Plus och minus anno 2018

Jag brukar roa mig med utvärderingar i slutet av året. Tack och lov blir det ofta ganska jämnt mellan plus och minus och i år måste jag säga att det var inga direkt katastrofala minus i trädgårdens värld, snarare små pekpinnar att minnas inför nästa säsong. 

Att få blommande tulpanlökar inomhus i början av mars var ett stort plus. Ett litet minus att de blev så långa och rangliga att vi knappt kom förbi dem där de stod på köksbänken.
Plus att hitta Peltaboykinia watanabei på vårens första växtmarknad. Ett litet minus att jag tydligen hittade den förra året och året dessförinnan också och lika snabbt glömde detta. Jag är nu tjock på Pelaboykinia watanabei.

Ett jätteplus är att bortse från rekommendationer att Tulipa turkestanica vill stå torrt och grusigt och gräva ner dem ändå i leran. Det kan jag mycket väl tänka mig att göra igen och igen och igen.

Stort minus att glömma bort att Svante är en rätt ny familjemedlem med helt egna idéer. Både jag och de stackars fåglarna som byggde här fick en chock. Snabbt åtgärdat med bannor och hönsnät vid basen - och alla fåglar räddades.

Plus att äntligen gräva ner metallkanterna på strategiska platser, att få se en styck bålgeting i varje Paeonia delavayi-blomma på en och samma gång och att få uppleva Maackia amurensis blomma för första gången.

Plus också att jag äntligen tog mod till mig och stammade upp alla rhododendron för att komma åt att bekämpa sorkarna ordentligt. Stort minus att det ska behövas.

Gigantiskt minus med värmeböljan som ett tydligt tecken på klimatförändringar. Litet plus att den förb...ade leran visar sig vara en stor tillgång när inget vatten tillförs från ovan och de växter som fått utveckla ordentliga rotsystem höll sig gröna och fina trots att vi aldrig vattnade någonting. 
Stort plus att sniglarna inte ville komma fram i värmen vilket visade sig i de största hostablad vi sett här på många år. 
Plus också att Flammentanz-rosen äntligen började växa. Minus att jag inte var med på noterna och fick bygga stöd efterhand: stolpar, rep, nätsektioner... allt för att hålla monstret i styr så vi kunde passera oskadda längs med gången.

Plus för att mina bokashi-grundade pallkragar levererade i mängder även detta år.

Minus för att jag missade de första larverna på krassen.
Minus för mig när jag ska köpa jordgubbar: I en av pallkragarna planterade jag 6 st jordgubbsrevor från mitt gamla land. Tyckte det blev lite ynkligt och tänkte fylla ut med 4 nya, kraftiga plantor och ger mig iväg till plantskolan. Väl där blev jag distraherad av så mycket annat och när jag väl kom till jordgubbarna var vagnen redan full. Men jag blev glatt överraskad av att finna sorter jag aldrig hört talas om innan och plockade åt mig 4 stycken och åkte hem nöjd och glad. När det några dagar senare blev tid att plantera dem upptäckte jag att det var 4 st 6-pack jag köpt, och står alltså med 20 jordgubbsplantor för mycket. Inte ville jag berätta för K heller om mitt misstag utan smusslade ner lite plantor i rabatter och krukor där jag hittade utrymme. Någon månad senare började kommentarerna komma: 'Är det jordgubbar som växter i den krukan?'.... och 'har du satt jordgubbar här också?'... 'kan man äta jordgubbarna i ampeln?'... 'väldans vad mycket jordgubbar vi har i år!!' Till slut kunde jag inte hålla tyst längre så nu får jag dras med små rop efter mig varenda gång jag ska åka och handla. 'Vi får bara plats med 1'... 'ta inget 6-pack'... 'har du skrivit upp hur många du ska köpa?'
Ett plus är att det var väldigt vackert med rödblommande jordgubbar i novembersnön.


Plus också att få uppleva höstfärger, tunt snötäcke och halloweenpumpa samtidigt.

Jätteplus att vi tog oss i kragen och grävde upp den sjuka tuja-häcken och planterade min favorit bokhäcken.
Plus också att jag i förmiddags, på årets sista dag kunde gå ut och gräva ner de sista realökarna i rabatten. Annars hade de fått stå, långa och rangliga, i en kruka på köksbänken till våren.
 Man lär av sina misstag.

Ha ett Gott Nytt År vilket jag redan önskat en gång på Trädgårdsfägring men det kan väl inte skada med en önskning till.
 

Lotta


Kommentarer

 1. I hope the New Year finds you in good health and excellent spirit!
  Ryoma.

  SvaraRadera
 2. Fin sammanfattning av årets minus- och plusposter. Jag ler när jag läser och det är en bra början tänker jag. Jag önskar mig lika fina hostablad kommande sommar som den gångna.

  God fortsättning på 2019! Carina

  SvaraRadera
 3. Hej Lotta!
  Vilket härligt inlägg om plus och minus. Men jordgubbsplantorna var inget minus.
  Svante hittade en fin plats.
  Ha ett riktigt Gott 2019!
  /Marika

  SvaraRadera
 4. Mycket plus kändes ju som trots alla minus!

  Det är bra att man lär sig av sina misstag men jag har en otrolig förmåga att glömma mina misstag och ändå göra samma misstag igen :)

  Kram och god fortsättning!

  //Veronica

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är klart jag blir glad för en kommentar men känn inget tvång.

Populära inlägg i den här bloggen

Trädgårdströtthet - finns det?

Man kan väl ändra sig...

Fembladig akebia (eller chokladvin?)