Matgäster

Det är många som ska ha mat i en trädgård. Vi matar fåglarna året om, fjärils- och humleväxter är planterade och vi bekämpar inga insekter så bladlössen frodas. Förhoppningsvis hittar nyckelpigorna hit så småningom så de minskar lite i antal. Själv göder jag myggen varje kväll men har på sistone uppmärksammat några fladdermöss sent på kvällen. De har varit försvunna från området i ganska många år och jag skulle bli otroligt glad om de återvänt. Holk är uppsatt men jag tror jag ska fixa några till. En fladdermus kan ju faktiskt äta 4000 mygg varje natt vilket jag absolut kan avvara.

Den sötaste av våra matgäster är igelkotten. Om det är samma som vi sett de senaste åren vet vi inte och jag har aldrig matat den förr. Men denna torra sommaren ser man inte en enda daggmask i jorden så vi stödmatar den med uppblött kattmat. Fågelungen som trillade ur boet slapp vi tack och lov att mata eftersom föräldrarna hittade den i ampeln dit jag lyft upp den. Att den var borta nästa morgon kan ju betyda att sparvhöken har fått en måltid men det hoppas jag inte. Det kändes obehagligt nog då jag klev ut en morgon och precis såg hackspetten lyfta från en av mina holkar med en liten unge i näbben. Jag vill ju inte precis locka hit småfåglarna för att de ska agera bete. 

Vi matar inte rådjuren heller men ibland lyckas de ta sig in för ett skrovmål ändå. Denna typen ligger och smälter ALLA våra nästan färdiga jordgubbar. Man blir lite sur men visst är det fina djur och vi känner oss lite privilegierade över att få ha naturen så nära inpå... fästingarna till trots... alla ska vi ju äta eller ätas.

 Lotta

Kommentarer

  1. Hej Lotta!
    Så härligt med igelkotten, har inte sett dem hos oss på länge. Fåglar har vi gott om men de varmaste dagarna har de inte varit så många. Igår flög en Nötväcka in i växthuset, lyckades efter mycket om och men få ut den, därinne hade det blivit alldeles för varmt för den.
    Ha det fint /Marika

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är klart jag blir glad för en kommentar men känn inget tvång. Själv läser och följer jag många bloggar utan att kommentera. Detta då jag för det mesta läser bloggar på mobiltelefonen och det blir ofta så konstiga ord då jag försöker skriva på min lilla skärm. :)

Populära inlägg i den här bloggen

Trist rabatt men trevliga träd

Rabattbeskrivning: Fjärilsrabatt utan fjärilar

Trädgårdströtthet - finns det?