Blommig fredag - Fröer eller inte...

Jag har alltid tyckt att det är jätteroligt med frösådd! Då jag först blev intresserad åkte jag in till Lund och botaniserade i det enorma utbudet hos Lilla Fiskaregatans Trädgårdsbutik. Lite senare öppnade internet en helt ny värld och fröpåsar levererades i mängder till vår lilla brevlåda. Eftersom jag bor i ett hus med mycket få fönsterkarmar så blev det lätt ett problem då frölådorna tenderade att ber ut sig på köksbord, köksbänkar, sängbord.... ja, precis överallt. Det mesta jag odlade var ätbart: tomater, gurka, paprika, kapkrusbär, chili....


Genom åren har jag skaffat mig diverse hjälpmedel för att kunna odla i våningar, extrabelysning, värmemattor och liknande men det var ändå inte nog. Så ett år upptäckte jag en plantskola där jag kunde köpa samma, ibland lite mer ovanliga, tomat- och gurkplantor fast i en helt annan storlek än mina små rangliga saker därhemma, och jag bestämde mig på stört för att sluta odla dessa krävande plantor från frö. I stället började jag så träd, buskar och perenner och Konnesörsklubben blev ny favoritleverantör. Det bästa var att fröerna oftast krävde stratifiering. Jag sådde och gick direkt ut och grävde ner krukorna i frölådan utomhus. Efter några månader lyfte jag in dem till fröhyllan i växthuset, komplett med lite skyddande bubbelplast. Groningen var nästan 100% och jag har nu många buskar, träd och perenner som är uppdragna från frön. En hel del utav dem är än idag märkta med 'okänd' eftersom jag aldrig fått riktig kläm på märkningen av stickorna.


Sen kom då den våren då Konnesörsklubben slog igen. Samma år fick jag nästan ingenting utav vad jag önskat från Trädgårdsamatörerna, utan vad som levererades som ersättningsfröer var t.ex röd vallmo, gul stockros, berberis och faktiskt någon sorts perenn som räknas som ogräs hos oss. Besvikelsen var total! Sen dess har jag sått ytterst lite och oftast direktsådd. Detta var väl tanken även i år...

...tills jag var och handlade igår och möttes av detta.


Några påsar slank med i kundvagnen och nu har jag suttit och surfat i några timmar på frösidor.
Begäret är väckt igen ! Att få så små fröer, försöka stirra upp dem ur krukorna och sen glädjen, förväntan och stoltheten när de små plantorna äntligen står på plats i trädgården.
Ojojoj.... det är dags att montera ihop extrahyllorna och tränga ihop oss runt matbordet igen!

Fler fröer eller inte hittar ni hos Bland rosor och bladlöss.Kommentarer

 1. Vilken underbar fröexposé! Hur man utvecklas som frönörd;)Ja, man försöker verkligen stirra upp fröna ur jorden när man går där och tittar och undrar om det grott. Ska bli kul att följa vad det är som blir utvalt att hamna i jord hos dig.
  Kram

  SvaraRadera
 2. Jag känner igen att det går lite upp och ner med frö-begäret. Kan bli lite påfrestande för resten av familjen om det drar iväg! Sorgligt att Konnässörsklubben försvann, det var väldigt roliga fröer där.
  //Helene

  SvaraRadera
 3. Härligt, känner igen mig i att jag inte riktigt har någon bra plats för att ha många sådder på gång. Skaffade en flervåningshylla förra året, så den får antagligen komma in i år också. Men det blir mest plantor till växthuset, tomater och annat ätbart.
  Ha en fin helg /Marika

  SvaraRadera
 4. Jag blir lite avundsjuk på alla som kan skapa plats och hålla bevakningen konstant för att klara av att dra upp fröer till blommande plantor. Själv glömmer jag alltid bort att vattna någon dag... och så var det kört det året också. Och då är jag så glad att man kan köpa plantor som har kommit mycket längre än vad mina ynkliga hade gjort när jag förlorade dem. ;)
  Ha det gott, hoppas att det gror snart.

  SvaraRadera
 5. Oi,hvilket paradis!
  Så bra at du har fått tilbake gnisten. Uendelig mye spennende frø finnes der ute...
  ha det godt!

  SvaraRadera
 6. Visst är det tomt efter Konnässörsklubben. Varje gång jag stöter på någon som jobbar i botan frågar jag.. Hoppas går ju. Men titta på trillium.no och Jelitto har också mycket perenner, träd och buskar.

  Carina

  SvaraRadera
 7. Vad trist att du inte fick det du önskade!

  Vi frönördar blir verkligen uppfinningsrika när dt gäller att hitta möjligheter att dra upp små bebisplantor!

  Och straxt är det dax igen :)

  //Veronica

  SvaraRadera
 8. Underbar läsning! Jag har försökt hålla mig undan från butiker med fröer, men nu har jag sett så mycket i bloggarna att jag måste ta mig en vända på stan (eller nätet) snart!

  SvaraRadera
 9. Du är ju bara för underbar Lotta! Känner så känslan av att titta på sådderna och vänta på att de ska titta upp ur sina små krukor :-)
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 10. Haha, stirra upp fröerna - det har man ju gjort sig skyldig till ganska ofta! Det blir frösådd för mig också i år, men än har inte suget slagit till och lika bra är väl det. Chili är nog det enda som behöver sås tidigt, men den kan nog vänta lite till den också.
  Kram Elin

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är klart jag blir glad för en kommentar men känn inget tvång. Själv läser och följer jag många bloggar utan att kommentera. Detta då jag för det mesta läser bloggar på mobiltelefonen och det blir ofta så konstiga ord då jag försöker skriva på min lilla skärm. :)

Populära inlägg i den här bloggen

Trist rabatt men trevliga träd

Rabattbeskrivning: Fjärilsrabatt utan fjärilar

Trädgårdströtthet - finns det?