Årskrönika

Berg- och dalbana!
Så har en stor del av detta året varit för mig. Konstiga symptom hela våren som övertygade mig om jag hade en allvarlig sjukdom. Att googla symptomen gjorde definitivt inte saken bättre och efter ett tag kunde jag lägga till panikångest och sömnsvårigheter och var tvungen att begränsa min datoranvändning.  Många läkarbesök senare konstaterades att jag har en tumör i huvudet.... men en godartad sådan och så länge den inte växer snabbare än i nuläget så slipper jag operation. Symptomen får jag leva med och det gör jag så gärna!

Vad jag kan konstatera efter de där väldigt jobbiga månaderna är att trädgården för mig är en riktig gåva. Det enda sättet att slippa från de snurrande tankarna och dämpa ångesten en stund var att arbeta i trädgården. Sen har jag ju återigen fått en liten påminnelse om att man verkligen, verkligen måste fokusera på och vara rädd om det som betyder något här i livet, för man har kanske inte så där väldigt mycket tid på sig och kanske inte får så många chanser heller.
Men i ärlighetens namn måste jag nog ge familjen en liten paus från mig också ibland - och då är t.ex. en dag i trädgården perfekt ;)


I stället för en ren återblick på året som gått så blir denna krönika mer en påminnelse om vad jag förhoppningsvis ska tänka på till nästa år.... och nästa.... och nästa... och så vidare.....


  • Önskas ett träd så tveka inte - plantera det! Det kan alltid sågas ner om det blir för stort och fram till dess: vilken lycka!
  • Vräk på med vårlökar - det kan aldrig bli för mycket och bara att spana efter och upptäcka de första knopparna är en sann glädjekick.
  • Gläds över de vilda besöken även om de följs av skövlingar och tragedier, som mården och hans byte, den lilla ekorrungen. Begränsa besöken av växtätare så mycket det går men misslyckas det så bli inte förtvivlad över en natts massaker... det brukar alltid bli något litet kvar att titta på!
  • Som en följd av förra punkten - plantera hellre mängder av en enkel tulpan (större chans att rådjuren missar några) än ett fåtal dyra som troligen bara slutar som tomma stjälkar i luften. Detsamma gäller allt som är begärligt för våra fyrbenta besökare - vräk på och chansen att de missar något ökar! (Hur många rosor får jag plats med? :))
  •  Men räds inte att sätta växter som kanske inte klarar mer än en säsong, som Munkhättan 'Rune'...
  • ...chansen att få en glad överraskning ökar, som när en bortglömd bergsklematis plötsligt blommar. Hänförelsen är nästan total!
  • Annars finns ju alltid de vackraste av trotjänarna kvar: aklejor är ett måste - plantera fler!
  • Leta gärna lite extra efter växter som väckt ett ha-begär, som Epimedium 'Amber Queen'. Det är plus i kanten att kunna sätta en bock i vill-ha-listan och att se och äga drömmen i verkligheten är ofta mycket tillfredsställande.
  • Gläds när plantorna sticker sin egen väg eftersom det ofta kan bli hur bra som helst, som när blåregnet tog sig över till det gamla plommonträdet och började blomma som besatt.
  • Ordna massor av sittplatser på alla möjliga och omöjliga ställen. Vem vill inte sitta i ett hav av ormbunkar bredvid rhododendron och under blommande hängsyren? Eller varför inte framför den nyanlagda dammen med en god drink en varm sommarkväll?
  • Våga ge dig på gamla igenväxta favoritplatser och skapa nya i en annan tappning. Lövsalen blir en grön oas med egen trampstig, och den gamla syrenbersån halveras och blir en liten sittplats med vy över ?vadå??.... vet inte riktigt än.... påskliljor, allium, gul daglilja och lila geranium är planterade hittills. 
  •  Ha alltid höstfärger i bakhuvudet vid nyplantering. Den årstiden kan lätt bli den vackraste och det lilla extra behövs verkligen vid den tiden.
  • Bryt inte ihop när det du var såå nöjd över blir förstört, som när plommonträdet med blåregnet knäcks fullständigt över en enda väldigt snörik natt, och dessutom tar med sig det lilla silverpäronet på vägen. Se möjligheterna och tänk som min trädgårdsguru. När jag berättade om den lilla katastrofen sa hon direkt: "Åh så bra, nu kan du ju plantera trädet med de gula plommonen som du tycker är så goda". Rätt inställning, anamma den direkt! 
  • Ge inte upp trädgården på vintern. Städsegröna växter och vinterblommande som t.ex. kejsarolvon förgyller årstiden, som ju faktiskt är en av de längre! (Fler julrosor och ytterligare en trollhassel sätts genast upp på planteringslistan). 


