Blommig fredag - Min vinterträdgård

Oj, tänkte jag när jag såg temat för veckans Blommig fredag, det blir ett riktigt grått och trist inlägg!

Men det var innan onsdagsmorgonen. Veckans enda lediga dag, och jag vaknar av att solen strålar in genom fönstret. Glatt skuttar jag upp och ser att ett tunt lager snö lagt sig under natten. Behagligt vindstilla och -5 grader. Jag menar... vilken morgon!
Jag brukar inte fotografera trädgården så mycket under vintern, men nu var det ju verkligen läge så detta inlägg får bli en promenad genom min vinterträdgård med lite kommentarer och funderingar över det jag ser på vägen. Välkommen att följa med!
(och bilderna är klickbara om man vill se närmare på dem)


Ett nytt plank har gjort den gamla grinden överflödig men jag är ganska så förtjust i den så än så länge får den stå kvar och inrama Rosa Valdemars båge med den lilla buxbomshönan vid fötterna. Tittar man riktigt noga ser det ut som om hönan traskat runt lite under natten... vissa magiska nätter kan visst allt hända sägs det. Annars är det bara ekorren som lämnat spår i nysnön. Det är jag mycket tacksam över. Förra gången vi fick ett snölager såg vi att rådjuren kröp under armeringsnätet på ett ställe där jag lämnat en ca 30 cm hög glipa. Jag fick snabbt rullat dit en stor kaberrulle och slängde också dit några lösa staketstolpar. Nödlösning som verkar fungera.


Då jag halverade syrenbersån och kapade ner resterande halvan rejält så öppnade sig nya vyer. Så här har jag aldrig sett lavendelgången förr och det öppnar för nya idéer. Tänk om man skulle zick-zacka lavendeln i klumpar i stället för en lång häck. Först en del på höger sida av gången längst fram i bild, nästa klump i den vänstra kurvan och nästa på högersidan rakt fram i bilden. Från denna vinkeln skulle kanske intrycket bli att gången slingrade sig mellan gamla plantor i stället för att plantor planterats längs med gången. Får nog fundera lite på detta....
Måste också ta itu med nödlösning nr 2: dessa små stuvbitar av olika sorters nät som binds fast där akut behov uppstår. Hur fult är det inte med en bit illande grönt plastnät lysande vid min skogsgrind?


Halva insektsträdet har fallit för snö, storm och ålder men det gör inte så mycket... det finns många andra som bara står och väntar på att få bli insektsträd. Jag börjar också tröttna på att invänta ett tätt buskage av bambu. Dessa tre plantor har stått här ganska så många år men växer väldigt dåligt på bredden i jämförelse med de som står planterade lite högre upp i trädgården. Idéen att gången leder en genom ett tätt bambubuskage är jag dock inte beredd att släppa riktigt än så kanske ska jag fylla ut med några fler plantor, eller ett lägre gräs typ storfryle och på det viset fuska till mig ett fylligare grönare intryck. Mer än nöjd är jag dock med trollhasseln jag fick i present i höstas. Den har en bit kvar till etikettens utlovade bild men dagens små lysande blommor är ju helt underbara.


Min hatkärlek, lärkträdet, är fantastiskt fint nu på vintern. Problemet med trädet är att det fullkomligt vräker ner grenar på marken under vinterhalvåret. Första året det hände blev jag överlycklig över alla kottar jag kunde använda till dekoration. Nu vill jag inte se en lärkkotte inomhus!


Men trädet har andra förtjänster som uppväger. Det älskas av småfåglar som sitter i mängder och pysslar med någonting. Om det är kottarna de tuggar på eller om det till och med är dom som kapar grenarna har jag inte kommit underfund med än. Dessutom är lärken ett stöd för en murgröna på väg upp och hyser även en av trädgårdens mest populära holk. Redan nu syns hugade spekulanter kika in.
Jaha, vi är tillbaka där vi började, vid det nya planket med en grind som står på glänt mot norrsidans entrégång. Hit har inte solen nått än men det hindrar inte hungriga småfåglar från att komma på besök och glatt äta av allt jag bjuder på. Jag både köper och lagar egen fågelmat... och inbillar mig att de tycker bäst om det sistnämnda. Senaste laddningen jag gjorde packade jag dock ner i en presentlåda tillsammans med en egenvirkad fågelholk. Perfekt att ge till en trädgårdsintresserad värdinna.
Det blev ett väldigt långt inlägg om min vinterträdgård och tycker någon det blev grått och trist så är det i alla fall inte vädrets fel.

