Blommig fredag - Något nytt?

2012 fortsätter att leverera! Då köpte jag ett antal fröer från den numera nedlagda konnesörsklubben och jag tror jag lyckades få nästan alla att gro.
I år blommade två av dessa frösådder för första gången. Vit lundsköna (Deinanthe bifida) och lönn-ainsliaea (Ainsliaea acerifolia var. subapoda).
Även om plantorna har stått här några år så känns de som nya när de plötsligt producerar en blomma. Äntligen fyller de sin funktion och tack och lov är blommorna precis så vackra som jag föreställt mig.

En annan nyhet med frågetecken efter sig är denna lilla pinne som helt plötsligt började blomma strax invid den stora gamla ginnalalönnen. Hur länge den stått här har jag inte en aning om eftersom jag är ytterst slarvig vid ogräsrensning. Senast jag grävde ner något i området var för tre år sedan då jag planterade en ny klematis 'Romantica' och förra våren då jag flyttade en liten buske från tomtgränsen. Kanske den följt med då eller så har den blivit avlämnad av någon fågel. Efter mycket huvudbry fick jag hjälp med att identifiera den som en klematis. Om det är en C.speciosa eller heracleifolia får jag fundera ett tag till över, just nu räcker det med att den är mycket vacker och en mycket välkommen nyhet med frågetecken.


Fler nyheter hittar ni hos Bland blommor och bladlöss.

Ps! Tack snälla för alla fina kommentarer i mitt förra inlägg. Detta höll nästan på att bli ett inlägg om en ny katt då jag i början på veckan fick en förfrågan om att ta hand om en liten hittekatt. Tack och lov löste det sig på annat sätt men jag blir så ledsen. På en månad har jag från olika håll hört om tre små katter som hittats hungriga och pipande vid vägkanten. Varken halsband eller chipmärkta men uppenbarligen tama och vana vid människor så kan man ju undra om de är rymlingar eller utsläppta sommarkatter. Om det är det senaste så önskar jag dessa människor en vedervärdig jul!


Kommentarer

 1. Kan bara hålla med dig ang. de som lämnat katterna. På måndag ska vi få en ny medlem i familjen en röd lite katt från Katthemmet. Känns spännande:)
  Så fin klematis!!
  Kul när frön gror.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 2. Så kul när man själv dragit upp växter från frön och särskilt när de blir så där vackra! Håller fullständigt med om katterna, det är för mig helt oförståligt hur någon kan behandla djur illa!!!! Trevlig helg! /Lotta

  SvaraRadera
 3. Min dotter har tagit hand om en vit och döv katt som hittades ca 4 månader gammal... Antingen övergiven eller bortsprungen. Men nu har hon haft katten ett drygt år :)

  Kul när växter börjar blomma. Den där Ainsliaean sådde jag också. Tyvärr dog alla plantorna första vintern. Så om du får frön köper eller byter jag väldans gärna. Det går ju precis som du skriver inte att köpa frön där längre. Du kan maila mig på carna.lind@gmail.com obs mailadressen är rätt.

  Trevlig helg! Carina

  SvaraRadera
 4. Vilka fantastiskt fina blommor clematisen har.
  Den skulle jag gärna vilja ha.

  Trevlig helg

  SvaraRadera
 5. Vilka trevliga raringar och så spännande med den lilla klematisen. Otroligt näpen och ovanlig blomning.
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
 6. En fin liten nykomling.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
 7. Vakre sorter du har fått fram!
  God helg :)

  SvaraRadera
 8. Den lilla klematisen är supersöt!
  Jag är tyvärr allergisk mot katter annars hade jag nog haft en drös med oönskade katter här hemma :)

  Hoppas helgen varit fin!

  //Veronica

  SvaraRadera
 9. Hejsan! Trevliga växter du visar. Klematisen skulle jag tro är C. speciosa. Lönn-ainsliaean är en nyhet för mig! Jättefin. Roligt med detta svenska namn. I SKUD finns inget svenskt namn på arten.
  Ha det!

  /Anja

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är klart jag blir glad för en kommentar men känn inget tvång.

Populära inlägg i den här bloggen

Trädgårdströtthet - finns det?

Man kan väl ändra sig...

Fembladig akebia (eller chokladvin?)