Blommig fredag - Årets trädgårdsplaner

I år tänkte jag koncentrera mig på trädgårdens gångar. De flesta är gräsgångar eller trampade jordgångar. Problemen med dessa är dels att gräsgångarna blir fläckvis upptrampade jordgångar och jordgångarna blir igenväxta med ogräs. Blir det sen en regnig säsong så blir det lervälling av alltihopa. 
Jag har i några månader nu letat inspiration på internet, i böcker och tidningar och jag måste erkänna att det blivit ännu svårare nu! Stengångar kantade av mjuka mossbeklädda torvblock... böljande gångar av tvärlagda trästolpar.... kullersten... mossgångar med små utplacerade trampstenar.... Det är ingen hejd på hur vacker en gång kan vara. Eftersom jag har sork- och mullvadsproblem så kanske jag inte ska lägga ner för mycket arbete på något som troligen blir uppgrävt och underminerat efter några veckor. 

1. Gångarna i lövsalen ska ändras. Den som viker av till vänster ska bort. Där ska planteras...  jag vet inte än... något fint! 
Själva gången: en mosskantad flisgång kanske? Längre fram på säsongen växer här hosta på bägge sidor.


2. Alla gångar där inte gräs klarar att växa ska fixas på något sätt för att undvika kommande lervälling. Kanske trampstenar utlagda direkt på underlaget, som får sköta sig själv. Vitsippor, ramslök och spetsmössa växer här bland otroligt envis våtarv. Lite myskmadra ska nog planteras in på försök.


3. Två gångar bredvid varandra är en för mycket -  den till höger ska bort. Där ska små
trampstenar få ligga bland ett täcke av timjan, lilablommande vinca minor och lågväxande törel.4. Man ska kunna gå raklång längs med gångarna. Den här rosen (Poppius) kommer med andra ord att få en båge att klättra på. Den här gången är egentligen inget problem men visst hade det varit fint med lite kullersten här?.. eller varför inte en gjuten platta med dekorativt mönster?


Skulle jag inte lyckas bestämma mig angående gångarna så är planeringslistan lång nog ändå:
- rådjurssäkra sidan där grannen kapade häcken - och samtidigt fixa insynsskydd
- byta ut de fula näten längs gränsen till lite mer diskreta

- stenlägga sittplatsen under linden
- inreda norra altanen
- och som grädde på moset har jag en helt hörn bakom den fula syrenbersån som jag kan fixa med om lusten faller på....

...men det viktigaste av allt är naturligtvis att sitta under sitt träd och bara lukta på blommorna!


Fler av årets trädgårdsplaner hittar du hos Bland rosor och bladlöss.Kommentarer

 1. For en vakker og frodig hage! Der det er leirete er jeg enig i at det vil bli fint med trampesteiner. Timian som vokser blant steinene er vakkert.

  SvaraRadera
 2. Vilka underbara bilder....blir kul att följa och se hur gångarna artar sig....=)

  Trevlig helg !

  Kram Ninni

  SvaraRadera
 3. Ja, du har verkligen en fin, grön och lummig trädgård. Lycka till med anläggandet av gångar. Och ha det bra i helgen.

  SvaraRadera
 4. Det är så roligt att kolla in allas planer. Ens egna får lätt några tillägg då. Måste vara det som kallas gratis inspiration ;)

  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
 5. Vad härligt frodigt och naturligt du har det i din trädgård. Trevlig helg!/Monica

  SvaraRadera
 6. Planer är livsviktigt likaså fungerande gångar. En vacker gång gör så mycket för helheten men det är nog bland det svåraste man gör i trädgården. Lycka till med planeringen!
  //Ulrika

  SvaraRadera
 7. Du verkar ha mycket att stå i och ta tag i. Känner igen mig:) Gångar och dess beläggning är också en fråga här...vad kan bli bäst...
  Ser frodigt grönt och härligt ut hos dig!
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 8. Känner igen de leriga gångarna. Ska bli spännande att följa vad du väljer och få inspiration!
  Trevlig helg

  SvaraRadera
 9. Det var många val att ta ställning till och mycket vackert att se på. Här har vi flis på duk i gångarna. Det blir aldrig halt, går att forma som man vill och är lätt att flytta när man plötsligt vill ha en större plantering:)

  SvaraRadera
 10. Oj så vackert du har, vad fint med gångar, gillar sten, men kan ju bli lite mycket ugen växt.
  Jag har ganska öppen trädgård ännu :) och hos mig har det passat med markduk o singel.

  Det ska bli kul att följa di, älskar sånt här!

  Ha det gott och trevlig helg, kram Ewa :)

  SvaraRadera
 11. Underbar trädgård, med alla gångar och rum. Ser härligt grönt och frodigt ut. Trevlig helg! Marika

  SvaraRadera
 12. Det är vackert i din oas. Finns alltid massor att göra när man har trädgård och när den är stor så tar det nog aldrig slut och att bestämma vad och när är heller inte lätt med våra nyckfulla somrar bra att ha en del på lager i att göra listan.
  Ha en fin helg
  Kram Meta

  SvaraRadera
 13. Tyckte om avslutningen :) Jag brukar skriva ner saker på en lista mest för jag glömmer annars och det kan stressa mig. Realiserandet kan bli vilket år som helst. Gångar är ett spännande kapitel och de gör stor skillnad. Minns din terrakottagång från i höstas - ett verkligt lyft. Gillar alla idéerna från singel, till gjutet, till kullersten :)

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 14. Så lummigt och härligt du har det. Brottas också med gångfunderingar som jag skjuter framför mig hela tiden, men vissa passager blir slitna.
  Timjan och trampstenar, jaa! Flisgångar med mossa, härligt!
  Ska bli så roligt att följa.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
 15. L♥ve it! Din lund oj ♥
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
 16. Vilken underbar trädgård du har! Så härligt det måste vara att ha den typen av trädgård :) Det är svårt ibland att veta vad som är det bästa valet av material i gångarna. Jag har oxå ett antal platser i trädgården som jag måste ta ett beslut om det...

  //Veronica

  SvaraRadera
 17. Vilken härlig trädgård du har! Jag hade varit glad om jag hade haft et hälften så lummigt som du har det, underbart! Vi hade ett gång projekt förra året. Vi återanvände vårat staket och la det i vår rosgång. Svårt att förklara med ord men om du är nyfiken på hur vi gjorde så kan du gå in på följande länk: http://heltenkelthemmahosmig.blogspot.se/2014/06/sommarlov-och-semester.html
  Lycka till med dina val :)

  SvaraRadera
 18. Flotte bilder fra en frodig hage :-) Spennende å lage hageganger, det skal vi også i gang med. Men kan være vanskelig å velge, hva med å velge flere alternativer? Blir spennende å følge med. Ha en fin uke :-)

  SvaraRadera
 19. Det ser ut til å være en svært så koselig hage med mye plass. Så herlig å kunne ha flere stier rundt omkring i hagen. Lykke til med prosjektet.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är klart jag blir glad för en kommentar men känn inget tvång. Själv läser och följer jag många bloggar utan att kommentera. Detta då jag för det mesta läser bloggar på mobiltelefonen och det blir ofta så konstiga ord då jag försöker skriva på min lilla skärm. :)

Populära inlägg i den här bloggen

Trist rabatt men trevliga träd

Trädgårdströtthet - finns det?

Åhhh, såå bra!