Fler vinterträdgårdar hittar ni hos Bland rosor och bladlöss.Kommentarer

 1. Ser jätte fint ut hos dig! Det är nu man ser vad man behöver ändra på. Lavandel idéen låter fint! Själv behöver jag mer vintergrönt och runda buskar har jag kommit fram till.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 2. Härlig tolkning av temat.
  Många inspirerande bilder.
  Trädgården är vacker på vintern också.

  Trevlig Helg

  SvaraRadera
 3. Wow, vilken underbar tolkning av din vinterträdgård! Gillas skarpt! Trevlig helg! /Lotta

  SvaraRadera
 4. Härligt att se alla avlövade träd och buskar. Få se hur spännande trädgården kan vara på vintern också. Visst är det bra att plötsligt få andra vyer och också tankar, idéer.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 5. Nej, inte ett dugg trist, så mycket fint att se i din vinterträdgård.
  Trevlig helg!
  Marika

  SvaraRadera
 6. Tycker det blev ett fint inlägg.Snön gör att allt ser trevligare ut.Ljust.Här skiner solen nu.
  Trevlig helg.

  SvaraRadera
 7. Jättehärligt inlägg tycker jag. Dina idéer med lavendeln lät spännande.
  Ha en fin helg
  Kram Maria

  SvaraRadera
 8. Nei, en vinterdag kan jo åpenbare seg som det rene eventyr... Og spennende ideer dukker opp.
  Så mye fint du ordner til fuglene :)
  God helg!

  SvaraRadera
 9. Så trevligt att ta del av ditt inlägg, fin läsning och bilder därtill.
  Trevlig helg.
  /Anette

  SvaraRadera
 10. Härligt! Spännande med allt djurliv som avslöjar sig i snön.
  Kram

  SvaraRadera
 11. Grått och trist inlägg blev det inte! Härliga bilder däremot från din trädgård:)

  SvaraRadera
 12. DEt finns mycket att upptäcka där ute i snön. :)
  Vackra bilder från din fina trädgård.

  SvaraRadera
 13. Må mycket fint att titta på i din vintergträdgård, många detaljer. Jag skulle gärna vilja ha ett lärkträd, tror inte att jag kan tröttna på kottar.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
 14. Ett långt men ett så bra inlägg att det var en fröjd att läsa. Vinterträdgården blev en spännande plats där det händer saker. Bra jobbat!
  Ha en skön helg!

  SvaraRadera
 15. Härligt inlägg med så många vackra och stämningsfulla bilder!
  Ha det gott!
  /Katarina

  SvaraRadera
 16. Jättehärlig vinterträdgård du har! Vilken tur att just din lediga dag kunde bjuda på denna prakt med sol och allt :-)
  Önskar dig en skön helg!
  Katarina

  SvaraRadera
 17. Jag måste lusläsa ditt inlägg ännu en gång, så jag hänger med på dina tankar, mycket fint!
  Ha de gott, kram Ewa :)

  SvaraRadera
 18. Det var verkligen inte ett Grått och trist inlägg! Snarare tvärtom!
  Kul med drömmar och lite nya idéer så här i midvintern!

  Ha det bra och kram!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är klart jag blir glad för en kommentar men känn inget tvång. Själv läser och följer jag många bloggar utan att kommentera. Detta då jag för det mesta läser bloggar på mobiltelefonen och det blir ofta så konstiga ord då jag försöker skriva på min lilla skärm. :)

Populära inlägg i den här bloggen

Trist rabatt men trevliga träd

Trädgårdströtthet - finns det?

Åhhh, såå bra!