En ordentlig make-over

Då har jag äntligen fått lite ordning på vilda rabatten som invaderats av japanska träddödar-rötter. 

Före-efter bilder:


Rabatten i sig är inget märkvärdigt och just nu ser den helt bedrövlig ut med alla hel- och halvvissna växter som är nedgrävda, men som planterare måste man ha visioner, och den finns. Nästa år får jag se om jag lyckades förverkliga den.


Växtlista fram till idag:
Befintliga träd är pärlrönn, benved, magnolia och gran.
Planterat: strimmig liljekonvalj, carex 'Irish green' och carex 'Ice dance', carex pendula, hosta 'Francee', paraplyblad, vitblommande löjtnantshjärta, rödblommande sockblomma, epimedium 'Amber queen', lungört, gulblommande dårört, okänd finflikig ormbunke, någon sorts liljelökar, gullvivor, vitsippor, vitblommande violer.
Flyttas hit (om jag hittar dem): brokbladig rams, skogsaster, hjorttunga, myskmadra.
Köpa: narcisser - typ poeticus, japansk viva och fler fågelholkar.

Utanför den stora rabatten finns det två små 'öar'. Den ena har en liten rödbladig japansk lönn som stomme och här blev underplanteringen hosta undulata och ungersk blåsippa. Den andra har en rugge med blommande vaxklocka och den kommer jag inte att röra förrän blomningen är över. Då ska ruggen flyttas lite närmare stengränsen och omges av något lågt som jag inte riktigt bestämt mig för än. Stora blad, gärna lite åt det ljusgröna hållet - får fundera på den ett tag. Däremot hittade jag en stackars liten bortglömd ginko-pinne som fick ställa sig bredvid ruggen. Den kan bli ett fint blickfång innan vaxklockan tar över showen.


Ett litet nytt träd står här också. Väldigt nära den massiva roten av japansk träddödare så jag kanske måste göra en omflyttning här. Den är bara knähög (syns framför skottkärran på sista bilden) men åh, vad jag tycker om den: turkisk lönn - Acer cappadocicum 'Aureum'. Bladen går åt det gula hållet med röda bladskaft, och lägger man sig på knä så ser man att de nya skotten är gulaktiga också.

Kvar vid stengränsen finns den japanska träddödaren, mycket levande men även som en rotkrans. Här växer också en skogskaprifol och en väldigt välväxande klätterhortensia. Blir det kanske nästa invasion?!

Kommentarer

  1. Invasioner kommer att komma i repriser vad man än planterar, men det där blir säkert superfint innan den är dags att åtgärda ;) Du har gjort ett snyggt jobb och växtlistan är inte dålig den heller. Acer cappadocicum Aureum har vi också och den är verkligen vacker!
    Ha det gott!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är klart jag blir glad för en kommentar men känn inget tvång.

Populära inlägg i den här bloggen

Trädgårdströtthet - finns det?

Man kan väl ändra sig...

Blommande träd