Dammbygge del 2 = dölja duken

Då var det dags att dölja dammduken. Jag har plöjt igenom mängder av böcker i ämnet och förstått att det inte är det lättaste..... och nu är jag verkligen beredd att hålla med!
Kokosmattan som vi först tänkte använda, både längs de branta höga kanterna och över vallen, fick vi snabbt slita bort. Den tömde dammen på vatten i en rasande fart, trots att vi var extremt noga med kapilärspärrar i form av sten och singel. I stället skickade vi efter en rätt tjock filtaktig duk som vi täckt in kanterna med och hoppas att mossor och lavar får snabbt fäste på den. Den övre dammen var enklare. Här fick kokosmattan täcka in rubbet och sen på med mängder av sten! Uppgrävda, kantiga gråstenar, helt rena från mossa. Till slut fick till och med jag, stenfantasten, nog och när grannen erbjöd oss några gamla slipers som han hade liggande så nappade vi direkt.


 Det fick bli några runt den stora dammen också - (och min vision om en naturlig tjärn begravdes för gott).


Även den lilla bäcken är stenfylld. Här är det noga utvalda, mossiga stenar som gäller.

Längst ner har jag massor att experimentera med innan jag kan säga att jag börjar bli nöjd med kanterna, men vilket roligt jobb! Uppe på vallen ligger nu en sorts bubblig kantmatta. Förskräckligt ful men med lite torv och grus så kanske det kan fastna något grönt på den. (Plan B är att lägga en urholkad trädstam över hela skiten). Torven ska hyfsas och sumpzonen fyllas, och sen får jag nog rulla hit någon sten till tror jag.Sådär ja! Fas två är klar! Kanterna är hyfsat färdiga och jag har tjuvstartat på fas tre - den roligaste - att försöka dölja hela anläggningen så att den ser ut att passa in i trädgården.Kommentarer

 1. Oj vad jag känner igen mig! Men ditt bygge ser bättre ut på bild än vårt :) Just nu är det dammkanter dygnet runt här också. Och vis av förra renoveringen vet jag att den kommer att ändra sig efter vintern, när marken som varit grävd sätter sig, så det blir "provisorium" som jag räknar med att få sätta om bitvis. Såg i Pondteams katalog om en kant att vika duken över för att få det stadigt. Jippie,vi hade gammal plastgolvmatta kvar som genast blev skuren till sådan kant och det underlättade verkligen! Önskar att jag hade så god tillgång till sten som du verkar ha...här blir det mest torvblock. Och mossiga är de inte, våra stenar.

  SvaraRadera
 2. Dammar är underbara, när de fått några år på nacken :-) Jag förstår din dammkantsfrustration men det kommer att bli så BRA! Förkasta inte din illusion om skogstjärn, om några år så är du och dammen där. Så roligt att få följa ert bygge!

  Kram

  SvaraRadera
 3. Mycket intressant att ta del av ditt/ert dammbygge! Jag har insett att jag nog ska låta just damm bli makens alldeles egna projekt, så kan jag få peta dit lite växter efteråt. Vi har ju problemet att vi har jordvärme och igen verkar veta OM mna kan gräva damm och isf hur djupt så vi får se hur det blir.
  Jag ser fram emot del 3 hos dig istället ;( Jag tror att Anna har helt rätt, ge det några år...

  Kram gittan

  SvaraRadera
 4. Mycket intressant att ta del av ditt/ert dammbygge! Jag har insett att jag nog ska låta just damm bli makens alldeles egna projekt, så kan jag få peta dit lite växter efteråt. Vi har ju problemet att vi har jordvärme och igen verkar veta OM mna kan gräva damm och isf hur djupt så vi får se hur det blir.
  Jag ser fram emot del 3 hos dig istället ;( Jag tror att Anna har helt rätt, ge det några år...

  Kram gittan

  SvaraRadera
 5. Märks att du läst på bra! Ser mycket bra ut trots att det är alldeles nytt. Min tanke när jag såg sliperskanten - där kan man sitta och dingla med fötterna :)

  IKEA har bistått mig med bästa torvblocksverktyget - en vanlig, billig brödkniv. Inte så snällt för axeln alla gånger men det känns liksom först efteråt :)

  Och du... får du inte tag i Quilting Bee så hör av dig :)

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 6. Härligt med damm! Ja, inte helt enkelt det där med att dölja duken, men ni är ju verkligen på god väg! Härligt!
  Allt gott!
  /Katarina

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är klart jag blir glad för en kommentar men känn inget tvång.

Populära inlägg i den här bloggen

Fembladig akebia (eller chokladvin?)

Man kan väl ändra sig...

Trädgårdströtthet - finns det?