Tanken är att höja glädjen och leklusten och dra ner på prestationsjakten, vad-ska-folk-tycka-tänket och oron för att något ska gå snett.. för ett som är nästan 100% säkert om man har trädgård är att det är alltid något som går snett. Målet är att varje gång jag går ut i min trädgård så ska jag antingen känna för att slå mig ner och bara vara en stund, eller få lust att grabba tag i närmaste redskap och jobba lite. Bägge delarna ska vara lika inspirerande beroende på tillfället.
Vad jag ska däremot ska undvika i det längsta är känslan av tristess för att det inte finns något att göra eller lätt panik över saker som skulle hunnits med men inte hanns med... och sen ska jag definitivt sluta skämmas över den allmänna stökigheten eller min dåliga smak som alltsom oftast får visa upp sig här. "Det är en personlig vinkel" är väl alltid ett gångbart begrepp när folk undrar "hur f..n tänkte du här ?" ;).

Så där ja... där satt nyårslöftet också!


Gott Nytt År - nu ska jag gå och bläddra i frökataloger :)




Kommentarer

  1. Så många goda tips! Jag planterar massvis med tulpaner varje år trots risken för Bambi-godis! Got to have ;)
    Att googla på sjukdomssymtom är inte alltid det smartaste men ändå OK! Det kan ju få en att ta sig i kragen och gå till läkaren!

    Ett gott nytt när det är dags!

    Kram

    SvaraRadera
  2. Din "inneboende" hindrar inga goda ideer i alla fall, skönt! Tack för alla tips och ha ett trivsamt nyår och ett härligt 2016!

    SvaraRadera
  3. Bra påminnelser. Livet ska innehålla färre nej och fler varför inte! Ska köpa mig ett hybrid kejasarolvon så snart plantskolan öppnar igen. Kan man köpa saker man inte vet var de ska få plats? Ja, varför inte!
    Kram

    SvaraRadera
  4. Fick lite skrämselhicka där i början av läsningen men insåg ju att det inte verkar vara något större problem trots allt - vilken lättnad!!! Du har så rätt i allt du skriver Lotta. Min mamma blev ju inte så mycket äldre än vad jag är nu och det fick mig att inse att livet är till för att levas NU, inte sen! Jag förverkligar kanske inte så värst många av mina drömmar men jag njuter av varje dag och försöker göra det bästa av livet som t.ex att plantera ett träd :)
    Gott slut och Gott Nytt År till dig! Jag hoppas vi ses i någons trädgård i vår eller sommar / Kram gittan

    (kan inte logga in eftersom jag ändrat mitt lösenord "hahaha")

    SvaraRadera
  5. Hej Lotta!
    Härlig läsning, och du har lyckats med din fantastiska trädgård. Plockar med några tips och hoppas att ditt trädgårdsår blir fantastiskt.
    Ha det bra ! Marika

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är klart jag blir glad för en kommentar men känn inget tvång.

Populära inlägg i den här bloggen

Fembladig akebia (eller chokladvin?)

Plötsligt i paradiset

Bågarna bågnar