Blommig fredag - Min favorit!

Svårt det här med favoriter..... efter en hel del funderande utan att kunna välja någon så tänkte jag såhär:  den växt jag fotograferade mest ska utnämnas till årets favorit.
Innan jag började titta igenom säsongens bilder trodde jag starkt på de nya pionerna som jag fått till skänks. Jag har aldrig haft en svavelpion och var helt lyrisk över blomningen. Eller kanske ormbunkarna som alltid fotograferas i alla möjliga ljus och vinklar när de rullar upp sig... eller de gamla trotjänarna kobrakallorna som jag är så stolt över... eller de underbara sockblommorna, aklejorna, stjärnflockan. Ja, det finns ju hur mycket som helst att välja på.

Lite förvånad inser jag att de blommor jag fotograferade allra mest förra året är påsk- och pingstliljorna!  Alltså utser jag Narcissen till 2016 års favorit.
(Jag kanske ska erkänna att jag aldrig förr har haft så många narcisser i trädgården.)


Varför har jag då så mycket narcisser helt plötsligt? Jo, våren innan så bröt rådjuren igenom barrikaderna och mumsade i sig nästan alla tulpanknoppar, så redan då var jag inne på att det skulle bli fler narcisser i trädgården. Samma höst grävde jag dessutom väck hälften av den gamla syrenbersån och fick en stor, tom jordplätt. Eftersom jag misstänkte att jorden måste grävas om igen till våren för att få bort diverse syren- och kirskålsskott så jag tänkte jag slarvplantera något fint.
Jag köpte några rejäla storpack, mixförpackningar och så några namnsorter. Lite senare så dammsög jag även butikernas realådor så det blev en salig blandning av sorter som jag rätt snabbt tappade kontrollen över. Några namn jag skrivit ner är: Changing colors, Cassata, Minnow, Lemon Shake och Avalanche. Jag tror den lilla miniatyren som jag grävde ner tillsammans med hyacinter är Minnow. Den gjorde ett bra jobb med att binda ihop den ganska jobbiga färgkombon gult, lila, blått och grönt.  Hittar jag den igen ska jag absolut inhandla fler - fantastiskt söt och jag tror den skulle kunna göra sig fint tillsammans med krokusarna jag har i lavendelgången - den mixen skulle behöva bindas ihop lite! 


Effekten blev hur som helst helt underbar. Att mötas av detta hav av gula och vita blommor varje vårmorgon gav mig en riktig energikick. Att körsbärskornellen hängde över dem och blommade samtidigt hade jag inte tagit med i beräkningen så det blev plus i kanten. Att rådjuren trippade förbi dem utan att ta ett endaste litet smakprov var grädden på moset. 
Jag inser nu att minnet är kort och jag fyllde tyvärr inte på narcissplanteringen denna hösten, så det är bara att hoppas att de är av den återkommande sorten.


Jo förresten, det finns några sorter som jag köper nya lökar av varje år. Narcissus poeticus var. recurvus, den liknande 'Actaea' och så den lilla orkidénarcissen 'Thalia'. Ljuvligheter som min trädgård inte får vara utan. 


Fler favoriter hittar ni hos Bland rosor och bladlöss.Kommentarer

 1. Visst är narcisser i alla färger och av alla former ett "måste" och en favorit i min trädgård också. Man kan helt enkelt inte vara utan dom..... Och det där med favorit, det gick ju inte att välja vettigt. Istället fick det bli just dom som var favoriter idag, i morgon kanske det är något helt annat!
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 2. Har precis som du fyllt på av Narcisser, men också tulpaner och krokus. Bara att hoppas att de nattliga besöken låter dem vara. Helt fantastiska bilder.
  Trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
 3. Åh så mycket vackert.
  Ha det gott
  Kram Maria

  SvaraRadera
 4. Ja, narcisser är härliga. Såna vill man ha många. Det är bara det här med plats... Men dina är riktigt vackra!
  Må så gott och ha en fin helg!

  SvaraRadera
 5. En fin blomma som man får ha ifred för rådjuren.Det är ett stort plus.Och så är den ju vacker.
  Trevlig helg.

  SvaraRadera
 6. Så vackra bilder. Ljuset på våren är fantastiskt och du fångade de så fint i de tunna kronbladen. Massverkan är maffigt. Man borde göra det oftare men det blir inte så i en "full" trädgård. Krävs nästan lite "syrenbersåprojekt" för att det ska bli av. Narcisserna brukar ju komma tillbaka fint så hoppas du kan glädjas av de i vår igen.
  //Helene

  SvaraRadera
 7. Många av narcisserna är återkommande så det blir bara bättre för varje år.
  En gång hade jag faktiskt en förvisning där narcisserna spelade huvudrollen.
  Trevlig helg
  Anette

  SvaraRadera
 8. Ja, jeg var nær ved å velge narsissene! De er jo så fine og fotogene :)
  God helg!

  SvaraRadera
 9. Narcisser är ljuvliga i alla former och färger. Ett härligt val!

  Carina

  SvaraRadera
 10. Hej, jag kan faktiskt hålla med dej om dessa favoriter. Fast de flesta av dem är i GULA färgnyanser( = inte min favoritfärg! Drog tom upp stora Forsythiabusken i somras... Så illgul! Nej, den hade gjort sitt här. )... Men Narcisser är ju så vackra och finns i MASSOR av olika sorter. Jag köper massor köper på rea, de blommar så bra år efter år . OCH så äter ju inte rå-odjuren dem! TACK!
  Kram!
  Lena

  SvaraRadera
 11. Narcissus poeticus var. recurvus och 'Thalia' är favoriter här också. Skulle gärna haft massor om jag kunnat trolla bort bladen lite mer. Du fick till en underbar plantering, njut av att du har plats att plantera på.
  Trevlig helg!
  Birgitta

  SvaraRadera
 12. Narcisser är helt underbara på våren och rådjuren vill inte ha dom. Dom är också bra på att återkomma år efter år och föröka sig.Ha det fint. Carita

  SvaraRadera
 13. Förutom alpina växter är jag oerhört fascinerad och förtjust i lunden - både ute i naturen och hemma och som här, hos dig, i din underbara lund!
  Och så trevligt att du har så många olika narcisser. Väldigt vackert!

  Ha det gott!
  Anja

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är klart jag blir glad för en kommentar men känn inget tvång.

Populära inlägg i den här bloggen

Trädgårdströtthet - finns det?

Man kan väl ändra sig...

Blommande träd