Blommig fredag - I år ska jag...


I år ska jag odla grönsaker i stället för att klippa gräsmattan.

När K en dag innan jul frågade mig vad jag önskade mig för julklapp så satt jag precis och läste om bokashi-kompost, så det var vad jag svarade - och det var vad jag fick.
Nu när vi hållit på några veckor så har vi små färdigfermenterade hinkar lite överallt. Dessa ska efterkomposteras i någon/några månader beroende på temperaturen, och det är här vi inte är riktigt med på noterna. Ingen plats är förberedd ute så jag har startat upp jordfabriker i förråd, garage och arbetsrum. Eftersom K gnäller och påstår att det luktar mustigt i hela huset så kom jag på den ljusa idén att omvandla vår så kallade badmintonplan till ett stort bokashiförvarings-/odlingsland.


Grönsaksodling har aldrig varit min grej så det finns ingen riktigt bra plats för denna syssla i min trädgård. Men snart skall det bli ändring på den saken! I morgon ska det inhandlas markduk, finmaskigt hönsnät och ett antal pallkragar och första lediga dag med någorlunda väder så ska här förberedas, och det ska bli jättekul!


Jag har pluggat på och roat mig med att akvarellmåla en detaljerad odlingsplan. Totalt sju pallkragar:

 1. två för ärter och bönor som samodlas med majs och lite fina sommarblommor och kryddor
 2. en för hungrig kål och broccoli tillsammans med purjolök, gul lök, mangold och dill
 3. två för de måttliga morötterna, sallaten och lite rädisor, uppblandade med persilja och tagetes
 4. en för potatis flankerad av rosenböna
 5. slutligen K's eget experiment: sparris tillsammans med basilika, persilja och tomat
1-4 roteras varje år medan K's låda antagligen måste dubbelfodras, oljas in och stålskos i underkanten om han ska kunna skörda någon sparris om tre år. Den lådan tror jag får bli hans alldeles egna bekymmer!

Sen till hösten när det mesta är skördat så förbereder jag med gropar i lådorna där jag kan fylla på med bokashi-material hela vintern, täcka med jord och nästa vår så startar vi upp igen med färdig, egenproducerad fantastisk jord! Låter det för bra för att vara sant? Vi får väl se!

Fler planer inför året kan ni läsa hos Bland rosor och bladlöss.Kommentarer

 1. Hej Lotta!
  Vad trevligt med grönsaksodling. Och fina planer har du ritat upp.
  Måste ge K rätt, det är en speciell lukt, på bokashin. Dottern har en.
  Lycka till med odlingarna.
  Trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
 2. Kul att du upptäckt bokashi! När den funkar så täcks jorden efter ett tag med ett vitt skikt... Jag blev stennervös när jag såg det första gången. Men potatisen var så mycket friskare där och långt fler sommaren efter. Just nu gräver jag ner hinkar i växthuset. Men det går lika bra att ta en sopsäck i tjock plast lägga i löv eller gammal jord och sen hälla i hinkarna. Jag brukar varva material. De eftermognar snabbt i vår när temperaturen stiger. Så du behöver inte ha innehållet inne efter de första 14 dagarna.

  Spännande med grönsaksodling! Carina

  SvaraRadera
 3. En sådan fantastisk skiss, eller skisser. Du borde rama in dem och sätta upp dem. Underbara.
  //Helene

  SvaraRadera
 4. Har man inte blivit odlingssugen innan så blir man det när man ser din härliga skiss och vilken bra start allt kommer att få med bokashin.
  Om jag får ge ett litet tips så låt inte kål och potatis återkomma oftare än vart sjätte år, för de får så lätt sjukdomar.
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
 5. Alltså! Det är det där med jorden...
  Den får mig att gå igång!
  Jag hade tänkt att sluta med köksträdgård för vi äter inte 1000 morötter eller massvis med maskäten sallad men sen började jag tänka på Jord, kompost, västeråsgurka...
  Såklart man ska odla grönsaker!

  Pallkragar är perfekt!

  SvaraRadera
 6. Låter toppen bra! Funderar på att skaffa mig en oxå.
  Ska bli spännande att följa dig.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 7. Men va spännande! Ska bli kul att följa ditt odlarprojekt. Min mamma började med bokashi-kompost när hon flyttade från hus till lägenhet och tycker att det är toppen.

  SvaraRadera
 8. Åh, spännande! Jag är inte bra på att odla ätbarheter, men skulle gärna vilja bli. Bokashi har jag ju hört talas om, ja, lovordas ju ofta. Kanske prova... Nu blir jag sugen. Ska kolla vidare och tackar för inspirationen!
  Allt gott (hm, bokstavligen ;o)
  /Katarina

  SvaraRadera
 9. Så roligt! Köksträdgård är härliga grejer. Den här resan ska jag minsann hänga med på. :-)
  Ha det fint!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är klart jag blir glad för en kommentar men känn inget tvång.

Populära inlägg i den här bloggen

Fembladig akebia (eller chokladvin?)

Man kan väl ändra sig...

Trädgårdströtthet - finns det?