Tillbaka till dåtiden - en årskrönika

Jaha, då var det dags igen. Nyårstulpanerna är inköpta, räkorna ligger för tining och champagnen på kylning. Det är läge att pausa med en tillbakablick på året.

Januari och februari bjuder på fantastiska gula färgklickar i form av trollhassel och krokus. Ännu mer färg blir det i mars då kejsarkronorna reser sig över gullvivor, lungört och sockblommor, allt medan blodhasselns unga rödlila blad matchar fint ovanifrån. Underbart!

I april och maj förundras jag över två buskar som hamnat på precis rätt ställe. Trollhasseln 'Diane' möter upp vid entrégången och får nästan alla att stanna till en stund. En gulblommande rhododendron bredvid dammstolarna visar upp sina blommor för första gången...  och jag är inte besviken. 

  I juni månad börjar en mörk krollilja blomma nere i lövsalen. I rätt ljus blir det helt magiskt! Jag hoppas verkligen att den klarar av den tunga, blöta leran och återkommer nästa sommar. 

 I juli börjar semestern och det syns vad vi inte hunnit med. Odlingskragarna är proppfulla med sallad, potatis, kålrabbi, dill, persilja, jordgubbar, ärtor och vaxbönor.... det är bara att börja skörda.

I augusti blommar den flyttade klätterstormhatten och jag tror den har hamnat på en mycket bättre plats än innan. Här kommer ljuset åt och kan ge de fantastiska blommorna spännande färgskiftningar. På sin förra, mörka plats så påminde de om råa köttbitar!
I september går jag 'all in' i den nya lilla entrérabatten. Buxbom och alunrot varvas med ljung och brokbladiga markväxter till ett brokigt lapptäcke. Jag hoppar fortfarande till när jag går förbi!

Betydligt lugnare färgskala är det nere vid skogsgränsen där Svante har en favoritsten. Den vitbrokiga lönnens höstfärger matchar både Svante och mossan en vacker höstdag i oktober. 
I november är jag ute och tittar efter sorkhål och upptäcker att ormskägget har blommat... utan att jag upptäckt det! Hur gick det till?

Idag, december månad och årets sista dag, bjuds vi på en länge efterlängtad sol. I min bruna och gröna trädgård lyser en liten knallturkos fågelmatare på långt håll. Ganska fint när den får lysa själv i lövsalen. Fåglarna bryr sig inte om den för de har en välfylld matare i blåregnsspaljén, och både rådjur, vildsvin och sniglar håller sig undan.

Det tycks mig som om det blir ett Gott Nytt År.
-vilket jag önskar alla!


Lotta


Se fler trädgårdsbloggar på Trädgårdsfägring.

Kommentarer

 1. Tack! :) Och God Fortsättning på det nya året till dig. Ler lite för i regnet och blåsten häromdan spenderade jag en stund på nätet letandes efter fler Hamamelis. Din bild visar såväl varför det är värt att odla flera...

  Kram, Carina

  SvaraRadera
 2. Hej Lotta!
  Det är vackert hos dig, fina växter. Klätterstormhatten skall jag försöka få tag på, så fin.
  Gott Nytt År!
  Marika

  SvaraRadera
 3. Vilken härlig tillbakablick! Förstår att du inte blev besviken på den gula rhododendronen, jättevacker! Och krolliljan ... ljuvlig!

  God fortsättning på nya året!
  Anita

  SvaraRadera
 4. Härlig krönika och jag får sån lust att på direkten kasta mig ut i min egen bruna trädgård och pyssla lite. Fin bild på slingerstormhatten. Hade ihjäl min som dock fick tillräckligt med sol, men stod alldeles för torrt. Lycka när allt blir som man tänker sig, hamnar rätt och trivs.
  God fortsättning
  /Anette
  Tidigare Rost och rädisor

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är klart jag blir glad för en kommentar men känn inget tvång.

Populära inlägg i den här bloggen

Fembladig akebia (eller chokladvin?)

Bågarna bågnar