Välkomna spridare!

Jag fick ett skott av denna buske, Rubus spectabilis 'Olympic Double', för många år sedan. Med busken följde en varning att den spred sig ganska så våldsamt vilket fick mig att plantera skottet nere i den tunga jorden i lövsalens skugga. Där skulle den väl inte trivas och sprida sig okontrollerbart tänkte jag. 
Och jag fick rätt. Den har bara stått där i alla år. Ingen spridning, ingen blomning och totalt ointressant!
För ett par år sedan flyttade jag ut den i ljuset i halvmånerabatten. Där trivs den! Nu har jag många skott och i år blommar den med sagolikt vackra blommor. 


En annan sann spridare är brunnävan, Geranium phaeum. Den vita varianten dök upp spontant ett år och nu har ytterligare en näva med de karakteristiskt tecknade bladen dykt upp i trädgården. En ljuvlig, lila variant poppar upp lite överallt, kanske en korsning. Hur som helst så är den väldigt välkommen!
Kommentarer

 1. Den rosen skulle nog få sprida sig, hos mig. Riktigt vacker. Nävorna är också fina, här är det bara aklejorna som byter färg. Ha en fin helg /Marika

  SvaraRadera
 2. Vilken vacker rosablommande växt, har aldrig sett en sån! Var glad för dess spridning, det skulle jag varit.
  Gillar växter, som tar för sig... Men den vita Nävan är nog nästan för invasiv - finns överallt i min perennarabatt, men så fin. De nya plantorna, som dyker upp får man flytta eller ge bort. Bra med såna växter.
  Ha det gott!
  Lena

  SvaraRadera
 3. JAg älskar "spridare"! Det är så mycket bättre än att de inte växer överhuvudtaget. Växer de "för bra" så är det bara och gräva upp och dela med sig. Den här "spridaren" var dessutom jätte vacker :)

  SvaraRadera

 4. Your blog is very impressive and have the useful information it is really caught my attention.


  great work

  تصميم مواقع

  good job Beautiful! :)

  حراج السيارات

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är klart jag blir glad för en kommentar men känn inget tvång.

Populära inlägg i den här bloggen

Trädgårdströtthet - finns det?

Man kan väl ändra sig...

Fembladig akebia (eller chokladvin?)