Inte så många rätt i den nya rabatten

Den nya rabatten under den stora hasselbusken blev inte riktigt som jag tänkt mig. I våras blommade alla 100 påskliljor jag grävde ner i höstas. Tillsammans med hyacinter uppblandat med små pingstliljor blev det jättefint. Påskliljorna hann precis vissna ner när purpurlöken slog ut, jag trodde faktiskt att de skulle överlappa varandra och hade sett fram emot en gul-lila vårrabatt. Purpurlöken hade dessutom exakt samma nyans som de lila tulpanerna som därmed försvann totalt... mindre lyckat. Efter en plantskolerunda fyllde jag upp undertill med några inköpta alunrot i olika nyanser. 


Sen började trebladspiran blomma - den som jag trodde skulle blanda sig fint med purpurlöken - som då redan var överblommad. I stället fick den sällskap av en liten lågvuxen näva och en rosaaktig daglilja. Rosaaktig??! Nej, här har det gått snett.


Efter några dagar dök ytterligare en dagliljeblomma upp. Denna gången den rödgula Frans Hals. Det var bara det att jag trodde jag sorterat bort både Frans Hals och de rosa dagliljorna och bara planterat gulblommande dagliljor här.
Framför mig hade jag sett gula dagliljor, vita trebladspiror och senblommande lila nävor. En liten gulorange fingerört som underplantering tillsammans med de låga lila nävorna och den knalligt röda montbretian 'Lucifer' som svävade runt alltsammans som exotiska fjärilar.


Det blev faktiskt inte många rätt i den här rabatten! Men det är ju inte värre än att jag kan gräva upp dagliljorna igen och hoppas på nästa år. Och faktiskt, hur fel det än blev så är det ju precis detta som är så roligt med trädgården: att pröva, misslyckas, göra om, kanske till och med tänka om och förhoppningsvis lyckas till slut.

Kommentarer

 1. Ja, så kan det gå! Här blir det ofta lite fel. Jag får i höst dra upp orangerosa dagliljor från perennarabatten. Passar inte alls in där.Och så köper jag ofta på mig växter, som jag inte vet var de ska planteras... Då blir det lite hipp som happ! Men allt sånt går ju att ändra på. Kallas "projekt omflytt" här.
  Ha det gott!
  Lena

  SvaraRadera
 2. He-he....känner igen mig i detta. Växterna följer sällan mina planer för dem. Men att flytta om och försöka förbättra är ju å andra sidan något av det roligaste som finns så det gör jag gärna:-)
  Ha en fin söndag! /Nora

  SvaraRadera
 3. Hihi.. Som det kan bli ibland! Jag log igenkännande,planteringen under min Ullungrönn har inte många rätt oavsett vilka förändringar jag gör men skam den som ger sig "ler"
  Kram oinloggade Gittan

  SvaraRadera
 4. Den där Frans!!! Hm, trodde också han var bortsorterad till förmån för blekgula dagliljor, men inga blekgula dök upp... Men det gjorde Frans. Ja ja ja... Mycket igenkänning i detta inlägg =o)) Ja, och så skapas trädgården såhär efterhand och oftast mer i praktiken än teorin. Vi tänker, provar och av det vi provar lär vi oss, ser nya möjligheter... Nya idéer kommer... Omöjligt att tröttna, men visst kan man bli lite trött.
  Allt gott!
  /Katarina

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är klart jag blir glad för en kommentar men känn inget tvång.

Populära inlägg i den här bloggen

Fembladig akebia (eller chokladvin?)

Man kan väl ändra sig...

Trädgårdströtthet - finns det?