Blommig fredag - Höjdare!

Japansk träddödare - en höjdare i den mening att det är något riktigt positivt? Njaaee, det skulle jag nog inte påstå ändå.
En höjdare i ordets exakta betydelse då? Absolut!!
Utav de växter jag själv planterat så är den japanska träddödaren utan konkurrens den högsta. Den planterades vid foten av en sälg som senare dog (!?) och föll omkull i en höststorm. Träddödaren överlevde raset, snodde sig kring sig själv och klättrade på det viset upp till dungen av rönn och sälg som står en bit bort och där den numera breder ut sig hämningslöst.

Japansk träddödare - Celastrus orbiculatus - tidig höst

Den japanska träddödaren är tvekönad och tydligen behövs det både en hona och hane för att få frukt, men såvida det inte finns någon hane planterad i närområdet så har naturen fuskat lite där, eftersom jag då och då får några få röda frukter på min planta. Lite svåra att se på 12 meters höjd så jag brukar inte upptäcka dem förrän bladen har trillat. Bladen sitter förresten kvar väldigt sent, just nu är detta det enda gröna trädet i trädgården. Snart blir det gult för höstfärgen är faktiskt riktigt fin.


Japansk träddödare under en varm november

Varför ska man köpa en japansk träddödare kan man fråga sig. Jag skulle säga 'låt bli', om man inte tycker växtkraften är fascinerande eller gör som jag gjorde; samlade på 'monsterväxter' för att mina smågrabbar skulle tycka trädgården var häftigare än vad den var. Jag kan också tänka mig att den skulle bli så väldigt mycket vackrare om jag skaffade mig en hane och fick enormt mycket frukter som lös upp hela dungen under dessa grå novemberdagar .... men nej... det står inte överst på önskelistan. Förresten så upptäcker jag här och där lite slingor som sticker upp ur marken några meter från planteringsstället - fröplantor och jag kanske har en hane på G...


Fler, och troligen roligare höjdare hittar ni hos Bland rosor och bladlöss.


Kommentarer

 1. Visst kan monster vara fascinerande och stammarna som klättrar runt sig själva vackra, men det verkar som om den gör skäl för namnet.
  Önskar trevlig helg
  Anette

  SvaraRadera
 2. Det var litt av en plante! Tør, tør ikke...

  SvaraRadera
 3. Definitivt en med högtflygande planer. Tål att ses på avstånd. Den kommer inte till den här trädgården, det är helt säkert;))
  Trevlig helg!
  /Anette

  SvaraRadera
 4. Så morsomt skrevet, den blir nok for stori min hage, men fin og artig er den jo. Ha en finfin helg!

  SvaraRadera
 5. Hmm, jag blir lite fundersam. Vi har en sådan som växer på en död ekstam tillsammans med guldhumle. Båda är ju riktiga höjdväxare. Få se vem som tar död på vem. Jag får hålla koll på spridningen också . Ha en fin helg. Carita

  SvaraRadera
 6. Lianer är alltid fascinerande! Men jag väljer nog en kaprifol istället... :)

  SvaraRadera
 7. Det ser ju trevligt ut när den väller ur träden och jag fantiserade om vackra höstfärger. Men åren har lärt mig, precis som du skriver, att den växtkraften i sig är en utmaning. Så jag avvaktar nog träddödare, namnet i sig är ju inte så trevligt.

  Ha en fin helg! Carina

  SvaraRadera
 8. Den här har jag aldrig hört talas om innan och det verkar som att det är tur det för annars hade jag säkert planterat in den i trädgården just för dess växtkraft och det verkar som att den inte är någon höjdare och ha..
  Ha en skön helg :)

  SvaraRadera
 9. Nu har du nog bekräftat namnet "träddödaren" ... Men det är härligt när det växer och blir så lummigt, och det blir det ju ändå. Grönt är skönt! Ha en skön helg!

  SvaraRadera
 10. Bra med sådana här varningar, det är bra inlägg.
  Trevlig Helg
  Luna

  SvaraRadera
 11. Ser en aning skrämmande ut, nästan som en orm..
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 12. Jøss! En villig plante med et skummelt navn!

  SvaraRadera
 13. OJ! Vilken växtkraft!
  Fascinerande och på rätt plats vacker och en höjdare på alla vis =o))
  Allt gott!
  /Katarina

  SvaraRadera
 14. Otrolig växtkraft det ger en magkänsla av okontrollerbar.
  Jag har den inte.

  Trevlig helg

  SvaraRadera
 15. Nog är den hög så det räcker men lite otäck. Jag tog bort min en gång i tiden av rädsla för den omtalade växtkraften. Undrar om den blivit lika stor här?
  Ha det gott!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är klart jag blir glad för en kommentar men känn inget tvång. Själv läser och följer jag många bloggar utan att kommentera. Detta då jag för det mesta läser bloggar på mobiltelefonen och det blir ofta så konstiga ord då jag försöker skriva på min lilla skärm. :)

Populära inlägg i den här bloggen

Trist rabatt men trevliga träd

Trädgårdströtthet - finns det?

Åhhh, såå bra!