Blommig fredag - Mitt bästa trädgårdstips

Det händer att jag får höra: "Jag träffade N&N i affären och sa att de kunde ju titta över en sväng i morgon" eller "Svärmor ringde och sa hon kommer förbi till helgen. N&N följer nog också  med".

Ojoj, tänker jag direkt, jag vet att då blir det rundtur i min slarviga, igenväxta och ostädade trädgård. Vanligtvis struntar jag i hur trädgården ser ut i andras ögon men ibland vill jag visa upp min ögonsten i ett så fördelaktigt skimmer som möjligt.

Tipset jag läst i en tidning för länge sen och sen dess skamlöst utnyttjat till bristningsgränsen är att:

KANTHUGG RABATTERNA OCH ALLT INNANFÖR BLIR MIRAKULÖST MYCKET PRYDLIGARE.
- och det stämmer verkligen!

Jag har haft trädgårdsvisningar med kirskål och blommande maskrosor i rabatterna och besökarna har bara uttryckt beundran för hur mycket jobb jag lägger ner och så prydligt allting ser ut!! Men oss emellan... oj, vad sällan jag rensar ogräs!


Att jag är slarvig och ostädad märker jag när jag letar efter en bild som kan illustrera fenomenet. Mängder med luddiga rabattkanter men bara en med nyhuggna kanter.

(... och där ser jag genast hur oföljsam gräsgången är på högersidan.... något måste planteras så det blir en mjuk och följsam båge.... suck, i-landsproblemen och i-landsprojekten bara hopar sig.... ;)   )

Fler trädgårdstips hittar ni hos Bland rosor och bladlöss.


Kommentarer

 1. Det är ett absolut topp tips! Så gör jag oxå när det kommer oplanerat besök och Oj! vad nöjda jag blir :)

  Smart!

  Trevlig kväll!

  //Veronica

  SvaraRadera
 2. Jag kör det knepet med. Nyklippt gräsmatta och ny kantade rabatter så är man "hemma" ! Jag köpte mig en kantskärare på Biltema förra året och jag älskar den. Gjorde ett inlägg om den http://heltenkelthemmahosmig.blogspot.se/2015/08/jag-ar-kar-igen.html

  Ha det bäst!

  SvaraRadera
 3. Ja, det hjelper veldig, og jeg blir så imponert over resultatet selv ;)

  SvaraRadera
 4. Ett toppentips. Jag köpte mig en kantskärare förra våren, och det blir väldans mycket snyggare när den används:)
  Trevlig helg
  Kram Maria

  SvaraRadera
 5. Vilken vacker trädgård du har, oavsett om där är ogräs eller ej! Gillar hur du blandat materialen med sten och träflis mellan vattenspegeln och perennerna!
  /Kitty

  SvaraRadera
 6. Hahaha det har jag med läst och det funkade. Som att hålla fönster och toaletten ren inne när gästerna kommer funkar också
  Ha nu en fin helg
  Kram Meta

  SvaraRadera
 7. Vad bra tips, med en nyklippt gräsmatta ser allt också så mycket bättre ut!Trevlig helg/Monica

  SvaraRadera
 8. Så sant men det där med kantskärning är inte så kul. Nästan roligare med ogräsrensning.
  Ha en finfin helg!

  SvaraRadera
 9. Det tipset skal jeg benytte meg av heretter ;-)
  Men uansett om du har litt kirskål og blomstrende løvetann i rabattene, så ser hagen din så velpleid og gjennomtenkt ut at gjestene nok automatisk ser du tilbringer mye tid på den :-)
  Ha en fortsatt fin helg.
  Stein

  SvaraRadera
 10. Ikke dumt det der. Og ofte er det kanskje vi har hagen som ser ugresset, og gjerne vil at alt skal se velstelt hele tide.:-)
  Ha en fin helg.

  SvaraRadera
 11. Hehhee! Ett bra råd som funkar. Jag kan fylla på med ytterligare quick fix: Ibland uppstår otrevliga tomma partier i rabatten. Kanske varit för kallt, regnat för mycket eller varit för torrt eller någon sjukdom har härjat. Då kommer Blomsterlandet eller dylik gardencenter väl till pass: De brukar ha stora krukor av blommande eller lummiga bladväxter till salu. Ett eller flera sådan krukor bland perennerna i rabatten fyller bra och man behöver inte ens plantera den just då. Bara ställa krukan så att själva krukan inte syns eller sätta krukan i en fin ytterkruka som får synas:-)! Ja, -Knepen är många sa käringen som torkade bordet med katten - brukade mina mamma säga ;-)))!
  Lycka till med nästa visning :-)!
  /Anja

  SvaraRadera
 12. Ett bra tips verkligen! Brukar kratta gruset och sopa gångarna också. Sanningen är väl att det är mer känslan och atmosfären man uppskattar i en trädgård än hur välrensat det är.
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
 13. Tack för tipset! Det gör verkligen stor skillnad på om det är prydliga eller slarviga rabattkanter. Kram Katarina

  SvaraRadera
 14. Godt tips! Det ser unektelig bedre ut med rette og flotte kanter :)

  SvaraRadera
 15. Det tipset (plus att klippa gräsmattan) har jag själv använt just i sådant läge...
  Känner så väl igen mig i känslan, förvisso står jag för röran, det ofärdiga och inte så perfekta (hm, minst sagt), men sedan... Nä, snygga till litegrann, en illusion av Ordning infinner sig och leder besökarnas blick och upplevelse. ;o)
  Allt gott!
  /Katarina

  SvaraRadera
 16. Det är så sant som det är sagt. Kantskurna rabatter, eller överhuvudtaget prydliga kanter gör susen. Jag har plåtkanter på flera rabatter, och det ser väl aldrig så snyggt ut som när jag tagit ett varv med trimmern intill dem. Alltid lurar man någon!

  Kram, Karin

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är klart jag blir glad för en kommentar men känn inget tvång.

Populära inlägg i den här bloggen

Trädgårdströtthet - finns det?

Man kan väl ändra sig...

Fembladig akebia (eller chokladvin?)