Blommig fredag - Goda grannar

De senaste somrarna har jag mer och mer kommit att uppskatta en gammal trotjänare i trädgården. Jag har tre ganska så gamla exemplar av samma sort och de har hängt löst några gånger till förmån för andra lite mer spännande buskar. Men de har fått stå kvar allesammans och tur är väl det.

Busken jag pratar om är den gamla godingen 'rödbladig perukbuske' - Cotinus coggygria 'Royal Purple'.

Den är absolut sist hos mig med att släppa ut sina blad men då får den också en alldeles speciell uppmärksamhet nere mot lövsalen där den matchar den nya smällspirean 'Amber Beauty' och ett brokbladigt älggräs.


Lite senare kontrasterar den samma smällspirea men sammanför även guldazalean och blå akleja till en harmonisk plantering. Åt andra hållet speglar samma buske trädens stamfärger, förstärker rhododendronblommorna och plockar även upp den brunröda insidan på sommarmagnolians blommor om man tittar noga. Jag menar, vad kan man mer begära?


 Mitt andra exemplar är inte så stor men det hindrar inte att jag har stora förhoppningar för den. I den romantiska rabatten ska den lugna ner röda pioner, olika röda och rosa nyanser av stjärnflocka och rosor och dessutom harmoniera med aklejor och allium. Att den sen har lite faluröd ton i ett visst ljus och smälter ihop med husfasaden är ju ingen nackdel. Till vänster utanför bild har jag planterat en snutt bokhäck och jag tror på en vacker höstkontrast när alla buskarna har växt till sig lite. För höstfärger får den! Lika härligt roströda som det tredje exet i den japanska rabatten, där sommarens motljus får den att spraka med den lilla Acer dissectums bruntonade blad. På hösten glöder de bägge tillsammans mot en fond av elefantgräs.Jag tycker helt enkelt att dessa buskar är väldigt goda grannar.... till allt jag gräver ner bredvid dem.

... fler sådana hittar ni hos Bland rosor och bladlöss.

Kommentarer

 1. Det är väl en jäkla tur att du inte grävt upp dem. För de är ju underbara! Jag har bara en rödbladig men vill ha fler. Just därför att de är en som himla bra kombo :)
  En god granne mao!

  Ha nu en bra helg!

  //Veronica

  SvaraRadera
 2. Å, det er jo en utrolig lekker busk som er god nabo til det meste!
  Ha en fin helg :)

  SvaraRadera
 3. Mmm... hur är det nu man säger - en skönhet klär i allt. Här är det väl skönheten som klär alla andra. Det finns en del växter som blir helt rätt med det mesta annat. De får man vara rädd om. Vackra kombinationer!

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 4. Men du så läckra kombinationer, vilken trädgård du har, måste få se mera! Trevlig vecka, kram Ewa :)

  SvaraRadera
 5. Vilka fina kombinationer.
  Den busken skulle jag gärna ha hos mig också.

  Trevlig Helg

  SvaraRadera
 6. Man trenger noen stabile busker som er gode naboer til mange av hagens beboere:) Den var fin

  SvaraRadera
 7. Verkligen en härlig kombo av goda grannar det gillas här
  Ha en fin söndag
  kram Meta

  SvaraRadera
 8. Jag tycker din trädgård verkar jättespännande, kollade lite på din ritning också :-)
  Röda och bruna blad ger verkligen liv åt planteringarna.
  Jag skaffade mig en brokbladig kornell i våras som också tillför en hel del med både vitbrokiga blad och röda stammar.
  Hälsningar Maria

  SvaraRadera
 9. Oj, så fin hage du har. Jeg må titte innom deg senere altså :) Legger meg til som følger!!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är klart jag blir glad för en kommentar men känn inget tvång. Själv läser och följer jag många bloggar utan att kommentera. Detta då jag för det mesta läser bloggar på mobiltelefonen och det blir ofta så konstiga ord då jag försöker skriva på min lilla skärm. :)

Populära inlägg i den här bloggen

Trist rabatt men trevliga träd

Trädgårdströtthet - finns det?

Åhhh, såå bra!