Persikoskörd


Persikoträdet 'Frost' har jag haft i ca 15 år. Först stod det planterat i rabatten och drabbades varje år av krussjuka. Då flyttades det in i växthuset varpå krussjukan försvann och trädet frodades. Så småningom blev platsen alltför skuggig så vi beslöt att flytta hela växthuset, med träd och allt, till ett soligare läge och här har det fått stå ifred sen dess. Trädet är planterat på den östra långsidan med rotsystemet mestadels utanför huset och sen spaljerat längs med snedtaket. Numera är det ett ständigt pincerande av långa, tunna grenar bara för att komma in i växthuset och med några års mellanrum kapar jag både smala och grova grenar rejält. Efter den beskärningen får vi vänta ett par år innan vi får skörda igen, men då förlåter man allt besvär trädet orsakar.

Såå gott att kunna avnjuta självplockningspersikor i sensommarsolens sken.


Kommentarer

 1. Så härligt, både i blom och sedan frukt. Krussjukan är ett gissel, men så bra att det funkar fint nu.
  //Helene

  SvaraRadera
 2. They look so tasty. A nice story how a small tree can move a greenhouse. You've taken a good care of it, and now it gives you fruits. I like the story.

  SvaraRadera
 3. hej, vi har också persikoträd, tre stycken. Det äldsta Frost har haft ca 7 stora, goda frukter i år efter ca 15 år ... Det nyaste, Riga, har vi haft i två år nu och vi fick ca 12 fina, dock mindre frukter där. Ingen krussjuka alls i år på nåt av träden!. Slet som ett djur i många år med att ta bort alla krusiga blad, nu har jag slutat bry mig. Det kommer frukter ändå. Ett Frostträd har massor av frukter, men de hinner inte mogna, tror jag. Här har varit för solfattigt för det trädet - på fel plats?
  Men så gott att man kan få sån sydländsk frukt här i Norden!
  Ha en fin höst!
  Lena i Blekinge

  SvaraRadera
 4. Så himla läckert det såg ut med egna persikor :) Och tack för odlingstipsen.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är klart jag blir glad för en kommentar men känn inget tvång.

Populära inlägg i den här bloggen

Trädgårdströtthet - finns det?

Man kan väl ändra sig...

Fembladig akebia (eller chokladvin?)