata , fembladig akebia, är en fantastisk klättrare som tagit lång tid på sig att börja blomma men för tredje året i rad glädjer den mig med sina fantastiska blommor. Det ända tråkiga med plantan är det svenska namnet. På engelska kallas den 'chokladvin' vilket låter mycket bättre, eller hur? Akebian räknas som känslig (zon 2) men där den trivs blir den väldigt omfångsrik med rankor upp till 5-6 meter. Här får jag hela tiden ta bort rankor som kommer från basen och kilar iväg längs marken. Det var en utav växterna som fick lite frostskador vid de senaste veckornas köldknäpp. Tack och lov klarade sig både stora och små blomknoppar och endast skottspetsarna svartnade. Akebian är sambyggare med små hanblommorna i klasar och stora ensamma honblommor på samma individ. Frukterna är tydligen spektakulära. De ska se ut som små gurkor och ha en smak av melon, men uppgifterna går isär om det går att få frukter med endast en planta. Enligt de källor som jag anser säkra så kräv...
Sweeeeeet, Lotta!
SvaraRaderaMan riktigt ser hur mjuka och ludna de är där de ligger förföriskt i den vackra skålen.
Kanske en skål med persikor ikväll istället för chipsen när du sätter dig på soffan med fötterna på bordet?
Trevlig helg!
Annelie
Hi hi...
SvaraRaderaJag är najs... för det mesta.
Jag läste din kommentar hos Hillevi där du skrev att du skulle äta chips ikväll och kunde inte motstå frestelsen att skriva det jag skrev.
Fast nog är det en fantastisk tanke att ta persikorna till en efterchipsenrätt.
Det ser SÅÅ GOTT ut, och de är så vackra, ha en skön helg!
SvaraRaderaNice!!! Åh vad härligt med egna persikor!! Är dom egenplanterade och hur lång tid har trädet stått i så fall?! Vill också ha!!! Så söta, ludna och goa de ser ut.
SvaraRaderaKram,
S.
DET kan man kalla skördefest.... Vad är några ynka äpplen mot exotiska persikor.... Vilken rikedom.... Lycko er! De ser såå luddiga och mjuka ut som de finaste persikorna ska göra.... Ljuvligt................ Å dom har du odlat själv.... Imponerande.... :-)
SvaraRaderaKram Charlotte
Jag säger bara wow...wow....vilken lycka
SvaraRaderaMilda himmel! Nu bara svimmar jag rakt av!!!! Vad är det för sort? För visst ser jag väl persikor??? Trodde inte de gillade växthus?! Hur fel som helst tydligen! Berätta, berätta, är de goda? Är de svårodlade! Grattis till den underbara skörden!
SvaraRaderaCharlotta
Åååh vilken magnifik skörd och egenodlad dessutom - helt otroligt! Jag trodde inte heller att persikor gillade växthus så jag instämmer med Madame C - berätta hur du gör, snälla...
SvaraRaderaHälsningar Åsa
Gott!
SvaraRaderaMina trillade av alla innan de hann mogna.
Njut!
Kram Pella
Himmel, vilken skörd! Är de så goda som de ser ut? Jag är ny besökare på den här bloggen, den ser spännande ut!
SvaraRaderaHälsningar
Katarina
Jag gör absolut inget alls utom klipper, klipper och åter klipper grenar. Jo, förresten, jag hjälper till med en pensel vid pollineringen på våren. Trädet heter 'Frost' och köptes för 8 år sedan. Stod först ute med krussjuka två säsonger. Flyttades in i ett alldeles för mörkt växthus där det växte bra men gav inga frukter. Till slut flyttades både hus och träd och efter två år började det ge massor med frukt. I år över 100 stycken! Jag tror inte det kan stå kvar alltför länge då det växer så det bokstavligen knakar i glaset. Sköldlöss och myror är största problemet, men också att man får vara på hugget när frukterna mognar för de rasar i backen väldigt snabbt. Men goda är dom...och nu är dom slut!
SvaraRaderaDE var ingen dålig skörd!!!!!!!
SvaraRadera