Zoom på ormbunkarNu börjar ormbunkarna ersätta vitsippsmattorna nere i lövsalen och området får en helt annan karaktär. Just ormbunkar är ofta fantastiska när de rullar upp sig ur jorden och jag har några favoriter i mitt samlingshörn.
 
Den här t.ex. som rullar upp sig med de mest fantastiska skruvar. En gåva från min numera bortgågne granne. Han var mycket givmild med sina växter, men vid den tiden så tyckte jag inte det var så noga med namn och sorter så många av hans gåvor heter 'okänd'. Han var tysk professor och forskare av just ormbunksväxter, så kanske är det inte så väldigt vanliga ormbunkar jag fått av honom. Men även om det är helt vanliga skönheter så är väl huvudsaken jag vårdar dem ömt. Frilandsadianthum med sina små luftiga bollar som vecklar ut sig till ginkoliknande bladsamlingar...


 ...och japanskt mahoniabräken med hårt rullade taggade drakhalsar som flyger iväg - underbara!


 Ytterligare en okänd favorit. Anonym lite senare på säsongen men de stora håriga halsarna är fantastiskt vackra. Speciellt när solen skiner på dem och de glänser i brons - något jag aldrig lyckats fånga på bild.


 Fler okända uppstickare....


...men även kända favoriter som safsa och pärlbräken.
Och jippi, ännu fler är på gång!

Kommentarer

 1. Ja,de är fanrastiska ormbunkar. Jag hade redan innan bestämt mig att köpa frilandsadianthum, och nu när jag fick se "bladrullet" så blev jag ju inte mindre beslutsam. ;-)

  /Camilla J

  SvaraRadera
 2. Jag vill OCKSÅ ha en lund! Och ormbunkar! Har en låtsaslund men min safsa trivs inte bra alls där i det torra under blodboken.
  Underbara Bilder du visar som vanligt, frilandsadianthumen var nog min favvo men alla ormbunkar är underbara!

  SvaraRadera
 3. Ursnyggt, vilka bilder!
  Kram
  Katarina

  SvaraRadera
 4. Hej Lotta
  Fantastiske plantekrøller! Dybt facinerende. Dejlige foto- Lotta!
  Kærlig Hilsen
  JetteMajken

  SvaraRadera
 5. Guvva läckert! Det är något speciellt med ormbunkar - gillar deras utseende och så är de så spännande med sin fortplantningscykel.

  Kram

  SvaraRadera
 6. Verkligen vackra växter, som är fina i olika stadier. Men kanske just detta, när de är på väg att "rulla ut" är väl kanske det jag tycker är vackrast. Underbara bilder på en riktig skatt!
  Kram Eva, Tinibelli

  SvaraRadera
 7. Nej vad roligt, du har fångat det så fint på bild.Så många olika varianter. Ha en skön helg!

  SvaraRadera
 8. Häftiga bilder på häftiga växter....att det finns så många sorter, och så tycker man nästan att ormbunkar är bara ormbunkar.....

  SvaraRadera
 9. Dear Lotta,
  oh, how beautiful pictures. I love fern toooooo and - thank you I've learnd a lot right now!
  Have a wonderful time and sunny week
  Elisabeth

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är klart jag blir glad för en kommentar men känn inget tvång. Själv läser och följer jag många bloggar utan att kommentera. Detta då jag för det mesta läser bloggar på mobiltelefonen och det blir ofta så konstiga ord då jag försöker skriva på min lilla skärm. :)

Populära inlägg i den här bloggen

Trist rabatt men trevliga träd

Trädgårdströtthet - finns det?

Åhhh, såå bra!