Kura skymning

När jag hör uttrycket 'kura skymning', vilket inte är speciellt ofta, så dyker ett barndomsminne upp. Det är jag och min syster som sitter hopkurade under en filt i mormors finsoffa och lyssnar på radio. Det var en följetong av barnboken 'Det blåser på månen' och den var makalöst spännande. Jag tror inte det var på hösten och jag tror inte det var i skymningen men känslan är densamma. Att sitta stilla en stund och bara vara. Drömma sig bort i den egna fantasin eller i andras och med en enda regel enligt mig: inga lampor ska vara tända.

Nu börjar den korta perioden då jag kan komma hem från jobbet och utebelysningen har tänts men det är fortfarande så ljust ute att det egentligen inte behövs, dvs skymning. Sen några år tillbaka har jag föresatt mig att kura skymning så ofta jag bara kan. Ner i bästa favortifåtöljen, fötterna på en pall och något gott att dricka. Ingen läsande på dator, mobil eller i en bok är tillåten och som sagt, inget ljus. Utsikten blir desto viktigare och jag sitter oftast och tittar ut på katsuran och rönnarna på norrsidan. När det blivit så mörkt att lamporna måste tändas är det slut med kura skymning och kvällsbestyren med t.ex. matlagning kan börja... om inte K har fixat färdigt medan jag slappat.


Visst är hösten härlig!!!

Ha en fin helg och se till att kura skymning så mycket ni bara kan!
...och läs mer trädgård hos Trädgårdsfägring

Lotta

Kommentarer

 1. Skumringstimen gir en opplevelse av ro. Å bare sitte der å stirre utover. Vakre bilder.
  Ha det godt! Anne

  SvaraRadera
 2. Det finns bara ett svar - JA! Det var först i bloggvärlden jag 'hörde om' kura skymning men tanken är underbar. Stillheten du beskriver... Det är bara att kopiera och njuta :)

  Ha en fin söndag! Carina

  SvaraRadera
 3. Visst är det mysigt att "kura skymning"! Tyvärr är det precis vid den tiden jag ska ut med Santos sista rundan för kvällen - och han låter mig inte glömma bort det. Han kan klockan.....
  Men snart så kommer skymningen betydligt tidigare, men vi äter väldigt tidig middag så då hinner jag inte med att "kura" nåt precis. Då står man vid spisen.....
  Men om det hade varit en normal höst så hade vi haft trädgårdsmöblerna kvar ute på altanen (nu är allt redan bortplockat inför vintern på grund av den onormalt tidiga hösten) och då brukar vi linda in oss i plädar, tända massor av ljus - och kanske ta ett glas vin - och sen sitta där och titta ut på våra "domäner" och bara njuta av att vi numera bor på landet.
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
 4. Hej Lotta!
  Visst är det härligt, och du har en vacker vy att titta på.
  Ha det gott /Marika

  SvaraRadera
 5. Vilken väldigt bra idé! Sånt som man tänker man ska göra men sällan lyckas bli av. En stunds meditation, landa efter dagen, låta hjärnan hinna ikapp och vad är bättre än att sjunka in i höstfärgerna.
  Det slår mig att det inte verkar finnas nåt motsvarande uttryck för att sjunka in i morgonljuset. Stilla njuta av när dagen gryr.
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Det är klart jag blir glad för en kommentar men känn inget tvång.

Populära inlägg i den här bloggen

Fembladig akebia (eller chokladvin?)

Man kan väl ändra sig...

Trädgårdströtthet - finns det?