Dammbygge del 3 = plantering

Nu har det tillkommit en liten 'brygga' vid dammkanten, och äntligen har jag kunnat plantera de små gräsen och sedumen jag köpte i våras någon gång. Här står de bland de rena, uppgrävda småstenarna i den 'torrare' delen av området. Längre ner mot den större dammen har jag planterat en liten sticklingköpt 'Acer griseum', kopparlönn, som jag hoppas ska skänka lite elegans åt stenröset.Där emellan har det blivit en liten rabatt längs med gräsmattan - och dessutom har jag klämt in en liten japansk lönn vid bäckkanten. Här har jag försökt följa någon slags röd tråd.. eller kanske snarare rosa....Den lilla japanska lönnen 'Deshojo', vid bäckkanten har rosa bladutspring vilket senare skiftar i grönt. Den är kanske inte riktigt härdig här hos mig men väl värd ett försök tycker jag. I rabatten står ytterligare en japansk lönn, 'Emerald Lace', med röda bladskaft. Som kontrast till deras flikiga blad har jag planterat Hosta 'Big Daddy'.
Det röda ska plockas upp av några Heuchera och matchas med en rosablommande Astilbe. Underplantering består av spetsmössa, Tiarella, som blommar i rosavitt på försommaren och resten av säsongen bildar en fin bladmatta under bl.a. Miscanthus-gräset 'Malepartus, Geum 'Flames of Passion' och min personliga favorit: blodpilört Persicaria amplexicaulis 'Firetail'. Som ytterligare en grön effektdämpare har jag planterat regnbågsbräken 'Red Beauty ' med sina vackra skiftningar i rött och lite grått.
Nu får de alla stå och gona till sig några år så får vi se vad som finns kvar sen - och om min röda tråd fungerade.Längst ner vid den stora dammen så har vi lagt en utav slipersen så det blivit en liten glipa till marken. Det ger en rätt rolig effekt på vattenytan men ett litet helskotta att dölja dammduken. Det fick bli en remsa av den tjockare, filtaktiga duken som sen täckts med svart stenkross. Några penningblad får sprida sig längs kanten, in i den intilliggande gräsmattan och kanske t.o.m. ner längs med glipan ner mot vattenytan.  


Problemområdet just nu är den så kallade sumpzonen som sakta men säkert läcker vatten till omgivningen, troligen via torvblocken som jag absolut inte vill göra mig av med. Funderar nu på osynliga spärrlösningar som inte inverkar på 'den naturliga looken'.

Sen är det naturligtvis vattenväxterna som ska hamna på sina rätta platser.
Jobba, jobba, jo-obba!

Kommentarer

  1. Sikke et skønt område med en skøn dam, I har anlagt. Jeg tror, det kommer til at fungere godt med de røde farver.

    SvaraRadera
  2. Ser redan vilsamt ut att få sitta där i en av stolarna och filosofera. Färgskalan känns både behaglig och lite dramatisk i en lagom mix. Visst blir man glad när man hittar lösningar på huvudbryn som hur man ska dölja dammduken. Hoppas du hittar en bra även för läckaget ur sumpzonen.

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är klart jag blir glad för en kommentar men känn inget tvång.

Populära inlägg i den här bloggen

Fembladig akebia (eller chokladvin?)

Man kan väl ändra sig...

Trädgårdströtthet - finns det?